Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Dit verandert er in 2018 op het vlak van werk

vacature.comIn de loop van 2018 treden er heel wat maatregelen in werking die jouw (zoektocht naar een) job in meerdere of mindere mate zullen veranderen. Waarover gaat het allemaal?

15 reacties

 • Tim Peeters

  5 jaar geleden
  Gilbert ik heb nooit hielen kunnen likken en ik ben geen narcist en het hart op de tong dus ik zou een slechte baas zijn.
 • Walter D'Hertoghe

  5 jaar geleden
  Helemaal correct, Gilbert. Elk beroep heeft zijn voor-en zijn nadelen. Ik ben zelf geen werkgever, noch ondernemer, maar leraar in het bso. Wij hebben uiteraard ook enkel maar voordelen volgens sommigen, maar toch zijn er ook weinigen geroepen om mijn collega te worden ;-).
 • Julien Verhaeghe

  5 jaar geleden
  Gilbert saey je ouders en afkomst kies je niet blaaskaak en alles wat een zelfstandige bezit is van de staat met andere woorden de werkmensen duren is een mooie stad maar blijven duren bestaat niet
 • Peter Buyck

  5 jaar geleden
  Allerhande maatregelen waarbij de werknemer/gepensionneerde (eindelijk) de mogelijkheid krijgt om een tweede, derde job te aanvaarden, dit om de kloof tussen lage en middenklasse te proberen overbruggen. Definitie van 'passende job'? Wie was die actrice die 'passend werk' kreeg aangeboden van de VDAB als toiletjuffrouw in het theatergebouw ter gelegenheid van een grote productie?
 • walter vermeulen

  5 jaar geleden
  als ik het goed lees.komt men er achter dat.de belg te weinig overhoud van het hoogste loon in europa dus laat hen maaar bijwerken zonder belasting dus eigenlijk zwart waar de.stelende rode politiek zo.over heeft geroepen en ik stel me nu ook de vraag hoeveel mag een zelfstandige belasting vrij bijverdienen
 1. “Ik vind dat ik heel goed verdien, zeker gezien de uren die ik werk”: dit is het salaris van treinbegeleider David (35)
  PREMIUM

  “Ik vind dat ik heel goed verdien, zeker gezien de uren die ik werk”: dit is het salaris van treinbege­lei­der David (35)

  Na bijna twaalf jaar als rotatiedrukker begon het vierploegensysteem in de drukkerij te wegen op David (35). “Shiften zijn mooi voor je salaris, maar minder mooi voor je gezin”, zegt de echtgenoot en papa van twee. Dus waagde hij de sprong naar een job als treinbegeleider. En daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad: “Al zit sparen er momenteel niet in.”
 2. Je elektrische bedrijfswagen opladen doe je liever niet thuis, en wel om deze 3 redenen
  PREMIUM

  Je elektri­sche bedrijfswa­gen opladen doe je liever niet thuis, en wel om deze 3 redenen

  Meer dan zes op de tien bestelde bedrijfswagens vorig jaar waren elektrisch. Met de almaar strengere wetgeving op fossiele brandstoffen in het achterhoofd zal dat aantal ongetwijfeld jaar na jaar toenemen. Het opladen van zo’n elektrische bedrijfswagen gaat wel gepaard met heel wat financiële en fiscale kluwens. “Er zijn dan ook drie redenen waarom het interessanter kan zijn om hun voertuig op het werk op te laden in plaats van thuis”, zegt mobiliteitsexpert Bart Hollebekkers van hr-dienstverlener SD Worx.
 3. De werklessen van arbeidsexpert Stijn Baert: “Ik ben gestopt met mijn mailbox baas over mij te laten spelen”
  PREMIUM
  4

  De werklessen van arbeidsex­pert Stijn Baert: “Ik ben gestopt met mijn mailbox baas over mij te laten spelen”

  Al bijna drie jaar schrijft onze werkexpert Stijn Baert stukjes die lezers op basis van de wetenschap aan meer loon, meer voldoening en meer focus moeten helpen. Vandaag schrijft hij vanuit zijn eigen overtuiging, over drie werkregels die hij zelf elke dag toepast.Hij krijgt die vraag ook vaak na lezingen: “Heel interessant allemaal, uw onderzoek, maar wat heeft voor uzelf, in uw eigen carrière, het verschil gemaakt?” Zet je schrap voor zijn ultieme werklessen.
 1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 2. Op brugpensioen zoals ACV-baas Leemans, wanneer kan het en wat zijn de voorwaarden? Werkexpert: “Dit systeem zou niet meer mogen bestaan”
  PREMIUM

  Op brugpensi­oen zoals ACV-baas Leemans, wanneer kan het en wat zijn de voorwaar­den? Werkexpert: “Dit systeem zou niet meer mogen bestaan”

  Grote commotie vandaag op sociale media over het feit dat ACV-voorzitter Marc Leemans zichzelf laat ontslaan om met brugpensioen te kunnen. Maar hoe zit dat exact anno 2023 met de regels? Wie heeft er recht op en is het überhaupt wel een goed idee? Onze werkexpert Stijn Baert is alvast niet overtuigd. “Wat mij betreft moeten we het brugpensioen geleidelijk overbrengen naar waar het thuishoort: het museum voor historisch slecht Belgisch beleid.”
 3. Ruim een op de zeven bedrijven nog niet klaar voor ‘recht om los te koppelen’, volgens Acerta

  Ruim een op de zeven bedrijven nog niet klaar voor ‘recht om los te koppelen’, volgens Acerta

  Meer dan een op de zeven bedrijven – oftewel vijftien procent – heeft nog geen afspraken vastgelegd rond deconnectie, het recht om los te koppelen van het werk buiten de uren. Deconnectie kadert binnen de arbeidsdeal waarover de federale regering het eind vorig jaar eens raakte. Hoewel de deadline dringt, blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta dat verschillende bedrijven er nog niet voldoende op zijn voorbereid.
 4. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.