Ellen, mama van zes: “Wij zijn geen ecologisten pur sang, maar kleine dingen maken het verschil.”
Delen per e-mail
De wereld redden doe je niet alleen met grote gebaren en opofferingen. Ook door hier en daar kleine besparingen door te voeren, kan je een pak duurzamer leven. Ellen Boriau - zaakvoerster, mama van drie, plusmama van twee en pleegmama van één - leert haar kroost bewust te leven, zonder dat ze hen dingen moet ontzeggen.
Het is moeilijk te geloven dat ook de dagen van Ellen Boriau en haar man Ralph maar 24 uren tellen. Beiden hebben ze twee kinderen uit een vorig huwelijk, samen hebben ze nog een vijfde spruit en elke twee weken zijn ze voor enkele dagen de pleegouders van een kindje uit een instelling. “En daarnaast baten Ralph en ik ook een restaurant uit in Gistel: Paviljoentje”, voegt ze eraan toe alsof het niets is.
Toch staat hun drukke agenda het gezin niet in de weg om bewust en duurzaam te leven en zo het verschil te maken. Hergebruiken is de norm ten huize Boriau. “Ralph en ik geven liever wat meer geld uit aan kwaliteit, dan aan goedkope spullen die je na een jaar in de vuilnisbak smijt. Natuurlijk heeft iedereen een eigen fiets, een boekentas en kleding. Maar heel veel spullen worden doorgegeven. Zo loopt Tristan, de jongste, in de truien rond van zijn grote broer en gebruikt hij zijn boekentas van tien jaar geleden. En ook de fiets van toen doet nog steeds dienst. Zelfs de gezelschapsspellen die ik als kind speelde, worden nog regelmatig uit de kast gehaald. ‘Hotel’ is tot op de draad versleten.” (lacht)
Niet bezuinigen op wat lekker en leuk is
Maar op de prioriteitenladder staat ‘vermijden’ nog een stapje hoger dan ‘hergebruiken’. Het gezin kiest waar het kan voor afvalvrije of -arme opties. “We drinken géén flessenwater, maar vullen elk glas met water uit de kraan. Een speciale filter zorgt ervoor dat we niet enkel plat water kunnen drinken maar ook bruisend en zelfs gekoeld. Als we naar de bakker gaan, gebruiken we een stoffen zak en nemen we de elektrische fiets. In de supermarkt komen we bijna nooit. In de tuin van mijn schoonouders schieten de pompoenen, courgettes en komkommers uit de grond. Wat overblijft, komt naar ons.”
Die vele kleine maatregelen missen hun effect niet. De ecologische voetafdruk van het kroostrijke gezin valt in het niets bij dat van de gemiddelde Vlaming. En dat zonder te moeten bezuinigen op al wat lekker en leuk is in het leven. “Wij zijn zeker geen ecologisten pur sang: wij eten niet vegetarisch en leven niet compleet off-grid. Maar al die kleine dingen die we eerder vermeldden, maken op het einde van de rit wel het verschil.”
Een welgemeende dankjewel
En de kinderen? Die volgen haast automatisch in de voetsporen van hun ouders. “Als je als ouder een papiertje van een snoepje op de grond gooit, dan zullen je kinderen dat ook doen. Gooi je het altijd netjes in de vuilnisbak, dan doen zij dat ook. Intussen zijn ze oud genoeg en merk ik dat ze zelf heel bewust nadenken over verspilling en overconsumptie. Mijn dochter van achttien duikt regelmatig in mijn kleerkast als ze niets in de hare vindt. En omgekeerd natuurlijk ook (lacht). Het helpt uiteraard dat we dezelfde maat hebben. De aarde geeft ons zoveel mooie dingen: plekjes om tot rust te komen, lekkere groenten en fruit, frisse lucht, … Het is toch evident om dan iets terug te doen? Door alleen al je afval niet op de straat te gooien en goed te sorteren, zeg je een welgemeende dankjewel.”
Lagere factuur, kleinere voetafdruk
Less is more is ook het motto van Luminus als het op energieverbruik aankomt. Als voorvechter van groen en duurzaam energieverbruik in België informeert de energieproducent zijn klanten optimaal over hoe ze hun factuur én hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Wist je bijvoorbeeld dat je 11% energie bespaart door op 30° te wassen in plaats van op 60°? Of dat je het equivalent van tien dagen aan energie bespaart door je vriezer ijsvrij te houden? En dat met het deksel op de pot koken tot 60 procent zuiniger is? Bij Luminus, al jaren de Belgische marktleider is op vlak van windenergie en waterkracht, weten ze dat duurzaam leven ook in de goede gewoontes zit en dat enkele kleine ingrepen al het verschil kunnen maken.
Ontdek meer inspirerende verhalen van verschilmakers die bewust kiezen voor duurzaamheid op lumiworld.luminus.be. Of surf naar www.luminus.be en ontdek hoe ook jij kan bijdragen aan een groenere toekomst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
PREMIUM
Natuurverenigingen waarschuwen voor slechte waterkwaliteit: “Amper 1% van de Vlaamse waterlopen is ecologisch gezond”
-
Luminus Schone was: dit Belgische wasproduct is volledig ecologisch
-
-
Tot nog toe drie meldingen van milde bijwerkingen door coronavaccins in België
Er zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne in ons land tot en met 5 januari drie gevallen van bijwerkingen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gemeld. Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Geneesmiddelen (FAGG) op zijn website. -
Hoe ‘s werelds vreemdste zoogdier zo’n eigenaardigheid werd: wetenschappers kraken genetische code van vogelbekdier
Het vogelbekdier is een vreemde snuiter; hij ziet er niet alleen eigenaardig uit, het zoogdier bezit ook enkele eigenschappen die wetenschappers wereldwijd de wenkbrauwen doet fronsen. Een recent onderzoek, gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature, waarbij het volledige genoom van het dier voor het eerst in kaart wordt gebracht, brengt daar wellicht verandering in. -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee.