Nationale Bank verwacht verlies van 100.000 jobs door coronacrisis
De massale tussenkomst van de verschillende overheden heeft het effect van de coronacrisis voor de Belgen vooralsnog kunnen temperen. Dat blijkt uit de jongste prognoses van de Nationale Bank (NBB). Vooral voor de arbeidsmarkt en de faillissementen is de toestand minder erg dan verwacht. Al blijven er nog veel onzekerheden en waarschuwt gouverneur Pierre Wunsch ervoor dat de begrotingstekorten op termijn onhoudbaar zijn.
Voor 2020 verwacht de Nationale Bank een krimp van de Belgische economie met 6,7 procent, zo blijkt. Dat is minder dan de rampscenario’s die de jongste maanden circuleerden. In juni ging de NBB nog uit van een krimp met 9 procent.
Het herstel in de zomermaanden was beter dan verwacht en ook het effect van de tweede lockdown is minder zwaar dan dat van de eerste, klinkt het vandaag.
Voor het vierde kwartaal gaat de Nationale Bank nu uit van een krimp met slechts 1 procent. “De winkels zijn sneller opengegaan dan verwacht en ook de export ligt hoger, doordat heel wat Britse bedrijven meer voorraden aan het aanleggen zijn”, luidt de verklaring. Al is er nog onzekerheid over de duur van deze tweede lockdown.
Consumptie
Voor 2021 gaat de Nationale Bank uit van een economisch herstel voor ons land met ongeveer 3,5 procent en voor 2022 met 3,1 procent. Het bruto binnenlands product (bbp) van België zou in het derde of vierde kwartaal van dat jaar opnieuw op het niveau van voor de crisis liggen, zo schat de NBB. Dat is ietsje later dan het gemiddelde in de eurozone, waar al midden 2022 een volledig herstel wordt verwacht.
De consumptie van de gezinnen zal zoals verwacht dé motor van de Belgische economie zijn. De koopkracht bleef de jongste maanden op peil dankzij de overheidsmaatregelen en dus werd werd volgens de NBB maar liefst 22 miljard euro gespaard. Minstens een deel van dat geld zal in 2021 weer uitgegeven worden, al verwacht de Nationale Bank wel dat de spaarquote de volgende jaren hoger zal blijven dan voor de crisis.
Bij de bedrijfsinvesteringen wordt er pas tegen 2022 een herstel verwacht. De onzekerheid is nog te groot, klonk het maandag.
100.000 jobs
Ook het effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt bleef vooralsnog beperkt. De Nationale Bank verwacht nu een verlies van 100.000 banen door de coronacrisis. Ter vergelijking: in juni werd nog rekening gehouden met 200.000 extra werklozen. Tot het derde kwartaal van volgend jaar zouden werkgevers minder aanwerven, verwacht de Nationale Bank.
Al speelt hier nog erg veel onzekerheid. “Momenteel bevindt de economie zich dankzij de overheidsmaatregelen in een kunstmatige coma”, gaf hoofdeconoom Geert Langenus mee.
De schade op de arbeidsmarkt staat niet in verhouding met de schade op het bbp
Het is pas als het moratorium op bijvoorbeeld de faillissementen opgeheven zal worden, dat er meer duidelijkheid zal zijn over de precieze impact. “Maar de schade op de arbeidsmarkt staat niet in verhouding met de schade op het bbp”, merkte gouverneur Wunsch op. Hij riep de overheden op om het moratorium geleidelijk, maar niet te vroeg, af te bouwen. “Ik pleit niet voor een snel einde, maar dit mag ook niet tot het laatste moment aangehouden worden. Op een bepaald moment moeten we naar de realiteit van de cijfers gaan.”
Hogere loonkost
Voor de volgende jaren moeten de Belgische bedrijven wel rekening houden met een hogere loonkost (+2,2 procent in 2021 en +1,9 procent in 2022) door de relatief hoge inflatie in ons land. De Belgische inflatie daalt opnieuw minder hard dan in onze buurlanden. Zo verwacht de Nationale Bank dat ook de voedingsprijzen de volgende jaren verder zouden stijgen.
Voor wat de overheidsfinanciën betreft, verwacht de NBB een tekort van 10,6 procent van het bbp dit jaar en rond de 6 procent in de jaren tot 2023. België bevindt zich daarmee in het clubje van landen zoals Spanje en Italië, die ook al voor de coronacrisis ongunstige overheidsfinanciën hadden, aldus Wunsch.
Ter vergelijking: in Duitsland en Nederland zou het begrotingstekort binnen enkele jaren al opnieuw rond de 3 procent schommelen.
Geloofwaardig saneringsplan
De gouverneur was niet gealarmeerd door deze situatie, maar riep de Belgische overheden wel op om een geloofwaardig saneringsplan voor te bereiden. Alles zal afhangen van de Europese regelgeving, maar toch denkt hij dat een begrotingsnorm van 3 procent van het bbp niet meer voor deze legislatuur zal zijn.
“Dat is ook niet nodig, door de lage rente denk ik dat het risico niet zozeer is dat de schuld onhoudbaar wordt. Wel bestaat het risico dat als we niets doen, er op zeker moment een nieuwe economische schok zal komen en we niet zullen kunnen kiezen. Het is dus beter een geloofwaardige en stapsgewijze sanering voor te bereiden.”
KBC is voorzichtiger over herstel
De economische vooruitzichten van de KBC voor ons land zijn opvallend voorzichtiger dan wat onder meer de Nationale Bank verwacht. Een terugkeer van de economie naar een pre-coronaniveau verwacht KBC maar in 2023.
Terwijl de Nationale Bank uitgaat van een groei van onze economie volgend jaar van 3,5 procent, houdt KBC het op een groei van amper 0,9 procent in 2021.
We zien toch dat de mobiliteit in het vierde kwartaal serieus terugvalt
Dat komt omdat de KBC het dal waar onze economie moet uitklimmen een stuk dieper inschat dan de Nationale Bank. KBC gaat uit van een krimp met 4 procent van de Belgische economie in de laatste drie maanden van het jaar. “We zien toch dat de mobiliteit in het vierde kwartaal serieus terugvalt”, aldus KBC-econoom Johan Van Gompel.
Ook voor de eerste drie maanden van volgend jaar zijn de inschattingen van KBC minder optimistisch. “We zien de coronacijfers toch overal weer wat stijgen, dus gaan we er van uit dat ook de eerste maanden van het jaar er nog maatregelen zullen gelden om de coronabesmettingen laag te houden”. Dat vertaalt zich in een economische groei in het eerste kwartaal van slechts 0,5 procent, terwijl de Nationale Bank uitgaat van 2 procent groei.
KBC ziet de economie vooral in het tweede, derde en vierde kwartaal van 2021 aantrekken. Een terugkeer naar een niveau van voor de gezondheidscrisis verwacht de bank maar in 2023. De Nationale Bank ziet dat al in 2022 gebeuren.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Mooi loon opstrijken als student? Zes sectoren waar goed te verdienen valt
Met de zomer en een overvolle festivalagenda in het vooruitzicht, wil je als student misschien nu alvast een extraatje vergaren om straks ten volle te kunnen genieten. Een goedbetaalde studentenjob is dan wat je zo snel mogelijk nodig hebt. Jobat.be ging op zoek naar zes mooi vergoede studentenbanen en vertelt wat je er kan verdienen. -
Jobat
Dit zijn de 5 grootste afknappers op je cv
Je cv moet ervoor zorgen dat een potentiële werkgever of recruiter je uitnodigt voor een gesprek. Het is dus van groot belang dat je met je cv niet je eigen ruiten ingooit. Jobat.be overloopt daarom vijf afknappers die je absoluut moet vermijden. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
PREMIUM9
Bijna 1 op de 5 klaagt over geschreeuw op de werkvloer: “Vooral mannen en leidinggevenden zijn slachtoffer”
-
Open Vld: enkel nog bijdrage van 25 procent voor gepensioneerde die bijverdient, voor wie werkt moet kinderopvang “substantieel” goedkoper
Als het van Open Vld afhangt, moet voor gepensioneerden die bijverdienen enkel een bevrijdende bijdrage van 25 procent gelden op hun extra inkomsten. Op een congres van de Vlaamse liberalen in Leuven passeerden er onder andere ook een voorstellen over de prijs van kinderopvang en vastgoed de revue. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEmi Hergersberg
Kris Morgels
An Vanden Bossche
marcel mampaey
Nico Herbots