Steven Masil (links) en schepen Geert Bossuyt (rechts) aan de kast met de selectie tabakspotten.
Volledig scherm
Steven Masil (links) en schepen Geert Bossuyt (rechts) aan de kast met de selectie tabakspotten. © Maxime Petit

Nationaal Tabaksmuseum toont schenking van collectie tabakspotten: “Een collectie van heel grote waarde”

WERVIKHonderd unieke en kleurrijke tabakspotten van de Parijse verzamelaar, antiquair en hotelier Antonin Rispal (1920-2003) zijn dit jaar de blikvangers in het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik. Het gaat om een schenking van zijn dochter Josette aan de stad. De indrukwekkende collectie telt maar liefst 598 tabakspotten. De collectie – de grootste ooit opgebouwd in Frankrijk – heeft door haar omvang en enorme verscheidenheid een grote cultuurhistorische waarde.

 1. Legendarisch volkscafé De Sportwereld zwaait na totaalrenovatie net zaterdag deuren open: “Je snuift hier de sfeer van de jaren ’30 op”
  Bellegem

  Legenda­risch volkscafé De Sportwe­reld zwaait na totaalreno­va­tie net zaterdag deuren open: “Je snuift hier de sfeer van de jaren ’30 op”

  Net zaterdag heropent (het terras van) volkscafé De Sportwereld in Bellegem, na een ingrijpende renovatie die ruim een jaar duurde. Het authentieke biercafé, ruim honderd jaar jong, is één van de oudste cafés van de in 1892 geopende brouwerij Omer Vander Ghinste. “We willen met De Sportwereld ook de andere horecazaken in het centrum versterken, Bellegem kan zo het dorp van Omer worden”, zegt Jasper Stragier, eventverantwoordelijke van de brouwerij. Al het nieuws over de (her)opening van de terrassen in de Leiestreek kan je hier lezen.
 1. Orphée overleefde aanslag in Maalbeek: “Ik slik nog altijd meer dan 15 pillen per dag tegen pijn”
  Play

  Orphée overleefde aanslag in Maalbeek: “Ik slik nog altijd meer dan 15 pillen per dag tegen pijn”

 2. Vrachtwagen breekt doormidden na treinbotsing
  Play

  Vrachtwa­gen breekt doormidden na treinbot­sing