Doemdagklok weer minuut dichter bij Apocalyps: "Het is twee voor twaalf"
Wetenschappers hebben de tijd op de symbolische ‘Doemdagklok’ met 30 seconden vooruit gezet, naar 23:58 uur. Daarmee zijn we volgens hen amper nog twee symbolische minuten verwijderd van “het einde van de wereld”.
De klok, die in gebruik is sinds 1947, is een metafoor die aangeeft hoe dicht we staan bij de vernietiging van de aarde. Een groep wetenschappers en nucleaire experts die zich gezamenlijk het ‘Bulletin of the Atomic Scientists’ noemen, komen op regelmatige basis samen om de tijd op de Doemdagklok te bespreken.
“Met grote bezorgdheid passen we de Doemdagklok vanaf vandaag aan,” zegt Rachel Bronson, voorzitter en CEO van het Bulletin: “Het is nu twee minuten voor middernacht”.
De Doemdagklok staat even dicht bij middernacht als in 1953, toen de vrees om de Koude Oorlog mogelijk op haar hoogtepunt was.
Nucleaire en klimaatbedreigingen
De organisatie doet de nieuwe aanpassing omdat “president Trump en andere wereldleiders er niet in slagen om de op de loer liggende bedreigingen van een nucleaire oorlog en de klimaatverandering aan te pakken,” luidt het.
"De wereld is nu niet alleen gevaarlijker dan een jaar geleden: het is van Wereldoorlog II geleden dat de situatie nog zo dreigend was," schrijven Lawrence M. Krauss en Robert Rosner, twee medewerkers van het Bulletin in The Washington Post. "De Doemdagklok staat in feite even dicht bij middernacht als in 1953, toen de vrees om de Koude Oorlog mogelijk op haar hoogtepunt was."
De oplopende spanningen tussen de VS en Noord-Korea dragen volgens de wetenschappers bij tot de aanpassing van de Doemdagklok. "Zeggen dat de nucleaire toestand van de wereld schrijnend is, is een onderschatting van het gevaar en de hoogdringendheid," zeggen Kraus en Rosner.
Nog slechter dan een jaar geleden
Vorig jaar stelden de wetenschappers de klok nog met een halve minuut bij, van 23:57 naar 23:57:30. “De waarschijnlijkheid van een globale catastrofe is erg hoog en de acties die nodig zijn om de risico’s op een ramp te verkleinen moeten erg dringend genomen worden,” stelde het Bulletin toen.
De eerste keer dat de Doemdagklok werd bijgesteld na haar ingebruikname in 1947, was twee jaar later, nadat de Sovjet-Unie met succes haar eerste atoombom testte. Toen schoof de wijzer van de klok van 23:53 uur naar 23:57 uur.
Het gebeurde nog maar één keer dat het alarmpeil even hoog stond als vandaag: in 1953 gaf de klok aan dat het twee voor twaalf was nadat zowel de VS als de Sovjet-Unie succesvolle proeven met kernbommen hielden binnen een tijdsspanne van amper zes maanden.
In 1991 leek de wereld er het best voor te staan, toen stond de wijzer op 17 minuten voor middernacht.
Nooit eerder heeft het Bulletin beslist om de klok vooruit te zetten voornamelijk omwille van de stellingen van slechts één persoon. Maar wanneer die persoon de nieuwe president is van de Verenigde Staten, dan doen zijn woorden ertoe.
Verkiezing van Trump
“Telkens wanneer de klok wordt aangepast, beantwoorden we twee vragen,” zei Rachel Bronson vorig jaar in een interview: “Is de wereld veiliger? Of loopt ze een groter risico dan een jaar geleden? En is het veiliger of een groter risico dan ooit eerder in de geschiedenis van de klok?”
Met de aanpassing vragen de wetenschappers aandacht voor wereldwijde crises die volgens hen het bestaan van de mensheid in gevaar brengen. Daarbij richten de wetenschappers de aandacht op de beschikbaarheid van kernwapens en de bereidheid van de wereld om ze te gebruiken. De laatste jaren brengen ze ook de dreigende klimaatverandering mee in rekening.
De organisatie haalde vorig jaar ook de verkiezing van Donald Trump aan als een belangrijke factor, “omdat hij beloofd heeft de vooruiting op beide fronten (kernwapens en klimaatverandering, red.) te verhinderen,” schreven twee leden van het Bulletin vorig jaar. “Nooit eerder heeft het Bulletin beslist om de klok vooruit te zetten voornamelijk omwille van de stellingen van slechts één persoon. Maar wanneer die persoon de nieuwe president is van de Verenigde Staten, dan doen zijn woorden ertoe.”
Het is nu de tijd voor wereldburgers om dringende maatregelen te eisen. Het is tijd om de Doemdagklok terug te draaien.
Symbolisch
Het Bulletin beklemtoont dat de klok symbolisch is en enkel dient als “dringende waarschuwing voor globaal gevaar”.
“We hopen dat de bijstelling van deze klok geïnterpreteerd zal worden zoals ze bedoeld is: als een dringende waarschuwing voor globaal gevaar. De tijd voor wereldleiders om het op de loer liggende nucleaire gevaar en de voortdurende opmars van de klimaatverandering aan te pakken, is al lang voorbij. Het is nu de tijd voor wereldburgers om dringende maatregelen te eisen. Het is tijd om de Doemdagklok terug te draaien,” stellen ze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
PREMIUM
Maakt feromonenparfum jou écht onweerstaanbaar? Prof legt uit wat (niet) werkt
Ook al is Valentijn al even achter de rug, toch staan de sociale media - met TikTok op kop - vol met video’s over feromonenparfums. Het zou jou onweerstaanbaar maken voor het andere geslacht. Maar vallen vrouwen of mannen hierdoor echt voor jou in zwijm? En wat zijn die feromonen eigenlijk juist? Volgens hoogleraar Fysiologie Jan Hindrik Ravesloot is hier toch een geurtje aan. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
-
KCE: “Patiënten in borstkankercentra zonder erkenning hebben lagere overlevingskans”
Patiënten die zich laten behandelen in een borstkankercentrum zonder erkenning hebben een "verontrustend hoger risico" om te overlijden in vergelijking met vrouwen die in een coördinerende borstkliniek worden behandeld. Dat concludeert een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). -
Waarom het einde van de wereld echt nabij is, volgens deze wetenschapper
Luidt de komst van Donald Trump in het Witte Huis het einde van de wereld? Wetenschapper Steven Stroeykens, auteur van 'Het einde van de wereld - een geschiedenis', zegt dat er wel reden tot ongerustheid is. De doemdagklok staat volgens hem op 3 voor 12. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
PREMIUM6
“Ze hebben een eigen persoonlijkheid, emoties, unieke taal en kunnen tellen en eenvoudige gereedschappen gebruiken”: zo wonderlijk ingenieus is de bij
Je zal er waarschijnlijk zelden bij stilstaan als je er eentje ziet voorbijzoemen, maar de bij is een ingenieus diertje. Gedragsbioloog Lars Chittka (Queen Mary University) neemt ons mee in het wonderbaarlijke brein van het insect. Hoe zitten hun hersenen in elkaar? Hoe intelligent zijn ze echt? Hebben ze een persoonlijkheid zoals ons? Ontdek hier alles wat je nog niet wist over de bij.
39 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPaul van de velde
Eric Servaes
René Lippeveld
Anoniem
Fredien Vandervekens