Belgische doorbraak kankeronderzoek kan nieuwe medicijnen opleveren

Onderzoekers Diether Lambrechts en Bernard Thienpont van de KU Leuven hebben ontdekt dat zuurstoftekort in tumorcellen bijdraagt tot de groei van kanker en een verbetering van de zuurstoftoevoer naar tumoren woekerende kankercellen minder vatbaar maakt voor groei. Het betreft een nieuwe piste voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen. De onderzoeksresultaten werden vandaag gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature.

 1. Neem je nu best ibuprofen of paracetamol bij mogelijke tekenen van Covid-19-infectie?
  PREMIUM

  Neem je nu best ibuprofen of paraceta­mol bij mogelijke tekenen van Co­vid-19-infectie?

  Herinnert u zich hoe in het voorjaar het gebruik van ibuprofen bij een corona-infectie werd afgeraden? Vandaag loopt een spotje op televisie waarin wordt gesteld dat zowel paracetamol als ibuprofen veilig zijn “tijdens de Covid-19-periode”. Klopt dit of is het een verkooppraatje? En wat doe je best als je vreest het virus onder de leden te hebben? We vroegen het aan professor farmacologie (KU Leuven) Gert Laekeman en Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde (VUB).
 2. Wat een stralende gezichtjes: op bezoek bij het kinderkamp van Kom op tegen Kanker
  Video

  Wat een stralende gezichtjes: op bezoek bij het kinderkamp van Kom op tegen Kanker

  Elk jaar organiseert Kom op tegen Kanker een vakantiekamp voor kinderen met kanker. Zodat ze alles even kunnen vergeten en gewoon weer zalig kind kunnen zijn. Deze keer was het Eén-programma '1000 zonnen' er de hele week bij. En één ding werd al snel duidelijk: op het kinderkamp van Kom op tegen Kanker is het meteen plezier troef, terwijl de kinderen nog niet eens goed en wel vertrokken waren.

Wetenschap & Planeet