De meest en minst racistische landen in kaart gebracht
Twee Zweedse economen die wilden nagaan in hoeverre economische vrijheid en racisme met elkaar in verband staan, baseerden zich voor hun studie op de 'World Values Survey' om de tolerantie van verschillende landen te meten. The Washington Post verfijnde hun bevindingen en visualiseerde die op een wereldkaart.
Het 'World Values Survey' is een wereldwijd onderzoeksproject dat de overtuigingen en waarden van de bevolking nagaat, en vaststelt hoe die in de loop der tijd veranderen. In de vragenlijsten dook er één vraag op die volgens de onderzoekers een goede indicatie gaf van hoe racistisch een bepaalde bevolking is. Dat was er eentje waarbij respondenten uit ruim 80 landen het antwoord 'mensen van een ander ras' konden aanduiden als antwoord op de vraag die 'Wie wil u niet als buur?' Hoe vaker mensen dat antwoord kiezen, hoe minder tolerant ze zijn tegenover andere rassen.
De Zweedse studie - van Niclas Berggren en Therese Nilsson - kwam tot het besluit dat er wezenlijk géén verband is tussen economische vrijheid en tolerantie tegenover ander rassen, al lijkt er wel een verband te bestaan met tolerantie tegenover homoseksualiteit. Maar The Washington Post dook dieper in de cijfers.
Blauwer is toleranter
The Washington Post bracht één en ander in bovenstaande kaart in beeld: hoe 'blauwer' de landen, hoe toleranter. Hoe 'roder' hoe minder geneigd om naast een buurman van een ander ras te willen wonen. Al plaatst de krant wel enkele kanttekeningen bij het resultaat.
"Het is best mogelijk dat sommige mensen logen toen ze de vraag beantwoordden", schrijft journalist Max Fisher. "Zo lijkt het alsof de Zweden toleranter zijn dan de Finnen, maar het is niet uitgesloten dat de Finse respondenten gewoon eerlijker waren toen ze de vraag beantwoordden. Anderzijds kan de bereidheid waarmee mensen vooroordelen uiten ook een indicatie van de houding tegenover ras bij een bevolkingsgroep zijn. Een tweede opmerking is dat het onderzoek niet elk jaar wordt uitgevoerd: sommige resultaten zijn heel recent, andere zijn al verschillende jaren oud. We moeten er dus vanuit gaan dat de resultaten statisch zijn, ook al is dit misschien niet het geval."
Met die opmerkingen in het achterhoofd konden wel een aantal opmerkelijke zaken worden vastgesteld:
Angelsaksische en Latijnse landen zijn het tolerantst
Dat geldt zowel voor het VK als voor de oude Britse kolonies de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook Latijns-Amerika komt als zeer tolerant naar voor, met uitzondering van Venezuela en de Dominicaanse Republiek.
Vier plekken zijn extreem intolerant
43,5 procent van de Indiërs wil geen buren van een ander ras. In Jordanië is dat 51,4 procent. In Bangladesh en Hong Kong liggen de cijfers nog een pak hoger, met respectievelijk 71,7 en 71,8 procent. Deze vier zijn de enige waarin meer dan 40 procent van de respondenten 'intolerant' is tegenover andere rassen.
België is tolerant
Europa is een lappendeken, met zeer tolerante landen als Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, en een eerder intolerant Frankrijk. België zit in de 'tolerante' groep, met tussen 5 en 10 procent van de respondenten die een probleem hebben met buren van een andere afkomst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
Recordzomer voor koolstofemissies door bosbranden in Frankrijk
Frankrijk heeft deze zomer de hoogste koolstofemissies door bosbranden geregistreerd sinds het begin van de metingen in 2003, zo heeft het EU-programma inzake klimaatverandering Copernicus vrijdag bekendgemaakt. -
Aantal klachten wegens racisme en xenofobie stijgt
In 2011 werden 978 klachten ingediend wegens racisme en xenofobie. Dat zijn er meer dan in 2010 (928) en minder dan in 2009 (1083). In 2011 en 2010 werden telkens ook 2 klachten ingediend wegens revisionisme en negationisme. In 2009 waren er 11 dergelijke klachten. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Annemie Turtelboom op een schriftelijke vraag van Yoeri Vastersavendts (Open Vld). -
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
PREMIUM5
EERBETOON. Caroline Pauwels (1964 - 2022): “Zij was de eeuwige optimist”
-
WEERBERICHT. Lokaal kans op felle buien en onweer: code geel in Oost- en West-Vlaanderen en delen van Henegouwen
Woensdagnamiddag trekken de buien weg richting Nederland. Er verschijnen eerst opnieuw opklaringen en het wordt droger, soms met veel wolkenvelden. Later ontwikkelen zich opnieuw onweersbuien in de streken nabij de Franse grens en het westen van het land. Deze onweders zijn weinig mobiel, waardoor er lokaal veel neerslag kan vallen. In de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en het uiterste westen van Henegouwen verwacht het KMI zo’n 20 tot 30 liter per vierkante meter in korte tijd, en is waarschuwingscode geel van kracht.