Elon Musk presenteert zijn ruimteschip voor trip naar Mars
Ruimtevaartpionier Elon Musk heeft op zijn lanceerbasis in Texas een SpaceX-prototype gepresenteerd van een ruimtetuig dat op termijn onder meer een bemande reis naar de maan of naar Mars moet kunnen maken. Volgens Musk kan de eerste proefvlucht van zijn ‘Starship’ al over één of twee maanden plaatsvinden.
Delen per e-mail
Starship ziet eruit als een roestvrijstalen kogel met twee vinnen aan de onderkant en drie motoren. Het ruimteschip is bijna 50 meter hoog, 9 meter breed en zou voorlopig tot zo’n 20 kilometer hoogte kunnen vliegen. Binnen een half jaar moet een hoogte van 200 kilometer kunnen worden gehaald, waardoor officieel sprake is van een ruimtevlucht. En op termijn moet het tuig mensen en vracht naar pakweg overal in ons zonnestelsel kunnen brengen.
De bedoeling is dat Starship ook weer veilig terugkeert op aarde en hergebruikt wordt. Volgens Musk is dat de enige manier om ruimtevaart rendabel te krijgen.
Tot honderd passagiers
Starship zal tot honderd - jawel, honderd - mensen naar de maan, Mars of andere bestemmingen kunnen brengen. En terugbrengen. Ook vrachtvervoer is mogelijk, wat de bouw van een basis op de natuurlijke satelliet van de aarde, of Mars, al wat dichterbij brengt.
Het ruimteschip kan niet zelf de ruimte in gaan. Het heeft daarvoor een enorme eerste trap nodig die de naam Super Heavy kreeg (eveneens herbruikbaar), en die uiteindelijk zelf ook de bekende commerciële ruimteraket Falcon naar de geschiedenisboeken kan verwijzen. Naargelang de aard van de missie is het aantal Raptor-motoren van het gevaarte aan te passen, tot 37 stuks als het nodig is, en minimaal wellicht 24. Met als nieuwigheid ook dat die op methaan draaien.
Vanaf 2025 al naar Mars?
SpaceX maakt zich sterk al vanaf 2025 mensen naar de rode planeet te kunnen brengen, terwijl het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA pas ten vroegste in de jaren dertig een bemande missie naar Mars voor mogelijk acht.
Nog veel dichterbij hoopt het bedrijf volgens de gezaghebbende website space.com al binnen een half jaar een prototype van Starship in een baan rondom onze planeet brengen. Indien het testprogramma naar wens verloopt, kunnen al volgend jaar of zo mensen ermee reizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
PREMIUM
Natuurfenomeen boven Noordpool kan voor strenge winterkoude zorgen
-
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Ruimtevaart Elon Musk: “We kunnen over minder dan 2 jaar opnieuw landen op de maan”
Volgens Elon Musk (48) is het mogelijk om binnen de 2 jaar opnieuw op de maan te landen. Dat heeft de oprichter van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX gezegd aan de vooravond van de 50ste verjaardag van de allereerste mannen op de maan. -
NASA werkt samen met Elon Musk en Jeff Bezos aan nieuwe technologie voor Mars- en maanreizen
NASA gaat met commerciële partners in zee. Onder andere de bedrijven van ondernemers Jeff Bezos en Elon Musk gaan in zee met het ruimtevaartagentschap. NASA hoopt met een commerciële samenwerking zijn technologiëen te verbeteren voor ruimtereizen naar planeten zoals Mars en de Maan. -
Je boos maken tijdens het gamen zal je niet helpen om te winnen
Videogames worden alsmaar populairder en de groeiende esports-scene competitiever, met prijzenpotten van enkele miljoenen. Daarom is het verbeteren van spelprestaties een interessante piste voor wetenschappelijk onderzoek geworden. Uit zo een nieuwe studie blijkt nu dat boos gamen je zeker niet zal helpen om te winnen.
19 reacties
william Masson
Freddy De Vos
Sharon Debeul
Sharon Debeul
Lore Kluwer