Elon Musk betwist kritiek op zijn Starlink-netwerk: “Genoeg ruimte in de ruimte”
Elon Musk spreekt geïrriteerd de kritiek tegen op zijn Starlink-satellietenproject, dat ‘te veel ruimte in de ruimte’ in beslag zou nemen. In de Britse zakenkrant Financial Times wijst Musk ook beweringen van de hand dat de satellieten concurrentie in de ruimte zouden verdringen. Volgens de miljardair is de ruimte “extreem gigantisch” en is er ruimte voor tientallen miljarden satellieten.
Onder andere China klaagde recent over het satellietennetwerk van Musk. Het Chinese ruimtestation zou moeite hebben om de vele Starlink-satellieten te ontwijken om zo botsingen te voorkomen. Daarbij werd de bekende satellietinternetdienst van Musks commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX onder meer omschreven als “een stapel ruimteafval”. Er werd ook kritisch gerept over “ruimteoorlogsvoering”.
Ruimte-economie
Het hoofd van het Europees ruimteagentschap ESA, Josef Aschbacher, laakte eerder dat Musk zelf de regels "maakt" voor de nieuwe commerciële ruimte-economie. De topman waarschuwde dat Musk haast heeft om zijn duizenden communicatiesatellieten te lanceren. Daardoor zouden minder radiofrequenties en omloopbanen beschikbaar zijn voor alle anderen.
Musk is het daar niet mee eens. "De ruimte is gewoon enorm groot, en satellieten zijn heel klein," zegt hij aan Financial Times. "Dit is niet een situatie waarin we effectief anderen blokkeren op welke manier dan ook, noch verwachten we dat te doen."
Nu 1.900 satellieten
SpaceX heeft inmiddels in totaal 1.900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht voor Starlink, van elk grofweg 260 kilo per stuk. Daarmee wil de miljardair supersnel breedbandinternet kunnen aanbieden over ter wereld, ook in heel afgelegen gebieden. Starlink wil op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Het ambitieuze project is na een nieuwe lancering soms te zien aan de hemel, als een opvallend lichtgevend spoor of een ‘satelliettreintje’.
Tegen 2024 moeten al circa 12.000 satellieten in de ruimte zijn geschoten. SpaceX wil dat aantal uiteindelijk op 42.000 brengen. Er is heel veel geld mee gemoeid. Musk schatte eerder dat de totale investeringskosten tussen de 20 en 30 miljard dollar zullen uitkomen (omgerekend tussen 18 en 27 miljard euro).
Behalve SpaceX werken ook andere partijen, waaronder Facebook en Amazon, aan vergelijkbare satellietverzamelingen.
Een paar duizend satellieten is niks. Het is zoals zeggen: ‘hier zijn nog een paar duizend extra auto’s op aarde’.
Vergelijking met autoverkeer
Musk wijst de suggesties van de hand dat hij concurrenten zou willen dwarsbomen en vergelijkt de situatie van satellieten in een lage baan om de aarde met de circa 2 miljard auto's en vrachtauto's die wereldwijd rondrijden. "Een paar duizend satellieten is dan niks", aldus de Amerikaan. “Het is zoals zeggen: hier zijn nog een paar duizend extra auto’s op aarde. Het is niks.”
Deze bewering van Musk wordt overigens door verschillende experts betwist. Dit omdat de satellieten met wel 17.000 kilometer per uur om de aarde draaien. Daardoor is er meer afstand tussen de kunstmanen nodig. Ook is het moeilijk om de baan van veel satellieten te berekenen. Uitwijkmanoeuvres van ruimtegebruikers zouden om die reden uren, zo niet dagen, van tevoren gepland moeten worden. Ze concluderen dat de ruimte nu al te vol is.
Laura Forczyk, ruimteanalist bij ruimteadviesgroep Astralytical, noemt Musks vergelijking met auto’s op aarde in Financial Times “lichtzinnig”. Ze voegt toe: “Hij heeft in wezen wel gelijk dat het eigenlijk gaat om een probleem van verkeersmanagement.” De race om nieuwe communicatienetwerken met duizenden satellieten te lanceren, heeft volgens de analiste duidelijk nood aan meer coördinatie tussen landen en spelers, zodat beslist wordt “hoe de orbitale ruimte moet worden verdeeld en het ruimteverkeer moet worden beheerd”.
Zicht
Ook astronomen laten overigens geregeld van zich horen in de hele discussie rond drukte in de ruimte. Volgens hen leveren de vele kunstmanen rond de aarde “ernstige hinder” op voor het onderzoek aan de kosmos. Ze stellen dat de satellieten het zicht op het heelal soms door lichtvervuiling verpesten en zo astronomische waarnemingen in gevaar brengen.
Lees ook:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
NASA moet opnieuw ruimtewandeling uitstellen wegens brokstukken
NASA stelt opnieuw een ruimtewandeling uit wegens brokstukken. De wandeling staat morgen op de planning, maar wordt geannuleerd wegens te risicovol. Als een stuk ruimteafval botst op een satelliet of ruimteschip kan dat enorme schade veroorzaken. -
-
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
Coronavirus stilaan op gelijkaardig niveau als seizoensgriep, zegt WHO
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hoopt dit jaar het maximale alarmniveau voor Covid-19 te verlagen en vermoedt dat de epidemie stilaan een soortgelijke bedreiging als de seizoensgriep wordt. Dat heeft de organisatie vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. -
Update
Rusland geeft toe satelliet te hebben vernietigd, maar veiligheid van ruimtestation ISS was “prioriteit”
Rusland erkent dinsdag dat het een van zijn oude satellieten in een baan rond de aarde heeft vernietigd als test met een anti-satellietwapen. Daarmee bevestigt het land de beschuldigingen van Washington, waarbij grote woede ontstond dat die test het Internationaal Ruimtestation ISS in gevaar had gebracht. Moskou ontkent dat de proef een risico vormde voor het station. Het noemt de verontwaardiging bij de Amerikanen daarnaast “op zijn minst hypocriet”. -
TV25
Frank Deboosere is er morgen niét meer met meer weer
Historische dag voor Frank Deboosere (64). Nadat hij 35 jaar élke dag op een van de VRT-kanalen het weer voorspelde, presenteert hij maandagavond zijn allerlaatste weerbericht. Om hem te bedanken voor zijn lange staat van dienst, wijdt één een speciale afscheidsuitzending aan de gepassioneerde meteoroloog.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLudo Wouters
Bart Verwegen
Kelly Verlinden
DIRK Verthe
Lecocq Daniel