De beste manier om het loon van collega’s te weten te komen
vacature.comHeb jij een donkerbruin vermoeden dat je naaste collega’s echt wel meer verdienen dan jij en dat er zelfs sprake is van discriminatie? Vooraleer je bij het management gaat aankloppen met een dringende vraag om opslag, verzamel je best wat bewijs. En aangezien de meeste Belgen echt niet happig zijn op het delen van hun looninformatie, zal je creatief moeten zijn.
1. Bekijk eens de officiële cijfers
Elk jaar publiceert de FOD Economie de gemiddelde looncijfers in ons land, die ook uitgesplitst worden per sector, per gender en per regio. De cijfers hebben altijd betrekking op de lonen van twee jaar eerder. Zo weten we nu dat een voltijds tewerkgestelde werknemer gemiddeld 3.445 euro bruto per maand verdiende in 2015. Met gemiddelden weet je natuurlijk nog niet veel over jouw specifieke situatie, maar met de sectorlonen in het achterhoofd heb je al een basis.
2. Raadpleeg het Salariskompas
Met andere, minder gevoelig liggende informatie over je collega's kom je ook al een heel eind. Wat is hun statuut, opleidingsniveau, aantal jaren ervaring? Geef die parameters in in het Salariskompas van vacature.com - en de jouwe - en je ontdekt meteen wat de huidige 'marktwaarde' van hun en jouw functie is. Verdien jij astronomisch veel minder in vergelijking? Dan heb je al minstens één goede poot om op te staan tijdens de loononderhandelingen.
3. Praat met hr-professionals
Hoe kleiner de organisatie waarvoor je werkt, hoe minder evident het is voor het hr-personeel om looninformatie met jou te delen. In grote bedrijven ligt dat minder gevoelig. Vermijd wel te persoonlijke vragen.
Vraag dus niet: “Hoeveel verdient collega x van de administratieve dienst?” Formuleer het wel als: “Hoeveel verdient men gemiddeld op de administratieve dienst na tien jaar dienst?” Met een respectvolle attitude kom je sowieso verder, en een vriend(in) binnen de hr-dienst is heel waardevol.
4. Ga in een officiële instelling werken
In de publieke/gesubsidieerde sectoren is het taboe rond salarissen veel kleiner, om de simpele reden dat de weddeschalen vastliggen en openbaar zijn. Met wat Google-skills kan je dus zo ieders lonen achterhalen. De Vlaamse overheid heeft bijvoorbeeld ook een salarissimulator.
5. Vraag het toch rechtstreeks op de man/vrouw af
Ja, het ligt echt moeilijk in ons land, en ook al doen de jongste generaties er iets losser over, voor veel mensen geldt het loon als een privézaak. Wie naar het salaris van een collega wil polsen, doet dat dus beter met fluwelen handschoenen. Vraag je collega om na het werk een koffie te gaan drinken of even apart te gaan zitten tijdens de lunch. Zeg iets in de trant van: "Ik wil zeker zijn dat ik hier wel eerlijk vergoed word. Zou je me willen vertellen wat jij verdient?" Overigens: vragen naar het salaris van een ander, betekent dat je ook bereid moet zijn om het jouwe prijs te geven.
Ontdek nu hoeveel je collega's verdienen. DOE DE TEST met het Salariskompas.
Lees ook:
Bron: vacature.com.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een derde van kmo’s werft weer aan, maar vacatures blijken lastig te vullen
-
PREMIUM
Geen zin om fulltime te werken tot je 67ste? Zo kun je gas terugnemen zonder loon te verliezen
Doe je het liever rustiger aan nu je pensioen nadert? Dan ben je zeker niet de enige. “Het aantal 60-plussers dat voltijds werkt, daalt elk jaar. Die groep kiest voor een landingsbaan of gaat deeltijds werken”, zeggen hr-experten Annelies Bries en Ellen Van Grunderbeek (Acerta). Ze leggen uit hoe je zonder al te grote nadelen kunt uitbollen tot aan je pensioen. -
Verdien je genoeg? Doe de test: dit is het gemiddelde in jouw sector en provincie
De Belg verdiende in 2022 gemiddeld 3.881 euro bruto per maand. Een stijging van 133 euro, want een jaar eerder lag dit gemiddelde nog op 3.748 euro. En toch daalt de tevredenheid wat betreft ons loonpakket. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. -
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
-
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
Jobat
Potentiële werkgevers en (jouw) socialemediakanalen: hoe ver mogen bedrijven gaan bij het speuren naar info over sollicitanten?
Eén op vijf Belgische werkzoekenden haakt af voor een sollicitatie na een kijkje op de sociale media van een kandidaat-werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van selectiekantoor Page Personnel. Maar wat is de situatie in de tegengestelde richting? Hoe speel je als sollicitant je socialemediakanalen optimaal uit? En wat moet je zeker vermijden? Jobat.be pluisde het uit. -
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLuk Gonnissen
Lode Caets
Nico Herbots
Geert Landsman
Guido Boonen