Belgische bedrijven ontwikkelen pleister die coronapatiënten vanop afstand kan monitoren
Een Belgisch consortium van zeven medische en technologische bedrijven heeft een pleister voor op de borstkas ontwikkeld die de ademhaling, hartslag en binnenkort ook de temperatuur van coronapatiënten draadloos, continu en vanop afstand kan monitoren. De ‘Covid-19 smart patch’ zal de waarden digitaal doorgeven aan de behandelende arts of specialist en heeft ook een alarmfunctie, zoals de rode knop in het ziekenhuis.
De eerste klinische testen starten over enkele weken in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), zo maken de initiatiefnemers donderdag bekend. Er zal een 20-tal patiënten bij betrokken zijn.
Met de ‘Covid-19 smart patch’ hopen ze bij een mogelijke nieuwe piek van het virus in het najaar patiënten meer en beter thuis of in woonzorgcentra te kunnen opvolgen. Zorgpersoneel zal zo minder tijd moeten spenderen aan dagelijkse controles en het ingeven van data, aldus Hans De Clercq van Byteflies, een van de partners.
De pleister van zo'n 15 centimeter moet links op de borstkas geplakt worden en hoeft dankzij gloednieuwe materiaaltechnologie maar om de vijf dagen vervangen te worden. Midden op de patch zit een ‘sensor dot’, die de signalen verzamelt en draadloos doorstuurt naar de ‘cloud’, waar alle data over de patiënt verzameld worden.
Het systeem kan verbonden worden met een armband die compatibel is met de bestaande systemen en die zal functioneren zoals een 'rode knop' in het ziekenhuis, waarmee de patiënt doorverbonden wordt met een zorgcentrale.
Het consortium bestaat uit de Belgische bedrijven Byteflies, Melexis, Quad Industries, Televic en Z-Plus en de Belgische afdelingen van Henkel en Nitto. Op basis van de test in het ZOL hopen ze het systeem over enkele maanden breder te kunnen uitrollen naar andere ziekenhuizen en woonzorgcentra.
Nieuwe piek
"Tegen oktober, wanneer er mogelijk een nieuwe piek van het virus volgt, zouden we 1.000 patiënten met dit systeem kunnen uitrusten", aldus Hans Danneels, medeoprichter van Byteflies. Hiervoor zouden er al contacten zijn met de kabinetten van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en viceminister-president Hilde Crevits (CD&V).
Lees ook: “Terwijl burger applaudisseert, komt overheid ons bedreigen”: inspecties in ziekenhuizen maken artsen woedend (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
"Coronavirus was al op 15 februari in Nederland"
Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Zo waarde het virus lange tijd ongemerkt rond en kon het zijn verwoestende werk doen. Dat schrijven onze collega’s van het Algemeen Dagblad (AD) op basis van conclusies van modellenmakers van overheidsorgaan RIVM na het onderzoeken van de eerste Nederlandse coronapatiënten. -
HLN Shop
Van kamado tot tafelgrill: zo kies je de ideale barbecue voor je tuinfeest
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Opvallend minder dieren sterven in het verkeer
Normaal worden in België tussen half maart en half april elk jaar gemiddeld 2.023 verkeersslachtoffers gemeld via de website Dieren onder de Wielen en www.waarnemingen.be. Sinds de start van de maatregelen tegen het coronavirus, over ongeveer dezelfde periode dus, werden in totaal slechts 772 verkeersslachtoffers gemeld. -
-
Derde minder vastgoedtransacties sinds start lockdown
Het aantal vastgoedtransacties in België is met nagenoeg een derde gedaald sinds 18 maart, toen er strenge maatregelen van kracht werden om het coronavirus in te dijken. De prijzen van huizen en appartementen bleven stabiel, zo zegt de notarissenfederatie donderdag. De daling van het aantal transacties is in de drie gewesten gelijkaardig: -32,9 procent in Vlaanderen, -34,8 procent in Brussel en -32,1 procent in Wallonië, aldus Notaris.be. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Klimaatverandering maakt dodelijke hittegolven in India 30 keer waarschijnlijker
India en Pakistan gaan (al een tijdje) gebukt onder extreme hitte. Er worden temperaturen van boven de 45 graden Celsius geregistreerd en dat zal alleen maar vaker gebeuren, zo voorspellen wetenschappers. In een nieuw onderzoek berekenden ze dat extreme temperaturen en hevige regenval maar liefst dertig keer waarschijnlijker worden door de klimaatverandering. -
173 kilogram voedselverspilling per Europeaan per jaar
Om de voedselzekerheid te garanderen moet de Europese Unie niet meer, maar minder voeding produceren en haar consumptiepatronen aanpassen. Dat zegt het wereldnatuurfonds (WWF) in het rapport 'Europe eats the world' dat vandaag werd gepubliceerd.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFRANCIS THYS
De Waen Luc
louis van hoeylandt