Douch je beter ‘s ochtends of ‘s avonds? Wij vroegen raad aan twee dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. “Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
Op het internet vind je talloze theorieën terug over waarom het ene moment beter zou zijn dan andere. Voorstanders van de ochtend beweren onder meer dat een frisse wasbeurt aan het begin van je dag overtollig talg makkelijker kan wegspoelen. Daardoor maak je je poriën vrij, en glimt je huid niet zo hard. Heb je last van een droge huid? Dan zou je echt ‘s avonds een bad moeten nemen. Zo verwijder je overtollige huidschilfers en kan je je huid extra hydrateren met een bodylotion die je ’s nachts laat inwerken. Maar wat klopt daar allemaal van?
Wat is nu het beste moment?
“Of je het nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds doet: wanneer je een douche neemt, maakt echt niet uit”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “Het tijdstip van je wasbeurt zal niet bepalen of je huid vetter of droger zal worden. Douch je dus gerust wanneer je zelf wilt.”
Jan Gutermuth, diensthoofd Dermatologie bij het UZ Brussel, treedt zijn collega bij: “Het is belangrijker om te kijken naar je persoonlijke hygiëne. Heb je de volledige dag in een fabriek gewerkt en ben je aan stof blootgesteld? Dan het is waarschijnlijk fijner om je ‘s avonds te douchen. Moet je iedere dag fris op kantoor verschijnen? Dan is het in de ochtend waarschijnlijk aangenamer.”
Maar soms wordt je huid toch droog van een douche?
“Het tijdstip van je wasbeurt heeft geen impact op je huid, maar er zijn andere factoren die wel een invloed hebben”, zegt Maselis. “Denk bijvoorbeeld aan hoe lang je een douche of bad neemt. Je moet weten dat als je een huid onder de microscoop bekijkt, je verschillende lagen cellen zult zien. De bovenste laag bestaat uit platte cellen, die aan elkaar kleven. Je kan het wat vergelijken met dakpannen die aan elkaar vastzitten. Bij mensen met een droge huid zitten die dakpannen schots en scheef. Als die mensen dus een douche of bad nemen, zal er veel vocht naar binnen gaan en veel zouten verloren gaan. Dat vocht zal na de wasbeurt verdampen, waardoor de huid nog droger wordt. Ik raad die mensen dus aan om niet te lang te douchen.”
Iets wat dermatoloog Gutermuth opnieuw beaamt: “We raden patiënten met een droge huid aan om korte, lauwe douches te nemen. Ook een hydraterende crème na de wasbeurt wordt sterk aanbevolen. Zo kan je de huid opnieuw voeden. Heb je een vettige huid? Dan is er ook geen noodzaak om je iedere dag te wassen. Je kan beter gebruik maken van degelijke wasgels, die helpen om het vettige effect tegen te gaan. Vraag daarvoor gerust raad aan een arts.”
Helpt een warme douche om beter in te slapen? Neuroloog Inge Declercq geeft het antwoord
“Iedere mens heeft een centrale lichaamstemperatuur, die doorheen de dag varieert”, zegt Declercq. “Rond 18 uur ligt die temperatuur op zijn hoogste niveau. Daarna daalt de temperatuur opnieuw. Dat is nodig om goed te kunnen inslapen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een warme douche, één à twee uur voor het slapengaan, daarbij kan helpen. Een warme wasbeurt zet je bloedvaten open, waardoor je lichaam warmte kan afgeven. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om een korte douche. Te lang en te heet baden kan je lichaamstemperatuur doen stijgen, waardoor je juist slechter slaapt.”
“Hetzelfde principe zou in theorie ook gelden voor een koude douche in de ochtend. Die zou kunnen bijdragen aan de opwarming van je lichaam. Je zou je dan ook wakkerder voelen. Al is daar wel nog meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.”
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Draagt een orkaan dit jaar jouw naam? Wat is het verschil met een tyfoon? En komen ze ook in Europa voor? 5 vragen beantwoord
-
Parijs wil de stad helemaal op de schop: meer groen, minder airbnb
Meer groen, minder airbnb. Ziedaar twee belangrijke pijlers van een plan van in totaal 3.000 pagina’s vol vergroening en andere aanpassingen, dat de stad Parijs moet transformeren. De Franse hoofdstad wil meer natuur en minder drukte en beton, en zo een stad worden die leefbaarder is voor de eigen inwoners en ook helemaal klimaatproof. -
PREMIUM
Moet je je zorgen maken over de chemische stoffen in je deodorant?
Wie de informatie op zijn of haar deodorant bestudeert, ziet een lijstje met onbegrijpelijke tongbrekers: ingrediënten met onheilspellende namen. Bijvoorbeeld aluminiumchloride. Wat is het nut van zulke chemische stoffen? En kunnen ze ook schadelijk zijn? Scheikundige Heleen Kibbelaar legt uit. -
-
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
-
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
Verdien je genoeg? Doe de test: dit is het gemiddelde in jouw sector en provincie
De Belg verdiende in 2022 gemiddeld 3.881 euro bruto per maand. Een stijging van 133 euro, want een jaar eerder lag dit gemiddelde nog op 3.748 euro. En toch daalt de tevredenheid wat betreft ons loonpakket. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. -
PREMIUM
Liegt iemand tegen mij of niet? Expert legt uit hoe je makkelijk een leugenaar ontmaskert: “Vergeet lichaamstaal, zoals friemelen of wegkijken”