5 dingen die elke roker zou moeten weten over sigarettenfilters
Een gemiddelde Belgische roker steekt 15 sigaretten per dag op. 64% van de gerookte tabaksproducten zijn filtersigaretten. Maar wat weet jij eigenlijk over die filter?
Delen per e-mail
Er bestaan heel wat misverstanden over sigarettenfilters. Dat is een van de redenen waarom er zo veel peuken op straat en in de natuur belanden. Wij presenteren: vijf ongemakkelijke waarheden én vier gemakkelijke oplossingen.
1. Zit er gif in sigarettenfilters?
Sigarettenpeuken bevatten onder meer arsenicum (rattenvergif), aceton, benzeen, ammoniak en lood. Dat maakt ze gevaarlijk voor vissen, wanneer peuken in het water belanden (bijvoorbeeld aan zee of via de riool als je ze op straat gooit). Ze zijn ook gevaarlijk voor kinderen of dieren die ervan eten. Ter illustratie: als je een sigarettenpeuk in een bak water met vissen gooit, sterft de helft ervan binnen de 96 uur. (Don’t try this at home.) Weggegooide peuken zijn ook slecht voor de ontwikkeling van planten.
2. Waarvan worden sigarettenfilters gemaakt?
De meeste rokers gaan ervan uit dat sigarettenpeuken bestaan uit papier en/of katoen. De waarheid is dat sigarettenfilters gemaakt zijn uit celluloseacetaat, een kunststof en dus een soort van (bio)plastic.
3. Zijn sigarettenfilters bio-afbreekbaar?
Nee, net als andere vormen van plastic vergaan sigarettenfilters niet, maar vallen ze uiteindelijk in kleine stukjes uiteen. Dit proces kan tot tien jaar duren. Ondertussen blijven ze giftige stoffen in het milieu lekken. De plastic deeltjes zijn schadelijk voor dieren en mensen.
4. Maken sigarettenfilters roken minder ongezond?
Het oorspronkelijke doel van sigarettenfilters is vermijden dat de roker stukjes tabak in de mond krijgt. Filtersigaretten zijn eigenlijk niet meer dan een marketingtool. Ze dragen niets bij aan de gezondheid van rokers. Ze houden wel wat teer en nicotine tegen, maar als je wat harder inhaleert verdwijnt dat effect. Studies wijzen erop dat filtersigaretten roken leidt tot meer longkanker, niet minder.
5. Hoeveel peuken belanden bij het afval?
Wie thuis of op een terras rookt, dooft zijn sigaret meestal in een asbak. Die peuken belanden vervolgens bij het restafval en worden verwerkt in verbrandingsovens. Maar ongeveer twee derde van de peuken belandt niet bij het afval. Ze worden op straat gegooid, blijven achter op grasvelden van zomerfestivals, verdwijnen in het zand aan zee of in de rioolputjes en beginnen zo aan hun lange vervuilende afterlife.
Dat zijn een aantal harde en ongemakkelijke waarheden voor rokers. Maar er zijn (behalve stoppen met roken, zie tabakstop.be) ook een aantal makkelijke oplossingen waar iedereen wel bij vaart.
● Gooi peuken nooit op straat of in de natuur.
● Doof je sigaret in een asbak.
● Geen asbak in de buurt? Doof je sigaret zorgvuldig en gooi ze in een openbare vuilnisbak
● Neem altijd en overal een draagbare asbak mee. Gooi je peuken bij het restafval.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bestuurder filmt hoe vulkanisch puin op auto tikt tijdens nieuwe uitbarsting Etna
Op Sicilië braakt vulkaan Etna voor de zevende keer in twee weken lava en as. Op beelden van omwonenden is opnieuw een enorme stofwolk te zien. -
Onderzoekers lezen 17e-eeuwse brief zonder hem te openen
Een computergestuurd algoritme en elektromagnetische straling; veel meer was er niet nodig om een 17e-eeuwse brief te lezen zonder hem te openen. Zo staat beschreven in het onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature Communications. Toegegeven: de technologie die daarvoor gebruikt werd, is een heel pak interessanter dan de inhoud van de brief. -
33
CD&V roept op om apothekers in te zetten voor toediening griepvaccin
CD&V-Kamerlid Nawal Farih dient een wetsvoorstel in dat apothekers toelaat om een griepvaccinatie toe te dienen. Bedoeling is om de drempel voor een vaccinatie te verlagen en zo de vaccinatiegraad op te krikken. -
-
Livios
Je tuin een buitenlandse look geven? Dat kan met deze 5 stijlen
Sinds corona hechten we nog meer belang aan een tuin die ons een vakantiegevoel geeft. Wil je je tuin eens helemaal anders inrichten? Bouwsite Livios laat je kennismaken met vijf verschillende manieren om je tuin in een buitenlands sfeertje onder te dompelen. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
Salaris
Aan welk extralegaal voordeel win je financieel het meest?
Twijfel je tussen een aantal jobaanbiedingen en wil je een correcte vergelijking maken van de verschillende loonpakketten? Of schakelt je werkgever over op een systeem van flexibel verlonen, en ben je vastberaden om de beste keuze te maken? Jobat.be zocht uit hoeveel de populairste benefits je écht opleveren. -
Eerste longtransplantatie in Benelux bij kritieke Covid-19-patiënt
Een Covid-19-patiënt op intensieve zorg met onherstelbaar beschadigde longen heeft op 1 januari 2021 nieuwe longen gekregen in het transplantatiecentrum van UZ Leuven. Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht. Het is de eerste keer in de Benelux dat een persoon die verzorgd wordt op een intensieve Covid-19-afdeling een longtransplantatie krijgt.
27 reacties
Carolus Vif
Ludwig Vanleeuwen
Gino Vandenheede
Luc Beeten
joan edi