Belgisch instrument ontdekt groene gloed rond Mars
Een ruimtesonde die sinds oktober 2016 rond Mars draait, heeft een groene gloed waargenomen in de atmosfeer van de planeet. Het gaat om oplichtend zuurstof, een verschijnsel dat wij op aarde kennen als poollicht. Het is de eerste keer dat het wordt gezien op een andere planeet dan de onze. Met dank aan een Belgisch instrument aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO).
Delen per e-mail
De ruimtesonde maakt deel uit van een Europees-Russische Marsmissie. Volgens het Europese ruimteagentschap ESA is de waarneming een primeur.
NOMAD
“Een van de helderste emissies van poollicht op aarde ontstaat als zuurstofatomen licht van een bepaalde golflengte uitstoten. Dat werd nooit eerder waargenomen rond een andere planeet”, aldus Jean-Claude Gérard van de Universiteit van Luik, een van de wetenschappers achter een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy. “Wetenschappers vermoedden dat de uitstoot ook bestond op Mars. Dankzij de TGO hebben we die eindelijk waargenomen.”
Daarvoor werd een Belgisch instrument gebruikt, de NOMAD (Nadir and Occultation for Mars Discovery). “Bij eerdere observaties die recht op het oppervlak van Mars gericht waren, zagen we geen groene gloed”, aldus Ann Carine Vandaele van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), dat gespecialiseerd is in atmosfeeronderzoek. “Daarom besloten we het instrument te richten op de ‘rand’ van Mars, zoals bij beelden van de aarde die vanuit het internationaal ruimtestation ISS genomen worden.”
Tussen 24 april en 1 december 2019 werden hoogtes van 20 tot 400 kilometer boven het oppervlak van Mars gescand. Bij de analyse van de datasets werd elke keer de groene zuurstof-uitstoot teruggevonden. De emissie bleek het sterkst te zijn op een hoogte van 80 kilometer en was afhankelijk van de veranderende afstand tussen Mars en de zon.
Schat aan informatie
De studie van de gloed in de atmosfeer van planeten kan een schat aan informatie geven over de samenstelling en de werking van de atmosfeer. Het kan onthullen hoe energie afgezet wordt door het licht van de zon en de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes die uit onze zon komt.
Kennis van de atmosfeer van Mars is niet alleen interessant voor de wetenschap, maar ook voor toekomstige missies naar de Rode Planeet. De dichtheid van de atmosfeer beïnvloedt bijvoorbeeld de weerstand die satellieten ondervinden, en parachutes die instrumenten naar de oppervlakte van Mars brengen.
Bekijk ook:
Belgische wetenschappers ontdekken eeuwenoud Romeins dorp
Belgische wetenschappers ontdekken eeuwenoud Romeins dorp
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NASA zal Marsrobot Perseverance op 17 juli lanceren
De NASA zal op 17 juli zijn nieuwe Marsrobot Perseverance lanceren, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Het kan verkeren: ene lek in ruimtestation ISS gelokaliseerd, een ander wellicht ontstaan
Terwijl een lek in het Internationaal Ruimtestation is gelokaliseerd, denken specialisten dat er nog een is. Dit heeft Vladimir Solovjov, hoofd van het Russische segment van de spacemeccano, vrijdag gezegd. -
-
PREMIUM
INTERVIEW. Topviroloog Peter Piot: "De Zuid-Afrikaanse variant baart me nog meer zorgen dan de Britse”
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
PREMIUM
Tegen 2050 wonen er 1 miljoen mensen op Mars
Met de succesvolle lancering van de Crew Dragon-capsule en de koppeling aan het internationale ruimtestation ISS heeft Elon Musk dit weekend geschiedenis geschreven. Als eerste commerciële bedrijf ooit is SpaceX erin geslaagd twee astronauten naar de ruimte te sturen. Maar de plannen van 's werelds rijkste ruimtefanaten - Musk, Jeff Bezos en Richard Branson - zijn nog veel ambitieuzer dan dat. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft.
0 reacties