5 dingen die elke roker zou moeten weten over sigarettenfilters
Een gemiddelde Belgische roker steekt 15 sigaretten per dag op. 64% van de gerookte tabaksproducten zijn filtersigaretten. Maar wat weet jij eigenlijk over die filter?
Delen per e-mail
Er bestaan heel wat misverstanden over sigarettenfilters. Dat is een van de redenen waarom er zo veel peuken op straat en in de natuur belanden. Wij presenteren: vijf ongemakkelijke waarheden én vier gemakkelijke oplossingen.
1. Zit er gif in sigarettenfilters?
Sigarettenpeuken bevatten onder meer arsenicum (rattenvergif), aceton, benzeen, ammoniak en lood. Dat maakt ze gevaarlijk voor vissen, wanneer peuken in het water belanden (bijvoorbeeld aan zee of via de riool als je ze op straat gooit). Ze zijn ook gevaarlijk voor kinderen of dieren die ervan eten. Ter illustratie: als je een sigarettenpeuk in een bak water met vissen gooit, sterft de helft ervan binnen de 96 uur. (Don’t try this at home.) Weggegooide peuken zijn ook slecht voor de ontwikkeling van planten.
2. Waarvan worden sigarettenfilters gemaakt?
De meeste rokers gaan ervan uit dat sigarettenpeuken bestaan uit papier en/of katoen. De waarheid is dat sigarettenfilters gemaakt zijn uit celluloseacetaat, een kunststof en dus een soort van (bio)plastic.
3. Zijn sigarettenfilters bio-afbreekbaar?
Nee, net als andere vormen van plastic vergaan sigarettenfilters niet, maar vallen ze uiteindelijk in kleine stukjes uiteen. Dit proces kan tot tien jaar duren. Ondertussen blijven ze giftige stoffen in het milieu lekken. De plastic deeltjes zijn schadelijk voor dieren en mensen.
4. Maken sigarettenfilters roken minder ongezond?
Het oorspronkelijke doel van sigarettenfilters is vermijden dat de roker stukjes tabak in de mond krijgt. Filtersigaretten zijn eigenlijk niet meer dan een marketingtool. Ze dragen niets bij aan de gezondheid van rokers. Ze houden wel wat teer en nicotine tegen, maar als je wat harder inhaleert verdwijnt dat effect. Studies wijzen erop dat filtersigaretten roken leidt tot meer longkanker, niet minder.
5. Hoeveel peuken belanden bij het afval?
Wie thuis of op een terras rookt, dooft zijn sigaret meestal in een asbak. Die peuken belanden vervolgens bij het restafval en worden verwerkt in verbrandingsovens. Maar ongeveer twee derde van de peuken belandt niet bij het afval. Ze worden op straat gegooid, blijven achter op grasvelden van zomerfestivals, verdwijnen in het zand aan zee of in de rioolputjes en beginnen zo aan hun lange vervuilende afterlife.
Dat zijn een aantal harde en ongemakkelijke waarheden voor rokers. Maar er zijn (behalve stoppen met roken, zie tabakstop.be) ook een aantal makkelijke oplossingen waar iedereen wel bij vaart.
● Gooi peuken nooit op straat of in de natuur.
● Doof je sigaret in een asbak.
● Geen asbak in de buurt? Doof je sigaret zorgvuldig en gooi ze in een openbare vuilnisbak
● Neem altijd en overal een draagbare asbak mee. Gooi je peuken bij het restafval.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tussentijdse resultaten veelbelovend voor Janssen-vaccin dat maar 1 inspuiting nodig heeft
Het is nog wachten op de definitieve resultaten van het coronavaccin van Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica uit Beerse. Die komen nog deze maand of begin februari, maar gisteren zijn al de bevindingen van fase 1/2 van de klinische studie gepubliceerd. En die blijken veelbelovend. Janssen zal waarschijnlijk als eerste speler een vaccin op de markt brengen dat maar één inenting behoeft. -
Samsung laders zullen geleidelijk uit telefoondoosjes verdwijnen
-
Wat na massale immuniteit voor coronavirus? Nog amper vervelende kinderinfectie of gewone verkoudheid
We kunnen er op dit moment alleen maar van dromen, maar ooit is deze lastige coronaperiode voorbij. Als we wereldwijd voldoende immuniteit hebben opgebouwd tegen het nieuwe coronavirus, voorspellen wetenschappers dat het enkel nog zal overleven als een doodgewone verkoudheid, vooral nog wat vervelend voor de allerkleinsten. Dat blijkt uit een pas gepubliceerde studie. -
-
Wetenschappers van de KU Leuven ontdekken het mechanisme achter het prikkelbaredarmsyndroom
Maar liefst 1 op de 5 personen lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom en ondervindt daar ongemak van, soms zelfs ernstig. Desondanks is er nog maar weinig geweten over deze aandoening en heerst er nog veel stigma rond. De onderzoekers van de KU Leuven hopen dat de resultaten van hun nieuw onderzoek hier verandering in zullen brengen. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
Twee doden bij lawines in Zwitserland
Zwitersland heeft af te rekenen met hevige sneeuwval. De grote hoeveelheid verse sneeuw kostte ook twee mensen het leven. In Stoos in het centrale kanton Schwyz liet een 49-jarige skiër het leven bij een lawine, meldt de politie. Ook in Engelberg in het kanton Obwalden kwam een persoon om het leven die door de sneeuw verrast was. -
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe.
27 reacties
Carolus Vif
Ludwig Vanleeuwen
Gino Vandenheede
Luc Beeten
joan edi