SCK CEN-wetenschappers Bjorn Baselet (links) en Sarah Baatout (rechts) met het 'random positioning machine' en de raderdieren.
Volledig scherm
SCK CEN-wetenschappers Bjorn Baselet (links) en Sarah Baatout (rechts) met het 'random positioning machine' en de raderdieren. © SCK CEN

Deze kleine waterwezentjes helpen wetenschappers om de impact van het leven in de ruimte in kaart te brengen

Kunnen we astronauten beter beschermen tegen de eventuele schadelijke gevolgen van een langdurig verblijf in de ruimte? Wat zijn de effecten van gewichtloosheid en kosmische straling? En hoe kunnen levende organismen zich beter aanpassen aan deze extreme omstandigheden? Op deze vragen zoeken de wetenschappers van het SCK CEN, UNamur en ULB een antwoord, met de hulp van zogenoemde 'raderdiertjes’.

0 reacties

  1. Jill Peeters in oudste drinkwaterkrachtcentrale van Europa: “We zien onmiddellijke impact van klimaatverstoring op ons drinkbaar water”

    Jill Peeters in oudste drinkwater­kracht­cen­tra­le van Europa: “We zien onmiddel­lij­ke impact van klimaatver­sto­ring op ons drinkbaar water”

    Onze klimaatexperte Jill Peeters kon in Innsbruck, Oostenrijk, de oudste drinkwaterkrachtcentrale van Europa bezoeken. Deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd. In deze centrale wordt er drinkwater verzameld uit het omliggende gebergte, het zand wordt eruit gefilterd in grote bassins en het mineraalwater wordt dan verdeeld over de stad. Innsbruck is gekend voor zijn drinkwater van hoge kwaliteit. In de hele stad vind je meer dan 140 waterfonteintjes, waarvan sommige nog stammen uit de zestiende eeuw. De centrale die Jill Peeters uitzonderlijk mocht bezoeken, zorgt ook voor duurzame energie. Het stromende water uit de Alpen drijft een elektriciteitscentrale aan.

Wetenschap & Planeet