Vlaamse regering wil 850 hectare natte natuur aanleggen in vallei van Grote Nete: “Water op gecontroleerde manier opvangen om overstromingen te vermijden”
zuiderkempenVan 25 januari tot en met 25 maart organiseert het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid een publieke raadpleging over de startnota voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vallei van de Grote Nete van E313 tot Hellebrug’. Met het plan wil de Vlaamse regering onder meer de realisatie van 850 hectare aan hoogwaardige natte natuur in de vallei van de Grote Nete, als onderdeel van het Sigmaplan, mogelijk maken. Die gebieden moeten het water in het valleigebied op een gecontroleerde manier opvangen om ongewenste overstromingen te vermijden.
De Vlaamse regering keurde op 17 december 2021 de startnota voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vallei van de Grote Nete van E313 tot Hellebrug’ goed. Een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wijzigt of herbevestigt de bestemmingen van percelen en maakt zo bepaalde toekomstige ontwikkelingen mogelijk. “De startnota omschrijft het opzet van het plan en de manier waarop het milieuonderzoek gevoerd zal worden. Er is ook een procesnota. Die omschrijft de procesaanpak in elke fase van het proces. Het voorliggend plan strekt zich uit over delen van het grondgebied van de gemeenten Geel, Laakdal, Westerlo, Herselt, Herenthout, Hulshout, Heist-op-den-Berg en Nijlen”, zegt Christophe Vandevoort van het Departement Omgeving, die het GRUP coördineert.
Het GRUP maakt onderdeel uit van het Sigmaplan, waarvan het initiële plan dateert van 1976 en dat in 2005 werd geactualiseerd. Dat plan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren bij stormtij door de aanleg van hogere dijken en natuurlijke overstromingsgebieden. Daarnaast zorgt het plan voor de bescherming, uitbreiding en recreatieve ontwikkeling van de unieke riviernatuur. Ook de kronkelende Grote Nete krijgt straks meer ruimte om te overstromen. Concreet zal het GRUP bijkomende natuurgebieden afbakenen om de realisatie van 850 hectare hoogwaardige natte natuur in de vallei van de Grote Nete mogelijk te maken, zodat ook de kronkelende Grote Nete straks meer ruimte krijgt om te overstromen.
Betere waterhuishouding en meer biodiversiteit
“Door de ingrepen van het Sigmaplan zal het landschap gevarieerder worden dan het nu is. Een hoger rivierpeil en bijgevolg ook een hoger grondwaterpeil leveren niet enkel een betere waterhuishouding op, maar zorgen er ook voor dat de biodiversiteit toeneemt”, vervolgt Vandevoort. “Er komen meer natte graslanden en open water met riet. Zeldzame vogelsoorten zoals de roerdomp, de kwartelkoning, de ijsvogel en het porseleinhoen zullen zich hier thuis voelen. Ook de graslanden met dotterbloemen, rietmoeras, ruigtes en schrale graslanden krijgen door de vernatting van de vallei meer overlevingskansen. Vissen als de zeldzame rivierdonderpad en beekprik genieten van de open verbindingen tussen de Nete en haar zijrivieren.”
De natte natuur heeft een belangrijke veiligheidsfunctie: ze houdt het water in het gebied op zoals een spons. In natte periodes houden ze het water vast en bij droogte geven ze het water vertraagd weer af. “Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de manier waarop we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Bovendien houden wetlands een grote hoeveelheid CO2 vast. De opwaardering van de natuur speelt zo ook een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatopwarming”, aldus Christophe Vandevoort.
Webinar
Op 15 februari kan iedereen die dat wenst deelnemen aan een webinar om 19 uur. Vooraf inschrijven is nodig via https://grups.omgeving.vlaanderen.be/r/grotenete of telefonisch op 02/553.38.00. Tijdens het webinar worden het globale plan, de doelstellingen, het geplande onderzoek en de procedure van de publieke raadpleging toegelicht. Aansluitend kunnen vragen gesteld worden. Iedereen kan van 25 januari tot 25 maart schriftelijk suggesties of opmerkingen indienen op de startnota. Dat kan digitaal via de eerder vermelde website of per brief.
Na de publieke raadpleging worden alle reacties gebundeld en verwerkt door de Vlaamse administratie. De volgende stap is de opmaak van de scopingnota, die de alternatieven die onderzocht zullen worden en de aanpak van het effectenonderzoek beschrijft. Nadien kan de opmaak van het voorontwerp GRUP starten. De burger kan opnieuw reageren tijdens het openbaar onderzoek over het ontwerp-GRUP.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Herentals
Acht patiënten korte tijd geëvacueerd na brand in ziekenhuiskamer
In de nacht van donderdag op vrijdag brak er iets na middernacht brand uit op een patiëntenkamer in het Herentalse AZ ziekenhuis. Acht patiënten werden korte tijd geëvacueerd. Rond 2 uur was de situatie in het ziekenhuis weer onder controle. -
hulshout/heultje
Nu ook officieel: drie van de vier windturbines op industrieterrein Hulshout-Heultje krijgen vergunning
Het nieuws dat al even in de lucht hing is woensdag ook bevestigd. Drie van de vier windturbines op het industrieterrein Hulshout-Heultje waarvoor energiebedrijf Luminus een vergunning aanvroeg zijn effectief vergund door de deputatie van de provincie Antwerpen. -
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
olen
Gemeente Olen ondertekent SAVE-charter
Het Olense gemeentebestuur heeft vrijdag het SAVE-charter ondertekend. Daarmee werd het startschot gegeven van het traject Verkeersveilige Gemeente. -
Geel
Tijdelijke uitbater voor cafetaria van stedelijk zwembad gezocht
Een oproep van de stad Geel naar een nieuwe concessiehouder voor de cafetaria van het stedelijk zwembad, voor de volgende periode van zes jaar, leverde geen nieuwe uitbater op. Het stadsbestuur gaat daarom nu op zoek naar een tijdelijke uitbater voor zes maanden, van juli tot en met december 2022. -
PREMIUMBeerzel
Ex-profvoetballer en Westerlo-icoon Jef Delen speelt afscheidsmatchen voor eigen publiek in Beerzel: “Het lichaam wil niet meer mee”