60 oude schepen ontdekt in Zwarte Zee: enkele wrakken dateren uit Romeinse tijd en zijn 2.500 jaar oud
VideoWetenschappers hebben per toeval zestig oude scheepswrakken ontdekt op de bodem van de Zwarte Zee. De schepen maakten deel uit van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk en sommige exemplaren zijn liefst 2.500 jaar oud. Dankzij het gebrek aan zuurstof en licht in de Zwarte Zee verkeren de schepen nog in prima staat.
Delen per e-mail
Wetenschappers van het Black Sea Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP) waren met onderwaterrobots de Zwarte Zee aan het afspeuren om de effecten van de klimaatverandering te onderzoeken. Maar per toeval deden ze heel andere ontdekkingen. Overal doemden stokoude scheepswrakken voor hen op. In totaal vonden ze zestig schepen, verspreid over de Zwarte Zee.
Ongezien
"Wat wij hebben ontdekt, is echt ongeëvenaard", zegt Ed Parker, CEO van Black Sea MAP. "Sommige schepen waren enkel bekend van muurtekeningen en mozaïeken, tot nu. Het is alsof je naar een schip kijkt in een film, de touwen liggen nog altijd op het dek en de graveringen in het hout zijn nog intact."
Onaangetast
De meeste wrakken zijn ongeveer 1.300 jaar oud en het oudste schip dateert zelfs uit de vierde eeuw voor Christus. Maar omdat het water in de Zwarte Zee vanaf 150 meter diepte zuurstofloos is, kunnen er maar weinig organismen in overleven. Dat betekent dat de wrakken bijna onaangetast zijn. Ook de vracht die de schepen vervoerden, verkeert nog in prima staat.
Schat aan informatie
Omdat de wetenschappers met de meest geavanceerde technologieën werken, zijn ze erin geslaagd prachtige 3D-beelden te schieten. De wrakken bevatten een schat aan nieuwe informatie over het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk.
Geheime locaties
Om schattenjagers niet op ideeën te brengen, worden de exacte locaties van de schepen niet onthuld. Binnenkort verschijnt wel een documentaire over de unieke expeditie, want de wetenschappers werden drie jaar gevolgd door een filmploeg. "De beelden die we hebben geschoten van deze verborgen wereld, zijn werkelijk uniek", verklapt Andy Byatt, producer van de documentaire.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Professor Molenberghs: “Britse variant zal ook in ons land dominant worden”
-
PREMIUM
De handtekening die Europa 26 miljard bespaart: VS onder Biden weer in klimaatakkoord
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
-
Update Unieke duikboot uit WO I voor onze kust aangetroffen, 23 lichamen nog aan boord
In de Noordzee, in de nabijheid van Oostende, is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Meer dan waarschijnlijk zijn de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
PREMIUM
Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen oprukkende coronavarianten?