Dit zijn de sectoren met het grootste personeelsverloop
OntslagDe arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Er verdwijnen jobs, maar er komen er ook bij. Pas gestarte werknemers zetten hun eerste stappen op de arbeidsmarkt, anderen veranderen dan weer van job, gaan op pensioen of worden ontslagen. Al die bewegingen hebben een invloed op de arbeidsmarkt.
Wat de dynamiek van werknemers betreft, het zogenaamde personeelsverloop, is het Vlaams Gewest de meest dynamische regio van ons land. Dat blijkt uit het Viona trendrapport 2019, uitgevoerd door de onderzoekers van het HIVA – KU Leuven.
Dynamiek van de Vlaamse arbeidsmarkt
Als je het over de dynamiek van de Vlaamse arbeidsmarkt hebt, dan gaat het enerzijds om de creatie en destructie van jobs, en anderzijds om de aanwervingen en exits van werknemers (het zogenaamde personeelsverloop). Het Viona trendrapport 2019, dat tot stand kwam in het kader van de Viona-Leerstoel Arbeidsmarktdynamiek, brengt beide factoren gedetailleerd in kaart.
Extra jobs
Goed nieuws voor wie momenteel werk zoekt! Het aantal jobs groeide de voorbije jaren telkens aan. In de ondernemingen en vestigingen gelegen in het Vlaams Gewest, kwamen er tussen juni 2016 en juni 2017 60 extra jobs bij per 1.000 bestaande jobs, tegenover 42 jobs die zijn verdwenen. Het resultaat is dus een sterke netto-groei van 18 extra jobs per 1.000 bestaande jobs.
Tussen de sectoren zijn er evenwel verschillen. Voor Vlaanderen als geheel valt 64% van de totale jobtoename in de commerciële diensten, in de niet-commerciële diensten is dit 17%, in de industrie 11%, en in de bouw 9%.
In absolute cijfers bekeken, is dit de top drie van sectoren met de grootste jobtoename:
- Administratieve en ondersteunende diensten (+ 21.745 jobs waarvan 9.950 in de uitzendsector)
- Groot- en detailhandel (+ 21.701 jobs)
- Horeca (+ 14.475 jobs)
Bij die cijfers moet evenwel een kanttekening gemaakt worden, meer specifiek wat de ‘groot- en kleinhandel’ en de horeca betreft. Hoewel er in die sectoren veel jobs bij kwamen, verdwenen er ook heel wat: in beide sectoren is dus er een grote absolute jobafname (- 18.499 jobs in de ‘groot- en detailhandel’ en - 11.323 jobs in de horeca). Ook de ‘administratieve en ondersteunende diensten’ kennen een afname van jobs (- 9.445 jobs), maar die wordt ruimschoots gecompenseerd door de meer dan dubbel zo grote jobtoename.
Personeelsverloop
Qua werknemersdynamiek (dus aanwervingen en exits) is het Vlaams Gewest de meest dynamische regio van het land. Daarvoor zijn er verschillende verklaringen: de relatief oudere beroepsbevolking, wat leidt tot een vervangingsbehoefte, de grotere rol van uitzendwerk in de Vlaamse arbeidsmarkt, en de iets grotere bereidheid bij Vlaamse werknemers om van job te veranderen in vergelijking met de andere gewesten.
Voor alle ondernemingen en vestigingen in Vlaanderen was er over de periode van één jaar (2016-2017) een instroom van 423.121 werknemers en een uitstroom van 381.466 werknemers. Het gaat deels om dezelfde werknemers (werknemers die van het ene bedrijf overstappen naar een ander bedrijf), maar ook om werknemers die instromen vanuit een andere positie (bv. schoolverlaters) of uitstromen naar een andere positie (bv. pensioen).
In welke sectoren werd nu het meest aangeworven en vonden de meeste exits plaats?
In absolute cijfers bekeken, is dit de top drie van sectoren met het grootst aantal aanwervingen in 2016-2017:
1. Administratieve en ondersteunende diensten (+ 114.901 werknemers) en uitstroom (- 103.618 werknemers). In deze sector zit onder andere de uitzendarbeid vervat, met logischerwijs veel in- en uitstroom door de vele tijdelijke, kortlopende jobs.
2. Groot- en detailhandel.
3. Industrie en menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.
Hoe evolueerden de aanwervingen in relatieve termen binnen deze sectoren, voor de periode 2014-2017? Uit het Viona trendrapport blijkt dat de in- en uitstroomgraden het hoogst waren in de sectoren ‘landbouw, bosbouw en visserij’, de horeca en ‘administratieve en ondersteunende diensten’. Het grote personeelsverloop kan ook in deze sectoren worden verklaard door het groot aantal kortlopende jobs en seizoensarbeid.
Tip: Zoek je een andere job en van plan om je ontslag in te dienen? Lees dan zeker eens onze handige ontslaggids.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Mag je van bestuurder wisselen? En wat met je tankkaart over de grens? Dit zijn de regels voor wie met de bedrijfswagen op verlof vertrekt
De zomerse vakantieuittocht nadert. Heel wat werknemers genieten van de voordelen van een bedrijfswagen om mee op autoreis te gaan. Maar wat zijn je rechten en plichten als werknemer? Wie is aansprakelijk bij een ongeval? Mag je tanken over de grens? En wat als je van bestuurder wil wisselen? Jobat.be klopte aan bij Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte van Acerta Consult. -
Gouden Tour
Welke Belgen kunnen een meerwaarde zijn voor jouw Gouden Tour-ploeg? Van Wout van Aert over Jasper Stuyven tot Yves Lampaert
De 109de editie van de Ronde van Frankrijk start op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Welke Belgen mogen we op de voorgrond verwachten en kunnen heel wat punten scoren voor jouw Gouden Tour-ploeg? Een overzicht. -
Krapte lokt duizenden arbeidsmigranten van ver buiten Europa
Een op de zes werknemers die in België gedetacheerd zijn, komt van buiten de EU. Het aandeel Oekraïners, Wit-Russen en Brazilianen is in korte tijd verveelvoudigd. Gedetacheerden zijn voor sommige sectoren onontbeerlijk geworden, schrijft ‘De Standaard’ donderdag. -
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
PREMIUM
2 dagen per week samenrijden kan je 1.235 euro per jaar voordeel opleveren: “Mensen denken vaak ten onrechte dat carpoolen erg ingewikkeld is”
-
Jobs
10 vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek
Wie al een aantal sollicitaties achter de rug heeft weet dat elk gesprek eindigt met de woorden: “Heb je zelf nog vragen?”. Als je een goede indruk wil nalaten, bereid je er dus best enkele voor. Maar waar kan je eigenlijk naar informeren? Jobat.be schotelt je tien mogelijkheden voor ter inspiratie. -
PREMIUM9
Bijna 1 op de 5 klaagt over geschreeuw op de werkvloer: “Vooral mannen en leidinggevenden zijn slachtoffer”