Advocaat: “Het wringt dat bomen geen rechten hebben, tenzij een mens ervoor opkomt. Onze zaak is absoluut verdedigbaar.” (Illustratiefoto)
Volledig scherm
Advocaat: “Het wringt dat bomen geen rechten hebben, tenzij een mens ervoor opkomt. Onze zaak is absoluut verdedigbaar.” (Illustratiefoto) © Shutterstock

82 bomen ‘stappen’ naar de rechter: ze willen rechten

Aan het Brusselse justitiepaleis vond vanmiddag een kleine actie ‘Recht voor de boom' plaats. In naam van 82 beschermde bomen dienen burgers een verzoekschrift in bij de rechtbank. In het verzoekschrift vragen de bomen - zijzelf zijn de eisers - dat ze een soort rechtspersoonlijkheid worden en bepaalde rechten krijgen.

2 reacties

  • Christine Laevers

    3 jaar geleden
    Een goede actie. Vaak wordt er uitgepakt met ' zoveel bomen geplant' maar niemand gaat kijken na 5 of na 10 jaar. De meesten worden enkele jaren nadien gekapt voor een of andere infrastructuur. De wortels van een eik krijgen op den duur een wortelgestel in een straal van 30 m. Bomen planten is zeer oké, maar wat zijn de kansen van een boom om te blijven staan ?
  • Paul De Mol

    3 jaar geleden
    Opgepast! Straks eisen die bomen meer CO2 in de lucht. We zitten nu op een niveau dat eigenlijk een beetje te laag is voor een weelderige plantengroei. Worden we binnen enkele decennia verplicht om kolen te stoken teneinde meer CO2 te produceren?

Wetenschap & Planeet