Dit gebeurt er met jouw loon als je deeltijds gaat werken
vacature.comMantelzorg, een bijberoep of gewoon wat meer tijd voor jezelf: er zijn genoeg redenen om te kiezen voor deeltijds werken. Dat je minder verdient, is uiteraard ook een van de gevolgen. Maar wat gebeurt er precies met je loon als je van voltijds naar deeltijds werk gaat? Wij tonen het aan met 4 fictieve voorbeelden*.
Samira
Als kinesist wil Samira (34) halftijds werken om in de vrijgekomen tijd een bijberoep uit te bouwen. In ons voorbeeld wordt dat bijberoep nog niet in rekening gebracht. Als halftijds werkende kinesist wordt op Samira’s loon geen voorheffing meer betaald en wordt de RSZ-bijdrage gehalveerd. Samira heeft drie kinderen ten laste.
Brutoloon voltijds: 3.281 euro
Nettoloon voltijds: 2.349 euro
Verhouding netto/bruto voltijds: 72 %
Brutoloon deeltijds: 1.641 euro
Nettoloon deeltijds: 1.417 euro
Verhouding netto/bruto deeltijds: 86 %
Bert
Bert (54) is een ervaren leerkracht Frans in een secundaire school. Hij heeft geen kinderen meer in huis. Bert wil graag de mantelzorg voor zijn hulpbehoevende moeder opnemen en gaat daarom drie vierden werken. Het feit dat Bert geen personen ten laste heeft, heeft een sterke invloed op zijn nettoloon.
Brutoloon voltijds: 3.472 euro
Nettoloon voltijds: 2.159 euro
Verhouding netto/bruto voltijds: 62 %
Brutoloon deeltijds: 2.604 euro
Nettoloon deeltijds: 1.782 euro
Verhouding netto/bruto deeltijds: 68 %
Tip: Wil je weten hoeveel je zelf netto overhoudt van jouw brutoloon? Bereken het met onze bruto-netto calculator.
Kelly
Als hr-manager gaat Kelly (37) vier vijfden werken. Ze wil immers samen met haar man een B&B uitbaten. Op haar hogere brutoloon worden vrij hoge bedragen voor voorheffing en RSZ afgehouden. Van alle profielen in deze vergelijking, is het verschil tussen netto en bruto voor een deeltijds loon bij Kelly het grootst. Kelly heeft twee kinderen ten laste.
Brutoloon voltijds: 4.633 euro
Nettoloon voltijds: 2.762 euro
Verhouding netto/bruto voltijds: 60 %
Brutoloon deeltijds: 3.706 euro
Nettoloon deeltijds: 2.369 euro
Verhouding netto/bruto deeltijds: 64 %
Tony
Tony (26) werkt als ober en wil vier vijfden werken nu hij voor het eerst vader werd. Hij heeft 8 jaar ervaring en verdient bruto 2.008 euro voor een voltijdse baan. Vier vijfden werken levert hem een hoger gemiddeld uurloon op. Vooral de veel lagere voorheffing zorgt daarvoor.
Brutoloon voltijds: 2.008 euro
Nettoloon voltijds: 1.653 euro
Verhouding netto/bruto voltijds: 82 %
Brutoloon deeltijds: 1.606 euro
Nettoloon deeltijds: 1.432 euro
Verhouding netto/bruto deeltijds: 89 %
Verschil in belastingdruk
“De belastingtarieven en belastingvrije sommen zijn gelijk voor deeltijdse als voltijdse werknemers, maar toch zal de belastingdruk verschillen”, vertelt Kristiaan Andries, adviseur bij het Juridisch Kenniscentrum van SD Worx. “Die wordt niet beïnvloed door de deeltijdse tewerkstelling zelf, wel door de hoogte van het loon en de familiale toestand.” Het algemene belastingtarief is immers progressief. En de belastingvrije som en de vermindering van de bedrijfsheffing per kind ten laste zijn voor iedereen identiek. Dat laatste maakt dat het voordeel procentueel zwaarder doorweegt naarmate het brutoloon daalt.
* De cijfers voor deze simulaties komen uit ons Salariskompas en de bruto-netto-calculator. Er werden geen voordelen, zoals een firmawagen of maaltijdcheques, in rekening gebracht.
Lees ook:
Bron: vacature.com.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
PREMIUM
Zien jobhoppers hun loon sneller stijgen? Werkexpert over voor- en nadelen van vaak van baas veranderen
-
Nog nooit zoveel werknemers afwezig door korte ziekte
Het korte ziekteverzuim in België — werknemers die een dag of enkele dagen tot maximaal een maand afwezig zijn — is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot een recordhoogte. Het ging om 3,6 procent van alle werkdagen, zo blijkt dinsdag uit een analyse van het HR-dienstenbedrijf Acerta. -
-
PREMIUM
“Het recht op betaalde vakantiedagen moet je opbouwen”: expert berekent hoeveel vakantiegeld je krijgt
-
Jobat
Ontslag gegeven of gekregen? "Je werkgever moet je vertrekvakantiegeld uitbetalen, en dit kan behoorlijk oplopen"
Heb je zopas je ontslag gegeven of gekregen? Dan is de kans groot dat je nog niet al je verlofdagen hebt opgebruikt wanneer je uit dienst treedt. Wat gebeurt er dan precies met dit resterende potje verlof? Jobat.be stak het licht op bij expert inzake Geert Vermeir, verbonden aan het juridisch kenniscentrum SD Worx. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
Jobat
Horeca kampt met groot personeelstekort: waarom zou jij in deze sector willen werken?
Na de moeilijke coronaperiode bloeit de Belgische horeca helemaal op. De deuren van hotels, restaurants en cafés staan weer wagenwijd open. Ook een groot deel van de trouwe klanten tekent weer present. Toch raakt één probleem maar moeilijk opgelost: er is te weinig personeel. Aan jobs is er geen gebrek. Alleen blijven de vele horecavacatures onbeantwoord. Jobat.be zoekt uit hoe dit komt.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEmi Hergersberg
Marco Maerten
Dominique Hermys
Karine Roeland
Betty Vanaudenhove