Expert Elke Van Hoof (links) vertelt dat vooral jongere werknemers niet het risico willen lopen overbelast willen geraken.
Volledig scherm
PREMIUM
Expert Elke Van Hoof (links) vertelt dat vooral jongere werknemers niet het risico willen lopen overbelast willen geraken. © Photo News/Getty

Jongeren niet meer bereid om alles te aanvaarden van hun werkgever: “Wie talenten wil binnenhalen én houden, moet hier rekening mee houden”

Werknemers in ons land - vooral de jongeren - zijn steeds minder bereid om extraatjes te presteren. Eerst de ‘NV IK’ en dan pas het bedrijf, is het motto. Zullen werkgevers hier dan ook rekening mee moeten houden? En hoe dan? We vroegen het aan welzijnsexpert Elke Van Hoof.

54 reacties

 • piet devlieger

  2 maanden geleden
  "Talenten" is een groot woord. Ik denk dat er nog veel van die talenten zullen schrikken als ze zullen ondervinden hoe groot hun talent in feite maar is. Pretentie is nu eenmaal geen talent en ook talent moet werken om ergens te geraken. Ik heb al veel talenten laten gaan en nooit een probleem gehad om er andere te vinden. Willen werken is de eerste vereiste, anders vlieg je er binnen de kortste keren uit.
 • San Pauwels

  2 maanden geleden
  Jongeren merken dat hard werken niet altijd beloond wordt door de werkgever. Sommige werkgevers zijn zo veeleisend: altijd en overal beschikbaar zijn (flexibel zijn), zelfs in het weekend. Ze besparen op personeel en verwachten dat een werknemer het werk van twee kan opknappen. Jongeren zien ook dat 50-plussers vaak vervangen worden door jongere collega's.Ze beseffen ook wanneer ze die leeftijd bereiken dat het einde van hun carrière nabij is. En dan verwachten ze dat men enthousiast is?
 • Bert Vandamme

  2 maanden geleden
  Om een jongere te vinden die wil werken moet je héél veel geluk hebben want die zijn niet dik gezaaid...
 • francky wygers

  2 maanden geleden
  Jongeren zien gewoon dat de ouderen,die hard werken en alles ok vinden,na veertig jaren nog steeds een nummer zijn en bij de minste scheet buiten vliegen ondanks hun loyaal zijn. Ze zien dat hard werken enkel goed is voor de baas. Aan de andere kant kunnen veel jongeren tegen weinig nog tegen;
 • Christel Smets

  2 maanden geleden
  Wat een reacties, jongeren kunnen echt wel werken en zich inspannen en zich smijten. Alleen is recupereren ook belangrijk. En even" me time" anders ben je halfweg je loopbaan uitgeblust. Soms moet je aan een goede triade doen. Onderscheid tussen dringend, moet gebeuren op korte termijn en dit doe ik wel als er tijd is na het lijstje dringend. En als de "bazen daar niet kunnen op wachten/ mee leven. Dan kan je inderdaad beter een andere werkgever zoeken die dat wel kan. Dat is echt terecht.
 1. Op brugpensioen zoals ACV-baas Leemans, wanneer kan het en wat zijn de voorwaarden? Werkexpert: “Dit systeem zou niet meer mogen bestaan”
  PREMIUM

  Op brugpensi­oen zoals ACV-baas Leemans, wanneer kan het en wat zijn de voorwaar­den? Werkexpert: “Dit systeem zou niet meer mogen bestaan”

  Grote commotie vandaag op sociale media over het feit dat ACV-voorzitter Marc Leemans zichzelf laat ontslaan om met brugpensioen te kunnen. Maar hoe zit dat exact anno 2023 met de regels? Wie heeft er recht op en is het überhaupt wel een goed idee? Onze werkexpert Stijn Baert is alvast niet overtuigd. “Wat mij betreft moeten we het brugpensioen geleidelijk overbrengen naar waar het thuishoort: het museum voor historisch slecht Belgisch beleid.”
 2. “Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
  Livios

  “Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras

  Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem.
 3. Vlaamse vrouw ontslagen nadat baas haar tanden ziet: wat zijn je rechten bij een onredelijk ontslag? En op welke vergoedingen heb je recht?
  PREMIUM

  Vlaamse vrouw ontslagen nadat baas haar tanden ziet: wat zijn je rechten bij een onredelijk ontslag? En op welke vergoedin­gen heb je recht?

  Wat zijn je rechten wanneer je zoals deze Vlaamse vrouw op je eerste werkdag ontslagen wordt omdat je afgebroken tanden hebt? Arbeidsrechtadvocaat Erik Maes zet op een rijtje op welke vergoedingen je recht hebt én hoe je ervoor zorgt dat je jouw eigen rechten niet dwarsboomt: “Tekenen voor akkoord nadat het ontslag is gegeven, verandert de hele situatie.”
 1. Ruim een op de zeven bedrijven nog niet klaar voor ‘recht om los te koppelen’, volgens Acerta

  Ruim een op de zeven bedrijven nog niet klaar voor ‘recht om los te koppelen’, volgens Acerta

  Meer dan een op de zeven bedrijven – oftewel vijftien procent – heeft nog geen afspraken vastgelegd rond deconnectie, het recht om los te koppelen van het werk buiten de uren. Deconnectie kadert binnen de arbeidsdeal waarover de federale regering het eind vorig jaar eens raakte. Hoewel de deadline dringt, blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta dat verschillende bedrijven er nog niet voldoende op zijn voorbereid.