“De overheid heeft de expertise van mensen met een handicap hard nodig”
Jobat – FOD Sociale Zekerheid
Inclusie: het is een woord dat veel werkgevers graag in de mond nemen. De realiteit wijst echter uit dat mensen met een handicap nog altijd drempels ervaren om volwaardig op onze arbeidsmarkt te kunnen meedraaien. Karine Lalieux, minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, en Peter Samyn, voorzitter van het directiecomité van de FOD Sociale Zekerheid, maken er met een nieuwe aanwervingscampagne een erezaak van om daar verandering in te brengen. “We hebben nog een lange weg af te leggen, maar we willen een sterk signaal geven dat het anders kan.”
Toegang tot de arbeidsmarkt blijft problematisch voor een meerderheid van de mensen met een handicap. Ook bij de federale overheid bedraagt de arbeidsparticipatie van mensen met een handicap 1,2%, bijna driemaal minder dan het streefcijfer van 3%. “Het DG Personen met een handicap erkent 600.000 personen met een handicap in ons land”, zegt Peter Samyn. “Kortom: 5% van de samenleving. We weten ook dat mensen met een handicap dubbel zo veel risico lopen om in armoede te belanden. Een sterkere participatie op de arbeidsmarkt is een belangrijk middel om dat tegen te gaan.”
“Als overheid kunnen we nog veel inspanningen leveren”, zegt minister Karine Lalieux. “Zo hebben we vorig jaar het ‘Federaal actieplan handicap’ goedgekeurd. Het bevat 145 maatregelen die het leven van personen met een handicap positief moet beïnvloeden. Als samenleving is het onze verantwoordelijkheid om de drempels voor personen met een handicap weg te werken.”
Waardevolle bijdrage
Waarom blijft het zo’n moeilijke oefening om mensen met een handicap naar werk te leiden? “Eerdere moeilijke ervaringen in de zoektocht naar een job spelen mee”, zegt de minister. “Anderen durven misschien niet solliciteren omdat ze denken dat geen kans te maken. Of de infrastructuur bij een potentiële werkgever is onvoldoende aan hun noden aangepast. Maar iedereen kan met zijn of haar expertise, kennis en talent een waardevolle bijdrage leveren. Zij kennen als geen ander de moeilijkheden en drempels waar personen met een handicap in onze samenleving mee geconfronteerd worden.”
Eén belangrijke drempel die minister Lalieux alvast aanpakte: met het schrappen van ‘de prijs van de arbeid’ zorgde ze ervoor dat mensen met een handicap nu tot 63.000 euro per jaar kunnen verdienen, voor ze inboeten op hun integratietegemoetkoming. “Die tegemoetkoming helpt om de zware kosten die gepaard gaan met hun handicap, zoals aanpassingen aan de woning of de wagen, te bekostigen. In het verleden leidde dat soms tot situaties waarin mensen met een handicap bewust niet voltijds gingen werken. Ook al wilden ze dat wel, ze durfden vaak niet uit schrik om die toelage te verliezen.”
Voorbij het stigma
“Ook in de sollicitatieprocedures houdt de overheid – meer bepaald de FOD BOSA – rekening met mensen met een handicap. Ze kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op een doventolk of krijgen meer tijd om teksten na te lezen. Toch merken we nog altijd dat sommigen niet met hun handicap naar buiten willen komen”, zegt Peter Samyn.
“Je kan hen moeilijk kwalijk nemen dat ze niet geïdentificeerd willen worden met hun handicap, maar eerder erkenning willen voor hun vaardigheden als logopedist of maatschappelijk werker of wat hun beroep ook is”, vindt de minister. “Pas als we voorbij dat stigma zijn, kunnen we onszelf terecht een inclusieve samenleving noemen.”
Gezocht: 1.112 medewerkers met een handicap
“De wil binnen de federale overheidsdiensten om werk te maken van inclusie ligt hoog”, zegt Peter Samyn. “Maar om terug te komen op de 3%-doelstelling: als we die effectief willen halen, moeten we de komende jaren bij de Federale Overheid 1.112 mensen met een handicap aanwerven. We staan dus voor een enorme uitdaging, waarin alle overheidsdiensten een tandje zullen moeten bijsteken.”
De aanwervingscampagne van de FOD Sociale Zekerheid wil niet alleen mensen met een handicap warm aanmoedigen om te solliciteren, het gaat ook deels om functies die net bedoeld zijn om de drempels te verlagen waar mensen met een handicap mee geconfronteerd worden.
Kwetsbare bevolkingsgroep
“Een belangrijk aandachtspunt is de non take-up”, zegt Peter Samyn. “Waarom maken mensen met een handicap niet altijd gebruik van de rechten en diensten waar ze aanspraak op kunnen maken? We zoeken maatschappelijk werkers om op het terrein mensen concreet te begeleiden. Het spreekt voor zich dat personen die zelf een handicap hebben hier extra voor geschikt zijn.”
Daarnaast zoekt de FOD Sociale Zekerheid ook paramedische profielen, zoals psychologen, kinesitherapeuten en ergotherapeuten. Zo kan de FOD bij de evaluatie van de tegemoetkomingen voor personen met een handicap meer rekening houden met alle aspecten van het leven met een handicap. Tot slot zijn er ook nog enkele communicatieprofielen nodig om ook de toegankelijkheid van onder meer brieven en contracten te verhogen.
“Het is niet de persoon met een handicap die zich moet aanpassen aan de samenleving, het is de samenleving die zich moet aanpassen”, sluit minister Lalieux af. “Als je voor een job kiest bij de federale overheid, ga je dus niet alleen jezelf ten volle kunnen ontplooien, maar kan je je ook nuttig maken voor een bevolkingsgroep die kwetsbaarder en fragieler is dan vele anderen in onze samenleving.”
Wil jij mee het verschil maken bij FOD Sociale Zekerheid? Ontdek de vacatures hier!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
PREMIUM
“Werken levert soms maar 9 procent meer op dan werkloosheid”: onze werkexpert legt uit hoe dat komt
-
Jobat
Op 50 jaar met pensioen: het kan, maar dit zijn de financiële gevolgen
Steeds meer Belgen stoppen voor hun wettelijke pensioenleeftijd met werken. Vorig jaar beslisten bijna vier op de tien Belgische werknemers voor hun 65ste de werkplunje aan de haak te hangen. Kan iedereen zomaar vroeger op pensioen? En welke financiële gevolgen heeft die keuze? Jobat maakt een overzicht. -
-
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
PREMIUM
Werkexpert trekt aan de alarmbel: “42% van werklozen is al meer dan jaar werkzoekend, hoewel veel vacatures geen ervaring of diploma vragen”
-
Jobat
Tot 16 euro per uur: in deze studentenjobs verdien je het meeste
Steeds meer jongeren gaan op zoek naar een studentenjob. Volgens cijfers van de RSZ waren er in coronajaar 2021 maar liefst 565.248 jobstudenten actief: een record. Gemiddeld verdienden deze studenten 12,70 euro per uur. Toch zijn er studentenjobs waar je een pak meer kan verdienen. Jobat.be maakte een lijst met de vijf studentenjobs waar je het meeste kan verdienen -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg.