Ook de werknemers worden geconfronteerd met de sterke stijging van de benzine- en dieselprijzen.
Volledig scherm
Ook de werknemers worden geconfronteerd met de sterke stijging van de benzine- en dieselprijzen. © Photo News

Vakbonden eisen hogere vergoeding voor verplaatsingskosten van werknemers, acties volgen op 13 mei

De onderhandelingen in de Groep van 10 over hogere vergoedingen in de verplaatsingskosten voor werknemers hebben niet tot een akkoord geleid. De vakbonden eisen in een gemeenschappelijke verklaring dat er snel een extra tussenkomst wordt toegekend. Om die en andere eisen kracht bij te zetten, vinden er op 13 mei verschillende acties plaats, onder meer in Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

 1. “Voor een leasing die een particulier 121 euro per maand zou kosten, betaalt een werknemer netto niet eens 60 euro”: dit moet je weten over fietsleasing
  PREMIUM

  “Voor een leasing die een particu­lier 121 euro per maand zou kosten, betaalt een werknemer netto niet eens 60 euro”: dit moet je weten over fietslea­sing

  Steeds meer Vlamingen vinden hun weg naar de fiets, en die is steeds vaker elektrisch. Bovendien wordt die fiets ook alsmaar vaker geleased in plaats van aangekocht. Maar wat houdt zo’n fietsleasing eigenlijk in? En is het altijd interessant? “In een perfecte situatie wordt je fiets meer dan de helft goedkoper”, analyseert onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn.
 2. België vs. buurlanden: wie verdient het meest? Wie werkt het langst? En wie mag het snelst op pensioen?
  Jobat

  België vs. buurlanden: wie verdient het meest? Wie werkt het langst? En wie mag het snelst op pensioen?

  Nergens is de belasting op arbeid zo hoog als in België. Dat zegt niet per se alles. Hoe scoort ons land ten opzichte van de buurlanden wat betreft loon, vakantiedagen, werkuren en loopbaanduur? Met andere woorden: wat krijgen we als werknemers terug voor de hoge arbeidsbelasting? En hoe scoren we ten opzichte van Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Nederland? Jobat.be brengt de verschillen in (land)kaart.
 1. Deze sectoren betalen gemiddeld de hoogste lonen
  Jobat

  Deze sectoren betalen gemiddeld de hoogste lonen

  De berekening van jouw loon steunt op verschillende factoren. Heb je een diploma hoger onderwijs? Heb je een leidinggevende functie? Voer je de kernactiviteit van het bedrijf uit of ben je ondersteunend personeel? Zelfs je geslacht speelt nog altijd een rol. Wat minder opvalt, is de invloed van je sector op je loon. In bepaalde sectoren krijg je sowieso meer op het einde van de maand, ongeacht je functie binnen het bedrijf. Jobat.be toont je waar je het mooiste salaris ontvangt.
 2. Je elektrische bedrijfswagen opladen doe je liever niet thuis, en wel om deze 3 redenen
  PREMIUM

  Je elektri­sche bedrijfswa­gen opladen doe je liever niet thuis, en wel om deze 3 redenen

  Meer dan zes op de tien bestelde bedrijfswagens vorig jaar waren elektrisch. Met de almaar strengere wetgeving op fossiele brandstoffen in het achterhoofd zal dat aantal ongetwijfeld jaar na jaar toenemen. Het opladen van zo’n elektrische bedrijfswagen gaat wel gepaard met heel wat financiële en fiscale kluwens. “Er zijn dan ook drie redenen waarom het interessanter kan zijn om hun voertuig op het werk op te laden in plaats van thuis”, zegt mobiliteitsexpert Bart Hollebekkers van hr-dienstverlener SD Worx.
 3. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.