Liberalen verzetten zich tegen voorstel PS om impasse bij Delhaize te doorbreken
Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert verzet zich tegen het voorstel van coalitiepartner PS om de impasse bij Delhaize te doorbreken. De Franstalige socialisten willen een wetswijziging doorvoeren die er voor zou zorgen dat de zelfstandige Delhaizes één bedrijfseenheid blijven, zodat vakbondsvertegenwoordiging er mogelijk blijft. Volgens Lachaert is het echter niet aan het parlement om het sociaal conflict bij de supermarktketen te beslechten en beschermt het voorstel eerder de vakbond dan de werknemers.
KIJK. In verschillende Delhaize-winkels blijven de winkelrekken leeg:
Delhaize kondigde twee weken geleden aan dat het de 128 winkels in eigen beheer wil overlaten aan zelfstandigen. De warenhuisketen zou zo de Wet-Renault, die van toepassing is bij collectief ontslag, omzeilen. Bij de zelfstandige winkels zou de vakbondsvertegenwoordiging zo goed als volledig verdwijnen.
“Belangen van werknemers op kop”
PS-Kamerleden Ahmed Laaouej en Chanelle Bonaventure willen daar via een wetsvoorstel een mouw aan passen, schreef ‘De Standaard’ vandaag. Daardoor zouden de gefranchiseerde winkels onder hetzelfde merk als één ‘technische bedrijfseenheid’ worden beschouwd, zodat vakbonden er een rol kunnen blijven spelen in overleg over loon- en arbeidsvoorwaarden.
Voor Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert gaat dat voorstel te ver. “We kunnen het conflict niet beslechten in dit parlement”, zei hij tijdens het vragenuurtje in de plenaire vergadering. De liberalen passen voor een wetswijziging die volgens hen vooral de belangen van de bonden dient. “We kunnen hier geen wet maken die niet over het personeel gaat, maar over de macht van de vakbond. De belangen van de werknemers staan voor ons op kop, en die van de consumenten.”
“Politiek opportunisme”
Lachaert wordt daarin gesteund door de werkgeversorganisaties VBO, Unizo, VOKA en UCM. Zij boren het PS-voorstel in een gezamenlijk persbericht de grond in. “Als dit voorstel wordt doorgeduwd, zou dat de arbeidsorganisatie van alle franchisenemers in België compleet ontwrichten”, zeggen zij. “Deze initiatieven worden ingegeven door politiek opportunisme.”
Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) verdedigde het voorstel. Hij vindt dat vakbonden blijvend een rol moeten kunnen spelen bij Delhaize. “Het is niet altijd evident om voor je eigen rechten op te komen als werknemer zonder impact op je carrière. Bovendien zijn niet alle werknemers even mondig, dus is het belangrijk dat dat collectief kan. (...) Er zijn genoeg studies die de meerwaarde van sociaal overleg aantonen.”
KIJK. Dermagne breekt een lans voor de werknemers en de vakbonden
De PS vindt steun bij de Vlaamse socialisten van Vooruit. Kamerlid Anja Vanrobaeys zal het voorstel mee ondertekenen, zegt ze. “De sociale bescherming dient om hardwerkende mensen te beschermen. Delhaize haalt die op een slinkse manier volledig onderuit. Daardoor gaan medewerkers er alleen op achteruit. Ze zijn het slachtoffer van multinationals die enkel gaan voor extra winst”, zegt ze. “We moeten werknemers zekerheid geven, hun sociale rechten beschermen en ook het gelijk speelveld in de sector garanderen.”
KIJK. Overleg bij Delhaize blijft muurvast zitten
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Tot 16 euro per uur: deze vakantiejobs brengen net dat tikkeltje meer op (en zo vind je ze)
-
Brouns geen voorstander van ‘supermarktenstop’: “Zou aanbod beperken en marktdynamiek teniet doen”
Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) steunt een eventuele ‘supermarktenstop’ niet. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement. Aangezien er nergens in Europa zoveel supermarkten zijn als in ons land, dringen de vakbonden aan op een stop. Ze vrezen immers dat het grote aantal warenhuizen tot sociale dumping en onderbetaalde jobs zal leiden. -
90 procent van werknemers in atypische arbeidsstelsels zegt niet tot 65 te kunnen werken, ABVV: “Ernstig probleem dat helaas onderbelicht blijft”
Negen op de tien werknemers in atypische arbeidsstelsels, zoals weekendwerk of nachtwerk, geven aan hun job niet tot hun 65ste te kunnen blijven uitoefenen. Dat blijkt donderdag uit een enquête van verschillende centrales van de socialistische vakbond ABVV, in samenwerking met de KU Leuven. Daarnaast gaf twee derde van de ondervraagden aan een slecht slaappatroon te hebben en verklaarde drie vierde dat hun privéleven niet in balans is door het variabele uurrooster. -
-
Jobat
Een pak vacatures én knelpuntberoepen: IT’er Pieterjan (29) kan zijn job (en sector) alleen maar aanraden
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten