De 'doemdagklok'
Volledig scherm
De 'doemdagklok' © AFP

‘Doemdagklok’ nadert met rasse schreden middernacht: “Nog nooit zo dicht bij wereldwijde catastrofe geweest”

Na drie jaar is de Doomsday Clock – de ‘doemdagklok’ – opnieuw wat dichter bij twaalf uur komen te staan. Tot vandaag stond die op 100 seconden voor middernacht, maar de organisatie achter de klok maakte vanmiddag bekend dat de wijzers momenteel op 90 seconden voor 12 staan. Dit betekent dat we gevaarlijk dicht bij ‘het einde der tijden’ komen. Jaarlijks wordt een nieuwe balans opgemaakt, maar de laatste keer dat de groep wetenschappers de klok verschoof, was in 2020. En dat was dus nog voor de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie.

  1. Lachaert (Open Vld) wil levensduur Tihange 1 met tien jaar verlengen: “Wet op kernuitstap moet volledig herzien worden”

    Lachaert (Open Vld) wil levensduur Tihange 1 met tien jaar verlengen: “Wet op kernuit­stap moet volledig herzien worden”

    Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil de levensduur van kerncentrale Tihange 1 ineens met tien jaar verlengen. Dat heeft hij gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio1. Hij vindt dat de wet op de kernuitstap “helemaal vervangen moet worden”. “Er moet een nieuwe wet komen met nieuwe deadlines.” Volgens de wet op de kernuitstap moest Tihange 1 in 2025 dicht.