Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Chocolade beschermt je tijdens het sporten

WetenschapNieuw onderzoek aan de VUB heeft aangetoond aan dat het actieve bestanddeel van chocolade, zogenaamde cacao-flavonolen (CF), oxidatieve stress verlaagt tijdens het sporten. Een lage hoeveelheid oxidatieve stress stimuleert de opbouw van je conditie, maar bij extreem zware inspanningen kan die oxidatieve stress schadelijk zijn voor het lichaam. 

10 reacties

 • Polyvalent

  5 jaar geleden
  Chocolade is lekker. Surtout bij een bruin sneeken brood met een goeie kladde boter erop ,de rest kan me niet zoveel schelen. Alles met mate
 • Gilbert Haelewyn

  5 jaar geleden
  Daarom neem ik iedere zondagmorgen mijn "medicament". Een teugje cognac in mijn koffie met een stukje échte zwarte chocolade (70% cacao). En mijn week kan niet meer kapot!
 • Davy Rossem

  5 jaar geleden
  Suiker in chocolade is nodig omdat pure cacaomassa niet te vreten is. Zeer bitter!
 • Jack Dereder

  5 jaar geleden
  Denise, lees het artikel eens goed. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Daarom zoeken ze een manier om CF op een andere manier te leveren dan via chocolade.
 • Miette Soose

  5 jaar geleden
  Echte chocolade, maar veel soorten chocolade zijn in principe géén chocolade, bovendien betwist ik de gezondheid er van. Het werkt vooral sterk constiperend en dus helemaal niet gezond voor een sporter, het bevat ook veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed en dat vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. Ze moesten die professor maar eens op rust zetten.