De pleidooien namen heel wat tijd in beslag op de rechtbank van Ieper.
Volledig scherm
De pleidooien namen heel wat tijd in beslag op de rechtbank van Ieper. © Henk Deleu

Zaakvoerders afvalverwerkingsbedrijf Vandewiele Recycling krijgen jaar cel voor gesjoemel met illegale sigaretten

Wervik/GistelDe rechter in Ieper heeft de zaakvoerder van afvalverwerkingsbedrijf Vandewiele Recycling uit Wervik en Gistel veroordeeld tot een celstraf van een jaar en boete van 5 miljoen euro, waarvan 4,8 miljoen euro met uitstel, voor gesjoemel met meer dan 2.500.000 miljoen illegale sigaretten. Jürgen V. (45) bracht de namaaksigaretten, die eigenlijk moesten vernietigd worden, opnieuw op de markt en ontweek zo accijnzen. In de zaak stonden ook zijn echtgenote en vijf anderen terecht. 

 1. Proces tegen douanier en afvalverwerkers wegens 'gigantische zwendel': miljoenen namaaksigaretten waren vernietigd. Of toch op papier...
  PREMIUM

  Proces tegen douanier en afvalver­wer­kers wegens 'giganti­sche zwendel': miljoenen namaaksiga­ret­ten waren vernietigd. Of toch op papier...

  Eigenlijk moest het betrokken afvalverwerkingsbedrijf in Wervik voor de douane één ding doen: onderschepte namaaksigaretten verhakselen. Taak van diezelfde douane: toekijken tot de allerlaatste peuk onbruikbaar was. Dat gebeurde - of toch op papier. Want plots werd de 'versnipperbaas' tegengehouden in een vrachtwagen met 2,5 miljoen sigaretten die zogezegd al vernietigd waren.
 2. Protest aan schoolpoort tegen mondmaskerplicht vanaf 6 jaar: “Maat is vol, aan kleine kinderen raak je niet”
  Play
  Kortrijk

  Protest aan school­poort tegen mondmasker­plicht vanaf 6 jaar: “Maat is vol, aan kleine kinderen raak je niet”

  Enkele mensen hebben maandagochtend actiegevoerd aan een basisschool in Kortrijk tegen de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar. “Hun spraak en motoriek is in volle ontwikkeling, mondmaskers remmen die ontwikkeling af”, klonk het onder meer. De kinderen zelf leken er minder problemen mee te hebben. Onderwijstopman Lieven Boeve roept intussen ouders en leerkrachten op om “aan hetzelfde zeel te trekken” rond de mondmaskers.
 1. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.