Mine Dalemans
Volledig scherm
© Mine Dalemans

Deze symptomen kunnen mogelijk wijzen op bijwerking na AstraZeneca-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA blijft erbij dat de voordelen van vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca veel harder doorwegen dan het mogelijke risico op uiterst zeldzame bijwerkingen van bloedklonters. Wel moet dat risico op de bijsluiter vermeld worden, aldus het EMA. Wie in de twee weken na vaccinatie de volgende symptomen opmerkt, wordt gevraagd medische hulp te zoeken.

43 reacties

 • Erik Bervoets

  3 maanden geleden
  Mijn moeder(73) heeft haar uitnodiging gehad, ze krijgt AZ. Als er een trombose van komt zal ik persoonlijk de bevoegde ministers verantwoordelijk stellen. En neen, niet via het 'gekrom'(gerecht kan ik niet zeggen).
 • marja heuvelmans

  3 maanden geleden
  Al die AZ opkopen welke de sndere landen niet willen en dan de mensen zelf laten kiezen of ze snel en op eigen risico gevaccineerd willen worden met AZ of anders langer wachten. Denk dat we de UK nog gaan voorbijsteken in snelheid op die manier.
 • Eddy Goris

  3 maanden geleden
  De pil (anticonceptie) is de grootste oorzaak van trombose bij de Lady's
 • Annie Vancauteren

  3 maanden geleden
  Ik dacht dat vaccins bedoeling hadden mensen gezonder te maken ? Het leek de wondervaccin van de eeuw. Heeft de bevolking dit al vergeten? Meer problemen als iets anders En dat op gezonde mensen.
 • Marcus Camps

  3 maanden geleden
  Maar ze willen wel allemaal terug een vliegtuig in en dan speelt het geen rol dat er een risico is dat vele malen groter is dan een spuitje. Sukkelaars ...
 1. EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklonters en AstraZeneca-vaccin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen”

  EMA: “Mogelijke link tussen zeer zeldzame vorm van bloedklon­ters en AstraZene­ca-vac­cin”, maar “voordelen vaccinatie blijven doorwegen”

  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De zeldzame bijwerking werd vooral opgemerkt bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen, en geeft geen leeftijdsadvies. Ons land zal het vaccin de komende vier weken enkel aan mensen van 56 jaar en ouder geven. AstraZeneca benadrukt in een reactie dat het gaat om een “mogelijke" link.

Wetenschap & Planeet