Brandweer voorspelt zomer met veel wespen, want er zijn nu al opvallend veel nesten

De brandweer voorspelt een zomer met veel wespen, want nu al moet ze opvallend veel nesten weghalen. De winter was zacht. Meer koninginnen dan anders hebben die overleefd. En het warme voorjaar helpt de kolonies om te groeien. Een tip van de brandweer: haal zo’n nest nooit zelf weg. 

 1. Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar onderzoekers die ‘klikchemie’ ontwikkelden.
  Play

  Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar onderzoe­kers die ‘klikchemie’ ontwikkel­den.

  Twee wetenschappers uit de Verenigde Staten en een collega uit Denemarken mogen dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde in ontvangst nemen. Carolyn Bertozzi, Barry Sharpless en Morten Meldal hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee je gemakkelijk, snel en efficiënt complexe moleculen kan maken door bouwblokjes simpelweg aan elkaar te klikken. Vandaar dat Sharpless het in 2001 de naam ‘klikchemie' gaf.
 2. Elk jaar blijven zo’n 70 verdachte overlijdens onopgemerkt: Van Quickenborne investeert 2,25 miljoen euro in forensische geneeskunde

  Elk jaar blijven zo’n 70 verdachte overlij­dens onopge­merkt: Van Quickenbor­ne investeert 2,25 miljoen euro in forensi­sche geneeskun­de

  Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaat 2,25 miljoen euro investeren in het versterken van de forensische geneeskunde in ons land. Dat heeft de minister bekendgemaakt tijdens een bezoek aan de dienst forensische geneeskunde van UZ Leuven. Met het geld wil Van Quickenborne twee expertisecentra oprichten binnen bestaande ziekenhuizen, die moeten zorgen voor een professionalisering van de diensten.