De lancering.
Volledig scherm
De lancering. © AP

Amerikaanse astronauten schrijven geschiedenis: herbekijk hier lancering van de Crew Dragon

Voor het eerst in de geschiedenis brengt een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte. Een raket van het bedrijf SpaceX is vandaag alsnog opgestegen vanaf de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral. De twee astronauten aan boord, Douglas Hurley en Bob Behnken, gaan naar het internationale ruimtestation ISS. Het is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

 1. Muggen, muggen, muggen, ze zijn met uitzonderlijk veel dit jaar: “Ik word óók zot van hun gezoem”
  PREMIUM

  Muggen, muggen, muggen, ze zijn met uitzonder­lijk veel dit jaar: “Ik word óók zot van hun gezoem”

  Ze zijn met gi-gan-tisch veel dit jaar, de kleinste vliegers die lijf en leden terroriseren met hun eindeloos gezoem en geprik. De volle laag die we nu krijgen had insectenkenner - entomoloog in het jargon - Peter Berx drie weken geleden al voorspeld. Hij deelt nu de kneepjes van zijn vak. Wat is de oorzaak van deze plaag? Zijn sommige muggen agressiever zijn dan andere? En hoe maak je je huis nu in hemelsnaam muggenvrij?
 2. "Onnoemelijk lijden" dreigt als we klimaatverandering blijven negeren: 14.000 wetenschappers slaan opnieuw alarm
  328

  "Onnoeme­lijk lijden" dreigt als we klimaatver­an­de­ring blijven negeren: 14.000 wetenschap­pers slaan opnieuw alarm

  Bijna 14.000 wetenschappers van over de hele wereld trekken opnieuw aan de alarmbel over ons klimaat. Ze waarschuwen dat de mensheid “onnoemelijk lijden” te wachten staat als we niet onmiddellijk de oorzaken van de klimaatverandering aanpakken. Als we de signalen blijven negeren, zullen we terechtkomen in een heel sombere toekomst met steeds meer natuurrampen, zoals overstromingen, orkanen, hittegolven en bosbranden.
 1. Dirk Frimout volgt ruimtevaart nog steeds op de voet: “Elke dag denk ik terug aan mijn eigen lancering”
  PREMIUM

  Dirk Frimout volgt ruimte­vaart nog steeds op de voet: “Elke dag denk ik terug aan mijn eigen lancering”

  Het moest een historisch moment worden: de lancering van de Falcon-9 van SpaceX op Cape Canaveral met twee astronauten aan boord. Zeventien minuten voor het geplande lanceertijdstip werd besloten om niet te vertrekken. Poperingenaar en ruimtevaarder Dirk Frimout denkt nog elke dag terug aan zijn eigen lancering en zijn tijd in de ruimte, ondertussen al 28 jaar geleden. “Begrijpelijk dat de lancering werd uitgesteld. Het weer zat niet mee. Het was niet veilig geweest om de lancering te laten doorgaan”, zegt Dirk Frimout.

Wetenschap & Planeet