EPA
Volledig scherm
© EPA

Doomsday-gletsjer op Antarctica wordt steeds onstabieler: als hij instort kan zeespiegel meer dan halve meter stijgen

WetenschapHet gaat niet goed met de Thwaitesgletsjer in het westen van Antarctica, ook wel bekend als de Doomsday-gletsjer. Wetenschappers hebben ontdekt dat de massieve ijsmassa steeds onstabieler wordt doordat er langs alle kanten warm water op afkomt. Als de gletsjer zou instorten, kan dat de zeespiegel over de hele wereld met 65 centimeter doen stijgen.

94 reacties

 • Bon Ray van Dijk

  2 jaar geleden
  Zie alinea 4, regel 1: "De gletsjer steekt meer dan 100 kilometer uit in de oceaan...". Dat is een behoorlijke hoeveelheid aan ijs dat nog niet aan de zee massa is toegevoegd. Vandaar de stijging van de zeespiegel.
 • Nick Lersberghe

  2 jaar geleden
  Altijd zo interessant om te zien om mensen zonder iets van deftige wetenschappelijke kennis (middelbare school is pure basis) wetenschappers die zware studies hebben gedaan en jaren ervaring hebben binnen hun veld, gaan verbeteren. De kans dat je een zeer simpele wet kan gebruiken om iets zo complex te ontkrachten, is gigantisch klein. Elke wetenschapper is er wel bekend mee en zal er aan gedacht hebben
 • Jürgen Van Tomme

  2 jaar geleden
  Beste Roger en Coen. Die gletsjer steekt nu nog boven het water uit. Het gaat over die massa die in het water zal terecht komen en smelten. Wat het gedeelte betreft dat nu onder water zit, heb je gelijk. Maar dat is maar een klein deel.
 • Jan De Korte

  2 jaar geleden
  Bjorn robberechts het is niet omdat ge de oorzaak in twijfel trekt ge daarom een klimaatontkenner zijt.
 • Walter Thomassetti

  2 jaar geleden
  Beste, we spreken hier wel over landijs. Het is de Zuidpool en niet de Noordpool. Het ijs op de Zuidpool is op sommige plaatsen bijna 5 km dik. Dus als dit allemaal moest smelten stijgt het waterpeil met 60 meter.
 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.

Wetenschap & Planeet