De RV Belgica zal zo’n 300 per jaar rondvaren op de Noordzee, Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en Noordpoolgebied in de zomer om daar wetenschappelijk onderzoek te doen.
Volledig scherm
De RV Belgica zal zo’n 300 per jaar rondvaren op de Noordzee, Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en Noordpoolgebied in de zomer om daar wetenschappelijk onderzoek te doen. © KBIN/Belspo

Een blik aan boord van het nieuwe Belgische kroonjuweel voor wetenschap op zee

De Belgica, het nieuwe onderzoeksschip van de Belgische overheid, ligt momenteel aangemeerd in Zeebrugge. Wij mochten vandaag even een kijkje nemen aan boord van dit prestigieuze drijvende laboratorium.

2 reacties

 • Frank De Blieck

  1 jaar geleden
  Knap staaltje techniek en state of the art instrumenten aan boord. Wetenschap en techniek , iets waar we als Belgen wat trotser op mogen zijn. Alle wetenschappelijk onderzoek zorgt ook voor controverse ( zoals bij Tuur) maar we mogen nooit uit het oog verliezen dat kennis en wetenschappelijk onderzoek (ook al lijkt het verband niet altijd direct zichtbaar) een ongelofelijke meerwaarde creëert naar vooruitgang op alle vlakken in de maatschappij. Stilstand is achteruitgang voor de mensheid.
 • Tuur schiepers

  1 jaar geleden
  54 miljoen dat kan maar voor kinderopvang en minder validen is geen geld.
 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. Nieuwe studie toont aan dat Alzheimer in een vroeg stadium zichtbaar is in het oog

  Nieuwe studie toont aan dat Alzheimer in een vroeg stadium zichtbaar is in het oog

  Onderzoek heeft uitgewezen dat het oog kan helpen bij de diagnose van de ziekte van Alzheimer en dit voor de gekende symptomen zichtbaar zijn. Meestal wordt de ziekte pas ontdekt wanneer het geheugen en gedrag al aangetast zijn. Uit de studie blijkt dat verandering in het netvlies kan gelinkt worden aan de aantasting van het geheugen. Hierdoor kan de ziekte van Alzheimer in een vroeger stadium ontdekt worden aangezien “de ziekte al tientallen jaren voor de eerste symptomen van geheugenverlies in het lichaam aanwezig is”, klinkt het bij de onderzoekers.