Hoeveel uur slaap jij?
Landbouwexpert Arvesta organiseerde onlangs een slaapchallenge voor zijn medewerkers. De uitdaging: minstens acht uur slapen gedurende acht dagen. We spraken met twee deelnemers over hun slaappatroon.
De circa 160 deelnemers aan de challenge bij Arvesta kregen regelmatig tips en tricks doorgestuurd om hen te helpen het maximum te halen uit al de uren in bed. Er was ook een quiz aan verbonden waarmee ze een Philips Wake-up Light konden winnen. Deze campagne kadert binnen Fit@Arvesta, waarmee het bedrijf zijn werknemers wil aanzetten en helpen om gezonder te eten, meer te sporten en beter te slapen.
Het slaappatroon van Stijn
“Elke weekdag om zes uur uit de veren”
“Ik was al een goede slaper, maar ben er door de slaapchallenge toch meer aandacht aan gaan besteden”, vertelt Stijn Donné, die directeur bloem is bij Arvesta en hierbij de productie van bloem coördineert. “Het gezondheidsprogramma van Arvesta werd ontwikkeld in samenwerking met Paul Van Den Bosch, de vroegere coach van veldrijder Sven Nys. Dat was voor mij ook wel een trigger om me in te schrijven.”
“Ik stond er wel van versteld hoe groot de impact van goede en regelmatige slaap is. Het verbetert je geheugen, je voelt je er beter door en je eet minder. De meeste tips rond slaap waren me wel bekend: van regelmatige nachtrust tot schermgebruik en niet te zwaar eten en drinken voor je gaat slapen. Vroeger ging ik bijvoorbeeld om 21.00 uur nog sporten, daar ben ik van afgestapt, want je slaapt dan niet goed in. Nu ga ik vroeger sporten of hou ik het eerder bij wandelen.”
“Zeven à acht uur slaap haal ik doorgaans wel. Ik sta vroeg op, om zes uur. Dat betekent dat ik dus om half elf naar mijn bed ga en meestal lukt dat ook wel. Al heb je het ook niet zelf in de hand. In het begin van mijn carrière heb ik bijvoorbeeld veel gereisd voor mijn werk. Dat was vaak extra vroeg op en laat thuis. Soms moest ik dus slaap inhalen en rekening houden met het tijdsverschil. Dan voel je het belang van slaap nog veel meer.”
Benieuwd hoe het is om voor Arvesta te werken? Lees hier de verhalen van de experts in the field.
Het slaappatroon van Jolien
“Eerder acht dan zes uur slaap”
“Tijdens mijn opleiding bij Arvesta werd het Fit@Arvesta-programma voorgesteld, met aandacht voor sport, gezonde voeding en dus ook slaap”, vertelt Jolien Picard, die sinds september bij Arvesta werkt als managementtrainee én de slaapchallenge won. “Zo kwam ook de challenge Don’t wait, go for eight aan bod. Ik deed mee omdat ik het een interessante uitdaging vond. Als je gaat werken, is regelmaat nodig, ook in je slaappatroon.”
“Bij de challenge werden we aangespoord om minstens acht dagen onafgebroken acht uur na elkaar te slapen. We kregen regelmatig tips en weetjes in onze mail. Op het einde was er een quiz. Die acht uur slaap was overigens een intentie. Het is dus zeker niet zo dat onze uren werden gecontroleerd via een app of zo. Het ging vooral om de bewustwording.”
“Of ik zelf een regelmatige slaper ben? Ik sliep sowieso eerder al acht uur dan zes. Ik heb ook geen probleem met inslapen. Maar ik heb wel opgestoken dat een regelmatig slaappatroon aan te raden is. Zeker in de week probeer ik steeds op hetzelfde uur in mijn bed te liggen. Al ligt dat op vrijdag- en zaterdagavond wel anders. Ook koffie na 13.00 uur blijkt geen goed idee. Ik was al een goede slaper, maar nu ben ik een nog bewustere slaper.”
Enkele slaaptips uit Egopreneur van Paul Van Den Bosch
• Sta op als je niet in slaap raakt, of als je ’s nachts langer dan een half uur wakker ligt. Doe een rustgevende activiteit, zoals lezen en kruip terug in bed als je slaperig wordt.
• Vermijd schermgebruik en zware lichaamsinspanningen tijdens de laatste uren voor het slapengaan.
• Zorg voor een koele kamertemperatuur (18 °C), goede matras, voldoende verduistering en geen geluidsoverlast.
• Deze drie voedingscategorieën beperken je nachtrust: cafeïne, alcohol en zwaar, gekruid eten vlak voor het slapengaan.
• Minder dan zeven uur slapen heeft een impact op onze geheugencapaciteit.
Nieuwsgierig naar wat Arvesta nog allemaal te bieden heeft? Bekijk het hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Veel mensen hebben geen idee welke job ze eigenlijk willen”: drie tips om wél de juiste koers te vinden
-
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
PREMIUM
“Het recht op betaalde vakantiedagen moet je opbouwen”: expert berekent hoeveel vakantiegeld je krijgt
-
-
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Arvesta Graduate Program helpt young graduates op weg
-
Open Vld: enkel nog bijdrage van 25 procent voor gepensioneerde die bijverdient, voor wie werkt moet kinderopvang “substantieel” goedkoper
Als het van Open Vld afhangt, moet voor gepensioneerden die bijverdienen enkel een bevrijdende bijdrage van 25 procent gelden op hun extra inkomsten. Op een congres van de Vlaamse liberalen in Leuven passeerden er onder andere ook een voorstellen over de prijs van kinderopvang en vastgoed de revue. -
Gouden Tour
Welke Belgen kunnen een meerwaarde zijn voor jouw Gouden Tour-ploeg? Van Wout van Aert over Jasper Stuyven tot Yves Lampaert
De 109de editie van de Ronde van Frankrijk start op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Welke Belgen mogen we op de voorgrond verwachten en kunnen heel wat punten scoren voor jouw Gouden Tour-ploeg? Een overzicht.