De keerzijde van een hoog IQ
Wie denkt aan mensen met een (te) hoog IQ, koppelt daar vaak het imago van de eenzaat en de eeuwige piekeraar aan. BBC zocht uit of onwetendheid nu echt zo een zegen is.
Delen per e-mail
'Ignorance is bliss' luidt de bekende quote, maar staat een hoog IQ dan gelijk aan miserie? Het lijkt misschien een banale vraag, maar in een maatschappij waar onderwijs mikt op het vergroten van academische prestaties, heeft de keerzijde van veel intelligentie misschien wel een grotere impact dan je denkt.
Blok aan het been
Inzicht in de eigen capaciteiten heeft een negatief kantje. Zo kunnen talenten al snel een blok aan het been worden omdat je misschien niet voldoet aan je eigen en/of andermans verwachtingen. Uit onderzoek blijkt dat een hoger IQ een mens kan opzadelen met een minder tevreden kijk op het eigen leven en op relaties met vrienden.
Weltschmerz
Nog een nadeel van (te) slim zijn is dat de onvolmaaktheid van de wereld een veel grotere doorn in het oog is. Piekeren wordt zelfs gezien als een teken van intelligentie, ook wanneer dat niet op hoog filosofisch niveau is. Een studie aan MacEwan University in Canada toont aan dat studenten met een hoger IQ zich op dagelijkse basis vaker angstig voelen en meer kopzorgen hebben. "Het is niet dat hun zorgen per se diepzinniger zijn, maar ze piekeren langer door over negatieve ervaringen", klinkt het.
De harde waarheid is dat meer intelligentie niet gelijk staat aan wijzere beslissingen. Het kan een mens zelfs dwazer maken.
Blinde vlek
Als het aankomt op het maken van onpartijdige beslissingen of het vellen van eerlijke oordelen, geeft een hoog IQ je geen voorsprong. Aan de universiteit van Toronto wordt al ruim een decennium gewerkt aan rationaliteitstesten. Uit de resultaten blijkt dat intellect geen garantie is voor het maken van eerlijke, onpartijdige beslissingen, integendeel.
Wie cognitieve testen bij wijze van spreken met zijn ogen dicht aflegt, zou zelfs een groter risico lopen op een blinde vlek als het aankomt op het inzien van de eigen gebreken. Door bijna blindelings te vertrouwen op hun eigen visie, maken ook intellectuelen best wat irrationele beslissingen.
"Er zijn meer dan genoeg dysrationalia, mensen die irrationele dingen doen ondanks hun meer dan adequate intelligentie, op onze aardbol. De mensen die bijvoorbeeld de anti-vaccinatiebewegingen voortduwen en misinformatie verspreiden, beschikken doorgaans over een bovengemiddeld IQ", verklaart Keith Stanovich, onderzoeker aan de universiteit van Toronto.
Als intelligentie niet leidt tot rationele beslissingen en een beter leven, wat dan wel?
Niet je IQ, maar de mate waarin je inzicht hebt in de grenzen van je eigen kennis (intellectuele bescheidenheid) zou de sleutel zijn tot betere beslissingen en onpartijdige oordelen. "Mensen die zeer snugger zijn kunnen misschien razendsnel argumenten genereren waarvan ze claimen dat ze juist zijn, maar hebben vaak last van vooringenomenheid", stelt Igor Grossmann, die al heel wat experimenten deed om de impact van intelligentie en intellectuele bescheidenheid op welzijn te onderzoeken.
Zelfkennis is dus écht het begin van alle wijsheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zes Enigma-codeermachines uit WOII geborgen uit Oostzee
Duikers hebben voor de kust van Duitsland zes Enigma's uit de Tweede Wereldoorlog bovengehaald uit de Oostzee. De codeermachines werden bij het kleine eiland Schleimünde ontdekt, meldt de archeologische dienst van de deelstaat Sleeswijk-Holstein. -
14 jaar en een hoger IQ dan Einstein
Hij is amper 14 jaar oud, maar is nu al een van de intelligentste mensen ter wereld. Paulius Zabotkiene scoorde 162 op zijn IQ-test, meer dan Einstein, Stephen Hawking en Bill Gates. -
Nu al drie doden bij lawines in Zwitserland na hevige sneeuwval
Zwitserland heeft af te rekenen met hevige sneeuwval. De grote hoeveelheid verse sneeuw kostte dit weekend intussen al aan drie mensen het leven. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Troost: niet doorslapen heeft voordelen voor je baby
"Hoe gaat het met de baby, slaapt hij al door?", is vermoedelijk de meest afgezaagde vraag die jonge ouders te horen krijgen. Je zou voor minder beginnen twijfelen of het wel normaal is dat jouw kindje meermaals per nacht wakker wordt. Het antwoord (of je het nu wil of niet): ja, en het heeft zelfs voordelen. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee.