De 'chicken bites' van de Amerikaanse startup Eat Just werden voor verkoop goedgekeurd in Singapore.
Volledig scherm
PREMIUM
De 'chicken bites' van de Amerikaanse startup Eat Just werden voor verkoop goedgekeurd in Singapore. © Eat Just

Doorbraak in kweekvlees: goed of slecht voor dier, klimaat en mens?

Singapore heeft de Amerikaanse start-up Eat Just toestemming gegeven om zijn ‘kippenvlees’ dat in een bioreactor werd gekweekt als nuggets op de markt te brengen. Hiermee is het de eerste overheid die de verkoop van kweekvlees toestaat. De vleesindustrie ziet dit proces - waarvoor geen dieren geslacht worden en dat een geringe impact op milieu en klimaat belooft - als een mijlpaal. Maar professor voedingstechnologie Frédéric Leroy (VUB) nuanceert: “Het is een vorm van hoogmoed te denken dat we een delicaat en efficiënt mechanisme dat het landbouwdier is kunnen vervangen door een industrieel bioreactorsysteem.”

 1. Zo gevaarlijk kunnen vliegtuigreizen zijn voor verspreiding coronavirus (ook als er amper passagiers in toestel zitten)

  Zo gevaarlijk kunnen vliegtuig­rei­zen zijn voor versprei­ding coronavi­rus (ook als er amper passagiers in toestel zitten)

  Een nieuwe studie toont hoe gevaarlijk vliegtuigreizen kunnen zijn voor de verspreiding van het coronavirus. Onderzoekers ontdekten dat 59 bevestigde gevallen die over bijna heel Ierland opdoken, terug te leiden waren naar een internationale vlucht van afgelopen zomer. Dertien van die bevestigde gevallen bleken passagiers geweest te zijn van de bewuste vlucht, waarop overigens maar 49 van de 283 zetels bezet waren.
 2. ‘River Skimmer’ zuigt afval uit Oostkaaidok op: “500 liter water per minuut gezuiverd”
  Merksem

  ‘River Skimmer’ zuigt afval uit Oostkaai­dok op: “500 liter water per minuut gezuiverd”

  Aan de Oostkaai in Merksem werd vandaag de allereerste River Skimmer in België te water gelaten. Het gaat om een initiatief van River Cleanup, ook bekend van hun jaarlijkse World Cleanup Day. Met de lancering van de River Skimmer wil River Cleanup, naast het activeren van vrijwilligers, een extra stap zetten in het wegwerken van de 8 miljard kilogram plastic die elk jaar in onze oceanen terechtkomt.
 1. Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemotherapie: "De kinderen geven mij kracht"
  Play

  Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemothera­pie: "De kinderen geven mij kracht"

 2. Deze mannen zitten letterlijk met hun hoofd in de wolken
  Play

  Deze mannen zitten letterlijk met hun hoofd in de wolken

Wetenschap & Planeet