IJshaar, ook wel 'de baard van Koning Winter' genoemd
Volledig scherm
IJshaar, ook wel 'de baard van Koning Winter' genoemd © Tjeerd Langhout

‘Baard’ van koning winter is zeldzaam fenomeen: heb jij hem al gespot?

Wandel je in deze tijd van het jaar in de vroege ochtend door een winters loofbos, dan maak je kans om een zeldzaam en vluchtig natuurfenomeen genaamd “ijshaar” te spotten. Maar waar komen die ijzige witte lokken op sommige takken vandaan?

  1. Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”
    PREMIUM

    Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”

    Momenteel lijkt iedereen weer te niezen en te snotteren. En dat ondanks dat het - meteorologisch gezien - al lente is. Komt dit door het koude grijze weer? In welk seizoen heb je het meeste kans om een verkoudheid op te lopen? En wat kan je er het best tegen doen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit. “Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door zo’n 200 virussen.”
  2. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
    Gouden Formule 1
    9

    Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

    De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
  1. “Pigmentvlekken zijn zelden schadelijk, wel verouderend”: Zo kan je ze voorkomen of doen verdwijnen
    PREMIUM

    “Pigment­vlek­ken zijn zelden schadelijk, wel veroude­rend”: Zo kan je ze voorkomen of doen verdwijnen

    Steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, hebben pigmentvlekken. Deze opvallende verkleuringen van de huid kunnen op verschillende manieren ontstaan. Maar wat veroorzaakt zo’n pigmentvlek nu precies? Zijn ze gevaarlijk? En kan je ze voorkomen of terug doen verdwijnen? “De pigmentvlek is de rimpel van de 21ste eeuw”, zeggen dermatoloog dr. Elian Brenninkmeijer en huidtherapeut Luca Geleedst.