Zwangere vrouw en professor Tim Nawrot
Volledig scherm
Zwangere vrouw en professor Tim Nawrot © Shutterstock / UHasselt

Baby’s hebben al roet in hun longen en hersenen nog voor hun geboorte

Ook ongeboren baby’s blijven niet gespaard van luchtvervuiling. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen, gepubliceerd in The Lancet Planetary Health. De wetenschappers toonden aan dat er al sporen van luchtvervuiling terug te vinden zijn in verschillende vitale organen van foetussen.

27 reacties

 • Paul van de velde

  4 weken geleden
  Eén zaak weet ik zeker, hier in Vlaanderen ruik of proef ik bijna niets maar in zuid Spanje ruik en proef ik terug na 4-5 dagen. Kom ik daarna terug in België ruik ik de stank.
 • Geert Tamsyn

  2 maanden geleden
  Allicht ook één van de redenen waarom steeds meer kinderen in het buitengewoon onderwijs terechtkomen, en steeds meer kinderen op steeds jongere leeftijd astma en andere luchtwegaandoeningen krijgen. Ook de vaststelling dat het probleem groter is bij moeders die langs drukke verkeerswegen wonen, is veelbetekenend.
 • Bart Verwegen

  2 maanden geleden
  Het gaat helemaal niet over langer leven of niet; als die deeltjes de gezonde ontwikkeling van lichaam en hersenen beïnvloeden kan dat op termijn serieuze problemen geven op ganse generaties.
 • Bart Verwegen

  2 maanden geleden
  Het gaat niet over langer leven, maar over een gezonde ontwikkeling van lichaam en hersenen. Dat is veel subtieler maar kan grote problemen veroorzaken in ga
 • Peeters Wim

  2 maanden geleden
  Interessante studie, maar roet komt ook van houtkachels, slijtage banden ( waar elektrische auto's goed in zijn) enz... .