2020 is voorlopig het heetste jaar ooit geregistreerd in Europa
Wetenschap & PlaneetDe eerste tien maanden van dit jaar in Europa waren de heetste ooit geregistreerd. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN stelt dat in haar voorlopige jaarrapport.
Delen per e-mail
Andere regio's in de wereld waar het uitzonderlijk warm was zijn onder meer het zuidwesten van de Verenigde Staten, delen van Zuid- en Midden-Amerika en regio's in China. De gemiddelde temperatuur wereldwijd is in 2020 ongeveer 1,2 graden hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Dit jaar ligt daarmee op koers om in de top drie van warmste ooit te belanden, aldus het VN-agentschap.
Het recordjaar is 2016. De jaren 2015-2020 zijn waarschijnlijk de warmste ooit gemeten. Volgens WMO-topman Petteri Taalas is er een kans van minstens een op vijf dat de gemiddelde temperatuur tegen 2024 wel 1,5 graad hoger is.
De WMO meldt verder dat meer dan 80 procent van de oceanen een hittegolf heeft doorgemaakt. Nog nooit was er tussen juli en oktober minder ijs in het noordpoolgebied.
Apocalyptische branden
VN-topman Antonio Guterres pleitte in een toespraak opnieuw voor hulp aan armere landen zodat zij zich kunnen aanpassen aan het opwarmende klimaat. Volgens hem worden “apocalyptische” branden en overstromingen “het nieuwe normaal” en is de planeet “gebroken”.
Hij noemde de oorlog van de mensheid tegen de natuur “suïcidaal”. Vrede sluiten moet voor iedereen en overal de topprioriteit zijn, zei hij tegen zijn gehoor van Columbia University in New York.
Als het aan Guterres ligt is een doorbraak nodig, om vooral de kwetsbaarste landen en mensen te beschermen. Hij citeerde uit een rapport waarin wordt geconcludeerd dat elke miljard dollar die wordt geïnvesteerd in aanpassingen om om te gaan met de klimaatveranderingen het viervoudige aan voordelen oplevert.
Te weinig geld
Het probleem is dat er veel te weinig geld wordt vrijgemaakt om armere landen bij te staan, herhaalde de secretaris-generaal. Tot 2030 is er jaarlijks naar schatting 180 miljard dollar (149 miljard euro) nodig.
Het afgelopen decennium was het warmste sinds de metingen begonnen in 1850, meldde de WMO begin dit jaar. Die trend zet naar verwachting door vanwege de recordhoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Test met megaraket voor NASA's maanmissies vroegtijdig afgebroken
Een belangrijke test van een nieuwe draagraket van NASA die mensen opnieuw naar de maan moet brengen, is vroegtijdig afgebroken. NASA-topman Jim Bridenstine zei na afloop dat de verzamelde data wordt bekeken om te bepalen of een nieuwe test nodig is en of de eerste proeflancering van de megaraket in november nog kan doorgaan. -
PREMIUM
Zon of regen? Weermannen geven advies over welke weerapp je het best gebruikt
Een barbecue die in het water valt of een barkoude fietstocht: het zijn stuk voor stuk situaties die we maar al te graag vermijden. Tijdens de hittegolf was het weer makkelijk zelf te voorspellen maar nu het terug wisselvalliger wordt, doen veel mensen beroep op weerapps zoals Buienradar en de KMI-app. Welke app is het meest accuraat? En vooral, waarom? Wij vroegen het aan meteoroloog Bram Verbruggen en VTM-weermannen David Dehenauw en Frank Duboccage. -
SARS-CoV-2-herinfecties zijn ongebruikelijk maar kunnen wel bijdragen aan de verspreiding
Uit een nieuw onderzoek van Public Health England blijkt dat personen die Covid-19 hebben doorgemaakt enkele maanden immuun zijn, maar desondanks wel nog steeds het coronavirus kunnen dragen en ook overdragen. -
-
PREMIUM
Zullen vaccins voldoende bescherming bieden tegen de nieuwe varianten?
Er wordt enorm veel gediscussieerd over de nieuwe coronavarianten en of onze huidige vaccins voldoende bescherming ertegen zullen bieden. Wetenschappers van over de hele wereld zijn volop op zoek naar antwoorden op deze vraag. Dit is wat we tot nu toe weten. -
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Mysterieuze geboorte adelaarsroggen in Nieuw-Zeeland: al twee jaar geen mannetjes in hun aquarium
Nibble en Spot zijn twee wijfjesroggen die rondzwemmen in de tunnelaquarium van Sea Life Kelly Tarlton in Auckland. Op oudejaarsavond werden er jongen geboren. Vreemd, met al meer dan twee jaar geen enkele mannetje in de buurt. Volgens wetenschappers zijn er twee verklaringen mogelijk voor dit mysterie in Nieuw-Zeeland. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment.
2 reacties
jan wuyts
Bern Vermeulen