Chocolade beschermt je tijdens het sporten
WetenschapNieuw onderzoek aan de VUB heeft aangetoond aan dat het actieve bestanddeel van chocolade, zogenaamde cacao-flavonolen (CF), oxidatieve stress verlaagt tijdens het sporten. Een lage hoeveelheid oxidatieve stress stimuleert de opbouw van je conditie, maar bij extreem zware inspanningen kan die oxidatieve stress schadelijk zijn voor het lichaam.
Bij oxidatieve stress wordt een teveel aan reactieve zuurstofverbindingen gevormd, en die beschadigen cellen in ons lichaam. Chocolade beschermt je dus tijdens het sporten. "Daarnaast zorgt de inname van CF ook voor een verlaagde bloeddruk en verbeterde doorbloeding", zegt doctoraal onderzoekster Lieselot Decroix, die werkt aan het VUB-sportlab van professor Romain Meeusen. "Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt ook dat CF inname de suiker- en vetstofwisseling tijdens het sporten gunstig beïnvloedt. Maar ondanks deze gunstige effecten, is CF inname niet prestatiebevorderend."
Enkel tijdens het sporten
Decroix was in een vorig leven zelf topsporter. Ze nam deel aan het wielrennen tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 en fietste voor de Lotto-ploeg. Haar doctoraal onderzoek werd trouwens gefinancierd door de Lotto-leerstoel. Decroix voerde haar onderzoek uit met zeer goed getrainde sporters die in uitstekende gezondheid verkeerden. "Uit verschillende internationale studies waren de heilzame effecten van CF al duidelijk geworden", zegt Decroix. "Maar de effecten op conditie en de inspanningen van sporters waren nog niet zo duidelijk."
"Uit ons onderzoek blijkt dat CF ook tijdens het sporten een anti-oxidatieve werking heeft bij jonge gezonde mensen. Bovendien zorgen zowel de inname van CF als het sporten op zich voor een verbeterde vasculaire functie: ze verwijden de bloedvaten. Dat is nuttig bij oudere mensen, omdat het verouderingsproces gepaard gaat met minder elastische bloedvaten, en ook bij mensen met een risico op cardiovasculaire aandoeningen en mensen met overgewicht. Het effect van CF blijft echter relatief klein in vergelijking met het effect van bewegen zelf: het heeft dus niet zoveel zin om CF in te nemen als je dat niet combineert met sporten", zegt Delcroix.
Pure chocolade
Voor we met zijn allen naar die reep chocolade grijpen, is het belangrijk om de resultaten in de juiste context te plaatsen. Om enig effect te hebben zou een gemiddelde persoon per dag tussen 100 en 200 gram chocolade moeten eten, met een hoog - hoger dan 70 procent - cacao-gehalte. De schadelijke effecten van zo'n chocoladeconsumptie wegen niet op tegen de heilzame effecten ervan.
Zowel de wetenschap als de industrie gaan daarom op zoek naar lekkere én gezonde CF-producten. "Er bestaan al cacao-extracten die verrijkt zijn met CF", zegt Decroix. "Verder onderzoek moet nu uitwijzen wat de effecten zijn van CF inname op lange termijn, al dan niet in combinatie met bewegen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
-
1
Al 13 doden en nog steeds mensen vermist na dodelijke overstromingen Italië, meer dorpen worden geëvacueerd
De overstromingen die de Italiaanse regio Emilia-Romagna hebben getroffen, hebben aan minstens dertien mensen het leven gekost. Vandaag zijn vier nieuwe lichamen gevonden. De Italiaanse autoriteiten laten nog meer dorpen evacueren ten gevolge van de overstromingen in de regio Emilia-Romagna, in het noordoosten van het land. -
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
Een nieuwe maand, alweer een sterke docu op Streamz. Dit keer pakt de streamingdienst uit met ‘Love to Love You, Donna Summer’, waarin dieper wordt ingezoomd op het leven van het wereldberoemde disco-icoon. -
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk zijn PFAS? Prof beantwoordt 5 vragen: “Pas nu kunnen we deze stoffen veel beter meten. Daarom is er nu zoveel aandacht voor”
Vandaag is in Zwijndrecht de aftrap gegeven van een grootschalig bloedonderzoek naar PFAS. Meer nog, het is de grootste in zijn soort ooit binnen Europa. Wat zijn die PFAS precies? Hoe ernstig is het probleem voor onze gezondheid? En kunnen we onszelf ertegen beschermen? Lieven Bervoets, hoogleraar ecotoxicologie aan de Universiteit Antwerpen zoekt het voor ons tot op de bodem uit. -
Nederlanders kweken varkensvlees nu 30 keer sneller dan echt varken
Het Nederlandse kweekvleesbedrijf Meatable heeft zijn productieproces verbeterd, waardoor het nu nog acht dagen duurt voordat het bedrijf van een enkele dierlijke cel varkensvlees heeft gemaakt. Eerder had het bedrijf uit Delft daar drie weken voor nodig. -
PREMIUM54
Revolutionaire technologie omzeilt ruggenmerg: verlamde Gert-Jan (40) leert als eerste ter wereld opnieuw wandelen
Ubbergen
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPolyvalent
Gilbert Haelewyn
Davy Rossem
Jack Dereder
Miette Soose