Afwijkingen ontdekt in longen van langdurige Covid-patiënten met kortademigheid
Britse wetenschappers hebben afwijkingen ontdekt in de longen van patiënten met langdurige Covid die last blijven hebben van kortademigheid. Het ging om mensen die nooit opgenomen werden in het ziekenhuis en bij wie andere tests normaal leken te zijn.
Het onderzoek verscheen in voorpublicatie en is nog niet nagekeken door andere wetenschappers.
Bij de studie werd gebruikgemaakt van het edelgas xenon. Volgens hoofdonderzoeker en radiologieprofessor aan de universiteit van Oxford Fergus Gleeson kan dat afwijkingen tonen als CT-scans en andere longfunctietesten normaal lijken te zijn. “Dat weten we uit onze post-ziekenhuis Covid-studie”, zegt hij.
Herbekijk: Zo zien longen van een coronapatiënt eruit
Proefpersonen
Aan het onderzoek namen 36 proefpersonen deel. Ze werden onderverdeeld in drie groepen: (1) patiënten met langdurige Covid die al aan studies hadden deelgenomen en normale CT-scans hadden, (2) coronapatiënten die minstens drie weken ervoor in het ziekenhuis hadden gelegen, geen last hadden van langdurige Covid en (bijna) normale CT-scans hadden en (3) een controlegroep van mensen die niet in het ziekenhuis hadden gelegen met het virus en niet leden aan langdurige Covid.
De proefpersonen moesten allemaal in een MRI-scanner gaan liggen en een liter xenon inademen. Het gas was bewerkt zodat het met de scanner kon worden waargenomen. Xenon is veilig te inhaleren en gedraagt zich zoals zuurstof. Zo konden de radiologen zien hoe het van de longen in de bloedsomloop terechtkwam.
Verminderde gasoverdracht
Wat bleek? Dat er bij de patiënten met langdurige Covid een aanzienlijk verminderde gasoverdracht plaats leek te vinden van de longen naar de bloedbanen. “Hoewel hun CT-scans normaal zijn, detecteren de MRI-scans met xenon gelijkaardige afwijkingen bij hen”, aldus Gleeson. “Deze mensen hadden nochtans geen zware ziekte doorgemaakt of in het ziekenhuis gelegen. Sommigen hadden wel al een jaar last van langdurige symptomen.”
Verder onderzoek is nu nodig naar wat de afwijking precies betekent, hoe ze veroorzaakt wordt en hoeveel patiënten met langdurige Covid zulke abnormale scans hebben. De antwoorden kunnen helpen om betere behandelingen voor deze patiënten te ontwikkelen.
Het onderzoek was een pilootstudie en werd gefinancierd door de Britse overheid (NIHR). Er zal nu een grotere studie volgen met zo'n 400 deelnemers.
Lees meer over het coronavirus in ons dossier.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
PREMIUM
Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemische infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”
Corona is nog niet volledig achter de rug of iedereen heeft het al over een nieuwe pandemie. Deze keer gelukkig eentje die enkel op ons scherm te zien is - althans voorlopig toch. In de populaire HBO-reeks ‘The Last of Us’ teistert een schimmelinfectie de wereld en verandert iedereen in een bloeddorstig monster. Maar hoe realistisch is dit? Zou het ons ooit ook echt kunnen overkomen? En hoe gevaarlijk zijn schimmels echt? We vroegen het aan microbioloog Hans Carolus (KU Leuven). -
-
Minister Vandenbroucke: “Er worden te veel leugens verteld op coronabetogingen”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt het niet kunnen dat er zoveel “leugens en onzin” worden verteld op de coronabetogingen. Dat liet hij weten bij VTM NIEUWS. “Men geeft een microfoon in de hand van eender wie, die eender welke leugen vertelt. Ik vind dat dat moet stoppen”, aldus Vandenbroucke. De minister veroordeelt bovendien de geweldplegingen en vernielingen die de betogers op de vorige protesten in Brussel hebben aangericht. -
3
Gewicht verliezen met botox? Experts waarschuwen voor nieuwe trend: "Je kan er wel degelijk aan sterven”
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) maakt zich zorgen over een nieuwe behandeling met botox. Daarbij laten mensen botox in hun maag spuiten, om zo gewicht te verliezen. Werkt zoiets echt? En wat zijn de mogelijke risico’s? Wij vroegen het aan toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). -
PREMIUM
Binnenspeeltuinen blij dat ze weer open zijn: “We hebben omzetverlies gedraaid van 120.000 euro, maar nog geen euro steun gekregen”
Bijna twee maanden geleden moesten de binnenspeeltuinen halsoverkop sluiten. Na het Overlegcomité van vrijdag leek er geen vuiltje aan de lucht, zaterdagochtend vernamen ze in het nieuws dat ze toch bij de ongelukkigen waren en moesten ze klant en kind noodgedwongen de deur wijzen. “We hebben een omzetverlies gedraaid van 120.000 euro, maar nog geen euro steun gekregen.” -
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe.