Onderhandelen over je salaris? Praat zeker ook over je pensioen
SalarisVind je jouw pensioen een ver-van-mijn-bedshow? Think again. Een slimme aanvullende pensioenopbouw kan je meer opbrengen dan pure cash. Bij onderhandelingen met je (nieuwe) werkgever besteed je er dus maar best genoeg aandacht aan.
Stel: je werkgever keert je een bonus uit en jij mag kiezen tussen een onmiddellijke loonsverhoging of een bijdrage aan jouw pensioenplan. Veel kans dat je voor meer loon kiest, niet? Volgens hr-specialist Mercer denk je daar best nog eens over na. Want het verschil in wat je uiteindelijk ontvangt zou 20 procent of meer kunnen zijn. Op het cash uitkeren van een bonus worden immers fikse belastingen geheven. Op een verhoging van je pensioenplan liggen die taksen lager.
Groepsverzekering
Een werkgever kan een groepsverzekering afsluiten. Dat is een aanvullend pensioen voor alle medewerkers of een objectief bepaald deel daarvan. De werkgever bouwt dat pensioen niet zelf op, maar stort de bijdragen aan een pensioeninstelling. Zo ben je zeker van het geld dat je zal ontvangen, ook als je werkgever bijvoorbeeld failliet zou gaan. De groepsverzekering is dus collectief. Een werkgever kan daarnaast ook een individuele pensioentoezegging doen, al mag dat enkel occasioneel gebeuren. Maar er is dus een zekere ruimte om te onderhandelen.
Vaste bijdrage of vaste prestatie
Het aanvullend pensioen kent twee systemen. Ofwel is er een vaste bijdrage waarbij een vast percentage van het loon in het pensioenplan wordt gestort – deze vorm komt het vaakst voor. Ofwel is er een vaste prestatie waarbij een bepaald pensioen vooraf wordt vastgelegd. De vaste bijdrageplannen hebben wel een minimumrendementsgarantie zodat je weet wat de minimale omvang van je aanvullend pensioen zal zijn. “Die minimumrendementsgarantie bedraagt 1,75 %”, signaleert adviseur Kristiaan Andries van hr-dienstverlener SD Worx. Vroeger was dat percentage hoger, maar “hiermee werd de reglementering aangepast aan de marktomstandigheden. Dat is echter nadelig voor de werknemer. De daling van de rendementsgarantie heeft immers een impact op de opbouw van het aanvullend pensioenkapitaal bij vaste bijdrageplannen.”
Daarmee stoten we op het belangrijkste nadeel van een pensioenplan met vaste bijdragen. Andries: “De daling van de intrestvoeten op de financiële markten zorgt voor de daling van het wettelijk gegarandeerd minimumrendement bij vaste bijdrageplannen. Uiteindelijk daalt daardoor ook het opgebouwd bedrag voor het aanvullend pensioen.” Bovendien is het geld uiteraard niet meteen beschikbaar, wat voor (jongere) werknemers met dure (bouw)plannen een nadeel kan zijn.
Lagere belastingen
Maar er zijn ook voordelen. “Het wettelijk pensioen is beperkt”, zegt Andries. “Het aanvullend pensioen is dan ook een goede aanvulling om je levensstandaard te behouden.”
Bovendien ligt het financieel risico bij de werkgever. Tenslotte is er nog de mate waarin de inkomsten onderworpen zijn aan belastingen. Voor aanvullende pensioenen gelden lagere belastingtarieven en betaal je ook minder sociale zekerheidsbijdragen. Bovendien komen de pensioenbijdragen die de werknemer zelf bijdraagt in aanmerking voor een belastingvermindering van 30 %. Het nettobedrag dat je op het einde overhoudt, is dus hoger als je kiest voor een pensioenplan.
Voorbeeld
Wat die verschillen in belastingen en sociale zekerheidsbijdragen betekenen, maakt Kristiaan Andries duidelijk met een voorbeeld.
Stel dat je een premie van 250 euro krijgt. Ga je voor onmiddellijk beschikbare cash, dan betaal je daarop een RSZ-bijdrage (13,07 %), personenbelasting (gemiddeld 34,77 %) en een gemiddelde gemeentebelasting van 7 %. Van die 250 euro blijft dan 136,47 euro netto over.
Ga je voor een storting van de 250 euro in jouw pensioenplan, dan levert dit na vijftien jaar een bruto pensioenkapitaal van 324,31 euro op. Daarop betaal je dan ziekte- en invaliditeitsverzekering (3,55 %), een solidariteitsbijdrage (2 %), personenbelasting (10 % tot 20 %, afhankelijk van je leeftijd en loopbaan) en de gemeentebelasting (gemiddeld 7 %). Blijft netto over: 240,76 tot 273,54 euro.
Dat laatste bedrag is zowat het dubbele van wat je netto ontvangt bij een cash uitbetaling. Als je wat cash kan missen, is aanvullende pensioenbouw dus zeker te overwegen.
Lees ook:
Bronnen: FSMA, Mercer, SD Worx.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
845 kandidaten volgen opleiding kinderbegeleider: “Zij kunnen veel jobs helpen invullen”
Nooit waren er meer vacatures voor begeleider in de kinderopvang. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Toch is er ook positief nieuws: de opleiding begeleider kinderopvang voor werkzoekenden is populair. Vorig jaar startten 845 kandidaten. “Op dit moment studeren zij af en kunnen ze de vele jobs helpen invullen”, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). -
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
PREMIUM
Hoe ontstaat een burn-out precies? Hoe herken je de eerste symptomen? Onze werkexpert licht toe
-
-
PREMIUM
“Ouders hebben niet altijd recht op een verlofdag voor een communie of lentefeest”: onze werkexpert licht de regels toe
-
Aantal werkzoekenden in Vlaanderen daalt in maart
In maart 2022 telde Vlaanderen 182.442 werkzoekenden. Dat is een daling met ruim 1.760 ten opzichte van vorige maand en een daling van 13 procent in vergelijking met maart vorig jaar, zo blijkt uit een mededeling van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). -
Nog nooit zoveel werknemers afwezig door korte ziekte
Het korte ziekteverzuim in België — werknemers die een dag of enkele dagen tot maximaal een maand afwezig zijn — is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot een recordhoogte. Het ging om 3,6 procent van alle werkdagen, zo blijkt dinsdag uit een analyse van het HR-dienstenbedrijf Acerta. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerBart Verbeeck