Van Geluwe: “Gaat het over seksueel genot, dan hinkt de aars alweer bij de penis en de vagina achterop. Ook omdat er, zeker bij heteromannen, nog zo’n taboe op rust.”
Volledig scherm
PREMIUM
Van Geluwe: “Gaat het over seksueel genot, dan hinkt de aars alweer bij de penis en de vagina achterop. Ook omdat er, zeker bij heteromannen, nog zo’n taboe op rust.” © Tim Coppens

Drie op de vier krijgen ooit last van pijnlijke aambeien: buikchirurg legt uit hoe je het kan voorkomen

Waarom lees je de krant beter niet op het toilet? Hoe voorkom je jeuk of zelfs pijn tussen de billen? En vooral: waarom wil een chirurg zich specialiseren in de anus? Het zijn allemaal vragen die aan bod komen in het boek Achterwerk van de Kortrijkse buikchirurg Bart Van Geluwe (40) en dit interview. “De schaamte zit er diep in, dat zie ik elke dag. Maar achteraf hoor ik mijn patiënten dikwijls zeggen: ‘Ach dokter, had ik geweten dat mijn klachten zo eenvoudig te behandelen waren, ik was al veel eerder langsgekomen.’”

1 reactie

 • Guido Symons

  1 maand geleden
  Jeuk aan de anus of scrotum kan heel goedkoop bestreden worden door na de reiniging met zuiver water deze plaatsen licht in te wrijven met kokosolie. Te koop voor 4 euro in de voedingshandel
 1. Verraadt de inhoud van onze toiletpot iets over onze gezondheid? Maag- en darmexperten geven uitleg over je stoelgang
  PREMIUM

  Verraadt de inhoud van onze toiletpot iets over onze gezondheid? Maag- en darmexper­ten geven uitleg over je stoelgang

  Het is niet zomaar een gutfeeling. Steeds meer onderzoek wijst uit dat onze darmen veel meer doen dan ons eten verwerken. De bijna honderd biljoen bacteriën in onze darmhuishouding die samen ons darmmicrobioom vormen, zijn mogelijk zelfs verantwoordelijk voor ons gemoed. Professor Danny De Looze (UZ Gent) en wetenschapper Doris Vandeputte (KU Leuven) over gezonde stoelgang, de juiste voeding en buikpijn zonder aanwijsbare reden: “Bij zo’n 20 tot 30 procent van de Belgen is de interactie tussen hun hersenen en darmen nogal levendig.”
 2. Natuurboegbeeld David Attenborough (95) waarschuwt: “G7 staat voor belangrijkste beslissingen in geschiedenis van mensheid”
  6

  Natuurboeg­beeld David Atten­borough (95) waarschuwt: “G7 staat voor belangrijk­ste beslissin­gen in geschiede­nis van mensheid”

  Op de laatste dag van de G7-top in Cornwall (in het zuiden van Engeland) staat vandaag de klimaatproblematiek centraal. De staats- en regeringsleiders zullen hun plannen uiteenzetten om de CO2-uitstoot te verminderen en de biodiversiteit te herstellen. ‘s Werelds bekendste natuurdocumentairemaker, David Attenborough (95), gaat er de politieke elite toespreken in een videoboodschap, maar vooral ook waarschuwen. “De beslissingen die we dit decennium nemen zijn de belangrijkste in de menselijke geschiedenis”, alarmeert hij.

Wetenschap & Planeet