Met deze 5 missers in jouw motivatiebrief doe je de tenen van de rekruteerders krullen
vacature.comEen goede motivatiebrief schrijven is een kunst, een kunst die je gelukkig wel kan leren. Recruitment manager Saskia Vermeiren (Attentia) vertelt ons waar ze van gruwt als ze motivatiebrieven screent.
1. Te standaard
Sommigen denken het slim aan te pakken en kopiëren haast letterlijk een voorbeeldmotivatiebrief die ze vinden op internet. Niet doen. Saskia Vermeiren: “Zo’n motivatiebrief is heel standaard opgesteld, en voelt dus ook heel afstandelijk aan. De brief zegt weinig of niets over de fit met de vacature of de motivatie om deze specifieke job te willen doen. Je komt ook niets te weten over de persoon in kwestie.”
2. Aan het verkeerde adres!
Anderen maken er meer werk van en stellen één ‘basisbrief’ op die ze versturen naar verschillende, gelijkaardige bedrijven. Saskia Vermeiren: “Alle begrip hiervoor, maar zorg dan toch dat je de naam van het bedrijf of de directie personaliseert. En wees hierbij ook voorzichtig, want het gebeurt regelmatig dat de sollicitant de naam van de geadresseerde vergeet aan te passen en de brief tot de verkeerde persoon richt. Dan sla je toch een flater.”
3. Taalfouten
Zijn taalfouten nog relevant in tijden van chattaal? Voor Saskia Vermeiren wel: “Een dt-fout stoot mij nog altijd zwaar tegen de borst. Voor de ene functie is foutloos schrijven uiteraard belangrijker dan voor de andere, maar het geeft toch altijd een betere indruk wanneer er geen fouten instaan. Ik kan wel begrijpen dat jongeren dit vandaag minder belangrijk vinden. Het zegt uiteindelijk ook niets over je competenties. Anderzijds zijn er manieren genoeg om te (laten) checken of er geen taalfouten in je brief geslopen zijn. Je kan er dus toch beter een beetje moeite voor doen.” Ben je niet zeker op het vlak van taal of spelling? Laat je brief dan nalezen door iemand die hier goed in is.
4 Véél te lang
“Sommigen maken er een echt boek van. Een motivatiebrief van anderhalve pagina, dat is dus echt veel te lang.” Probeer je te beperken tot maximum een A4. Het is een troef als je je boodschap kort en krachtig kan verwoorden, en dat begint al bij je motivatiebrief.
5. Te familiair
Een motivatiebrief mag (moet zelfs) uitnodigend en creatief zijn, maar het is niet de bedoeling dat je te informeel of te familiair overkomt. “‘Gewaagde’ uitspraken als “Je zoekt de perfecte uitzendconsulent? Je hebt hem/haar gevonden!” werken bij mij eerder in je nadeel dan voordeel. Ja, je mag jezelf zeker in de kijker zetten en je moet voldoende opvallen, maar overdrijf niet. Verkoop jezelf niet al te veel. Jezelf als ‘perfect’ omschrijven is de waarheid waarschijnlijk geweld aandoen.”
Essentie: een goede motivatiebrief is meer dan het lang uitschrijven van je cv
Wat zet je dan wél in je motivatiebrief? En wat maakt het tot een goede brief? “Een goede motivatiebrief is pas een mooie aanvulling op je cv als je brief echt iets extra toevoegt. Als je bijvoorbeeld iets schrijft over je specifieke relevante ervaring voor die functie. Een brief die alleen maar een uitgebreide opsomming is van je cv, biedt weinig meerwaarde. Ook moet de brief iets extra vertellen over jezelf. Of grijp je brief als kans om iets over je persoonlijke situatie toe te lichten. Stel, je woont in Gent en je bent van plan te verhuizen naar Limburg. Als je vanuit Gent solliciteert voor een job in Limburg, kan je in je brief maar beter uitleggen dat je verhuisplannen hebt.”
Tip: Wil je een goede motivatiebrief leren schrijven? Lees in onze e-gids hoe je dat aanpakt. Of nog beter: bekijk een voorbeeldbrief.
Lees ook:
Bron: Attentia, vacature.com
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Meer maaltijdcheques of een bedrijfswagen: kan je onderhandelen over extralegale voordelen?
Onze lonen zijn in 2021 niet gestegen, dat blijkt uit het Salariskompas. Wel krijgen werknemers steeds meer extralegale voordelen. Dat is weinig verrassend, omdat dit zowel voor werkgever als werknemer interessant kan zijn. Welke extralegale voordelen duiken daarbij het vaakst op? En zijn ze voor iedereen in het bedrijf gelijk? Jobat.be gaat dieper op deze vragen in. -
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
PREMIUM9
Bijna 1 op de 5 klaagt over geschreeuw op de werkvloer: “Vooral mannen en leidinggevenden zijn slachtoffer”
-
-
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
Jobat
6 alarmsignalen: hou jij je job vol tot aan je pensioen?
Heb je elke ochtend moeite om jezelf te motiveren om naar het werk te gaan? Dat is een teken aan de wand dat je mogelijk niet (meer) op je plek zit. Jobat.be ontwaart zes alarmsignalen. Is ten minste één ervan op jou van toepassing? Ga dan niet voorbij aan je gevoel. -
PREMIUM
Arbeidseconoom Stijn Baert over CD&V-pensioenplan: “Moedige passages, al blijven bestaande koterijen overeind”
-
Jobat
Peperdure benzine en diesel: kan je werkgever het gebruik van je bedrijfswagen aan banden leggen?
De prijzen aan de pomp zijn de voorbije weken de lucht ingeschoten. Voor de honderdduizenden werknemers in ons land die met een bedrijfswagen rondtoeren is dat niet meteen een zorg. Of wel? Kan je werkgever het gebruik van je bedrijfswagen en tankkaart beperken? Wat zijn de voorwaarden? Jobat.be tankt inzichten bij mobiliteitsexpert Veerle Michiels van het juridisch kenniscentrum SD Worx.
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerwim rooyakkers
adam naaktgeboren
etienne bies
Jan Deblaere
Ludo Wouters