Impressie van de afdaling van ruimtesonde OSIRIS-REx naar asteroïde Bennu om een staal van het oppervlak van de ruimterots op te halen.
Volledig scherm
Impressie van de afdaling van ruimtesonde OSIRIS-REx naar asteroïde Bennu om een staal van het oppervlak van de ruimterots op te halen. © AFP

Amerikaanse ruimtesonde begonnen aan lánge terugvlucht naar aarde, met gruis van potentieel gevaarlijke asteroïde ‘Bennu’ aan boord

Een Amerikaanse ruimtesonde die erin geslaagd is materiaal van een asteroïde te verzamelen, is begonnen aan zijn terugreis naar de aarde. De ‘OSIRIS-REx’ keert ruimterots Bennu de rug toe. Na een lange vlucht landt hij normaal gezien in september 2023 weer op aarde, waarna wetenschappers het gruis kunnen bestuderen om meer te weten komen over hoe ons zonnestelsel is ontstaan. Bijzonder: er is een kleine kans dat de asteroïde in kwestie in de 22ste eeuw op aarde botst, met mogelijk catastrofale gevolgen. 

3 reacties

 • Bernd Vaes

  2 maanden geleden
  Kans dat die in de 22ste eeuw op aarde terechtkomt. Toch wel raar: Telkens een asteroÏde vrij binnenkort de aarde nadert, wordt geen gevaar gemeld. Komt zo een ding in de verdere toekomst op ons af, dan bestaat gevaar!!
 • Johan Apatride

  2 maanden geleden
  Knap staaltje techniek! En hier duurt het meer dan een jaar om een brug (zelfs niet deftig) te herstellen
 • Mike Van der Veen

  2 maanden geleden
  knap dat men dit kan!!!

Wetenschap & Planeet