Een filmkostuum tegen leugenaars
In films lijken ze aan de lopende band spionnen en criminelen te ontmaskeren, maar in werkelijkheid zijn leugendetectors onbetrouwbaar. De Nederlandse psychologe Sophie van der Zee ontwikkelde een beter exemplaar.
Delen per e-mail
Een compleet pak dat met behulp van sensoren elke minieme beweging van 23 lichaamsdelen meet - 120 keer per seconde. Wie zo'n kostuum draagt, kan moeilijk liegen zonder door de mand te vallen, ontdekten forensisch psychologe Sophie van der Zee van de universiteit van Cambridge en drie collega's uit Engeland en Nederland. Ze lieten proefpersonen liegen over een computerspel en een gestolen portemonnee.
"Leugenaars bewegen bijna dubbel zo veel als mensen die de waarheid spreken," ontdekte Van der Zee (27), die haar onderzoek gisteren presenteerde op een conferentie op Hawaii. Wie liegt, friemelt en wiebelt bijvoorbeeld bovenmatig veel met handen en voeten, zegt ze aan onze collega's van het Algemeen Dagblad.
Score van 80 procent
De leugendetector die lichaamsbeweging meet, heeft het in ruim 70 procent van de gevallen bij het rechte eind. Gecombineerd met speciale ondervragingstechnieken werd een score van ruim 80 procent gehaald. Daarmee presteert de vinding veel beter dan de tot op heden gebruikte leugendetectors, polygrafen die in de jaren '20 zijn ontwikkeld.
Zo'n polygraaf meet onder meer bloeddruk, ademhaling en afscheiding van zweet. Maar wie krijgt geen klamme handjes als zijn toekomst afhangt van de uitkomst? Het apparaat kan slechts bij zo'n 60 procent van de gebruikers achterhalen of diegene de waarheid spreekt of liegt. Daarmee doet de polygraaf het niet veel beter dan een menselijke ondervrager.
"Een betere leugendetector is belangrijk, want je wilt zo min mogelijk onschuldige mensen aanwijzen," zegt Van der Zee. Bij gebrek aan betere methoden om de waarheid te achterhalen, wordt nu uit wanhoop zelfs gemarteld door Amerikaanse veiligheidsdiensten, haalt haar collega professor Ross Anderson aan.
Onderzoek
Van der Zee verwacht interesse van politiekorpsen en veiligheidsdiensten. Ze doet al langer onderzoek naar bewegingen van verdachten en presenteerde haar bevindingen al eens bij de Nederlandse politie en de Amerikaanse FBI. "Natuurlijk kan het resultaat van een test met bewegingssensoren niet dienen als bewijs in de rechtszaal, 80 procent nauwkeurigheid is dan echt niet genoeg. Maar dit is tijdens het politieonderzoek wel heel bruikbaar om het juiste spoor te vinden."
In Europa wordt nu vanwege de onbetrouwbaarheid weinig gebruik gemaakt van leugendetectors. In de Verenigde Staten worden de omstreden polygrafen wel ingezet, in strafprocessen en bij onderzoeken naar medewerkers van de veiligheidsdiensten.
40.000 euro
De verbeterde variant is duur. Het pak met bewegingssensoren - in Hollywood gebruikt om menselijk gedrag te filmen en in animaties te verwerken - kost bijna 40.000 euro. Bovendien is een ondervraagde die in zo'n pak gehesen wordt, zich continu bewust van de metingen, wat de resultaten kan beïnvloeden.
Van der Zee wil daarom een goedkopere versie ontwikkelen, waarbij bewegingen op afstand worden gemeten door slimme camera's.
Als het monitoren van bewegingen een veelgebruikt verhoorinstrument wordt, kunnen verdachten die de methode kennen, zichzelf dwingen om stil te blijven zitten, erkent Van der Zee. Maar ook daarmee zouden ze onthullen dat ze liegen. "Mensen zitten nooit helemaal stil."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Van wellnessen tot gamen: dit zijn de meest opvallende auto-opties
Sommige auto’s hebben hele lijsten aan opties, de één al opvallender dan de andere. Maar wat is de meest opvallende comforttechnologie waar je je wagen mee kan uitrusten? HLN Drive zocht het uit. -
2
Eerste vlucht Marshelikopter Ingenuity uitgesteld
De Marshelikopter Ingenuity gaat voorlopig nog niet rondvliegen op de rode planeet. Het onbemande toestel zou in de nacht van zondag op maandag zijn eerste korte vlucht maken, maar die gebeurtenis is uitgesteld nadat bij een test een technisch probleem aan het licht was gekomen. De eerste helikoptervlucht op Mars zal ten vroegste woensdag kunnen plaatsvinden. -
43
Deze symptomen kunnen mogelijk wijzen op bijwerking na AstraZeneca-vaccin
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij dat de voordelen van vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca veel harder doorwegen dan het mogelijke risico op uiterst zeldzame bijwerkingen van bloedklonters. Wel moet dat risico op de bijsluiter vermeld worden, aldus het EMA. Wie in de twee weken na vaccinatie de volgende symptomen opmerkt, wordt gevraagd medische hulp te zoeken. -
-
5
Marshelikopter overleeft eerste nacht alleen: “Belangrijke etappe”
Marshelikopter Ingenuity heeft zijn eerste nacht alleen overleefd. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. -
PREMIUM15
Kan de lente corona wel echt verdrijven?
Na de aprilse grillen komt hoe dan ook de lente, en de hoop dat dit het virus zal helpen verdrijven. De Morgen zocht uit hoe optimistisch mogen we zijn over de impact van lente- en zomerwarmte op SARS-CoV-2? “Warmer weer hindert dit virus”, maar of dat genoeg is? -
Gebied zo groot als Nederland aan tropisch regenwoud plotsklaps verdwenen in 2020
Afgelopen jaar verdween er meer dan 12 miljoen hectare aan tropisch bos, daarvan was 4,2 miljoen hectare nog ongerept tropisch regenwoud. Dat blijkt uit satellietgegevens van Global Forest Watch (GFW). Zorgwekkend, zo stelt de organisatie, want ondanks de pandemie is dat 12 procent meer dan het jaar ervoor. -
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit.