1. Inge geeft gedragstherapie aan honden en katten en vertelt hoeveel ze verdient. "Ik trek klanten met een zeker budget aan”
    PREMIUM
    Zoveel verdien ik

    Inge geeft gedragsthe­ra­pie aan honden en katten en vertelt hoeveel ze verdient. "Ik trek klanten met een zeker budget aan”

    Ooit gaf Inge Pauwels (46) avondlessen hondenmassage voor 50 euro. Vandaag runt ze het eerste dierenwelzijnscentrum van ons land. In de Toscanzahoeve in Aarschot traint ze honden en katten en geeft ook opleidingen gedragstherapie. Inge vertelt aan HLN hoeveel ze daarmee verdient en waar haar inkomsten naartoe gaan: “Onlangs hebben we nog 4 Amerikaanse bulldogs van een broodfokker gered, hun operaties kostten 4.000 euro."
  1. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  2. Liberalen verzetten zich tegen voorstel PS om impasse bij Delhaize te doorbreken

    Liberalen verzetten zich tegen voorstel PS om impasse bij Delhaize te doorbreken

    Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert verzet zich tegen het voorstel van coalitiepartner PS om de impasse bij Delhaize te doorbreken. De Franstalige socialisten willen een wetswijziging doorvoeren die er voor zou zorgen dat de zelfstandige Delhaizes één bedrijfseenheid blijven, zodat vakbondsvertegenwoordiging er mogelijk blijft. Volgens Lachaert is het echter niet aan het parlement om het sociaal conflict bij de supermarktketen te beslechten en beschermt het voorstel eerder de vakbond dan de werknemers.
  3. “Vergaderen is vaak bezigheidstherapie voor wie niet echt wil werken”: onze werkexpert geeft 3 tips om beter om te gaan met ‘vergaderterreur’
    PREMIUM

    “Vergaderen is vaak bezigheids­the­ra­pie voor wie niet echt wil werken”: onze werkexpert geeft 3 tips om beter om te gaan met ‘vergader­ter­reur’

    Brainstormen. Lekker pingpongen. Overleggen bij een kopje koffie… Sommigen lijken echt energie te krijgen van vergaderen. Dat geldt niet voor onze werkexpert Stijn Baert. Hij trekt er bleek bij weg. “Als alles al 100 keer gezegd is, voelen sommigen de noodzaak er nog een 101ste keer aan toe te voegen. Prima, als ze daar blij van worden, maar moet dat echt?” Stijn geeft advies om minder gebukt te gaan onder de vele vergaderingen op je werk.
  1. Maud (24) is de enige vrouw in haar bouwteam: “Ik haal hier meer voldoening uit dan uit mijn opleiding verpleegkunde”
    Jobat

    Maud (24) is de enige vrouw in haar bouwteam: “Ik haal hier meer voldoening uit dan uit mijn opleiding verpleeg­kun­de”

    Er werken vandaag 4 procent meer vrouwen in de bouwsector dan een jaar geleden, zo blijkt uit de recentste cijfers van de Bouwunie. Toch mag dat aantal nog heel wat hoger, in de strijd tegen het enorme tekort aan handen in de bouw: maar liefst 1 op 5 knelpuntberoepen komt namelijk uit deze sector. Maud (24) heeft zich de stap van hogere studies naar een baan in de bouw nog geen seconde beklaagd. Jobat.be ging met haar in gesprek.
  1. Het ‘Plopsa-effect’: ook management 5 andere bedrijven aangeklaagd. “Maar het is niet omdat een werknemer opstaat en luid roept, dat hij ook gelijk heeft”
    PREMIUM

    Het ‘Plop­sa-ef­fect’: ook management 5 andere bedrijven aange­klaagd. “Maar het is niet omdat een werknemer opstaat en luid roept, dat hij ook gelijk heeft”

    Terwijl (ex-)werknemers van Plopsa dagenlang hun “tirannieke en vernederende” CEO hekelden in de media, hebben ook werknemers van vijf andere Vlaamse bedrijven in alle stilte hun werkgever officieel aangeklaagd. Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat ziet een ‘Plopsa-effect’: “Sommigen vernoemen in hun klacht expliciet het pretpark en zeggen dat ze iets gelijkaardigs meemaken op hun werk.”
  2. Frankrijk verhoogt pensioenleeftijd. Is dat ook bij ons aan de orde? Experten leggen uit
    PREMIUM
    54

    Frankrijk verhoogt pensioen­leef­tijd. Is dat ook bij ons aan de orde? Experten leggen uit

    Frankrijk verhoogt de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De pensioenleeftijd in ons land is vandaag 65 jaar, maar de regering Michel-I besliste in 2014 om de pensioenleeftijd in ons land stelselmatig te verhogen tot 67 jaar. Hoe zat dat ook alweer? Vanaf wanneer gaat de leeftijdsgrens omhoog? We vroegen het aan arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) en pensioenexpert Ria Janvier (UAntwerpen). “Men schuift het probleem door, het wordt een vicieuze cirkel.”
  3. “Ik vind dat ik heel goed verdien, zeker gezien de uren die ik werk”: dit is het salaris van treinbegeleider David (35)
    PREMIUM

    “Ik vind dat ik heel goed verdien, zeker gezien de uren die ik werk”: dit is het salaris van treinbege­lei­der David (35)

    Na bijna twaalf jaar als rotatiedrukker begon het vierploegensysteem in de drukkerij te wegen op David (35). “Shiften zijn mooi voor je salaris, maar minder mooi voor je gezin”, zegt de echtgenoot en papa van twee. Dus waagde hij de sprong naar een job als treinbegeleider. En daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad: “Al zit sparen er momenteel niet in.”
  1. Overweeg je om deeltijds te werken? “Weet dat niet alleen je loon omlaag gaat”
    PREMIUM

    Overweeg je om deeltijds te werken? “Weet dat niet alleen je loon omlaag gaat”

    Heel wat mensen willen meer tijd voor zichzelf en het gezin, en dan klinkt deeltijds werken aanlokkelijk. Toch blijkt dat niet de grootste motivatie om minder uren te draaien. Hoeveel landgenoten zitten al in zo’n halftijds regime en waarom? En krijgen zij voldoende ‘loon naar werken’? Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent@Work) legt uit wat de gevolgen zijn van gas terugnemen op de werkvloer.
  2. België vs. buurlanden: wie verdient het meest? Wie werkt het langst? En wie mag het snelst op pensioen?
    Jobat

    België vs. buurlanden: wie verdient het meest? Wie werkt het langst? En wie mag het snelst op pensioen?

    Nergens is de belasting op arbeid zo hoog als in België. Dat zegt niet per se alles. Hoe scoort ons land ten opzichte van de buurlanden wat betreft loon, vakantiedagen, werkuren en loopbaanduur? Met andere woorden: wat krijgen we als werknemers terug voor de hoge arbeidsbelasting? En hoe scoren we ten opzichte van Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Nederland? Jobat.be brengt de verschillen in (land)kaart.
  1. Loonkloof tussen mannen en vrouwen neemt toe met leeftijd

    Loonkloof tussen mannen en vrouwen neemt toe met leeftijd

    De loonkloof -het verschil in uurloon- tussen mannen en vrouwen neemt toe met de leeftijd. Dat blijkt uit cijfers die Statbel bekendmaakte in het kader van Internationale Vrouwendag. Voor 35-44-jarigen bedraagt de kloof 4,5 procent, bij de 55-64-jarigen stijgt dat tot 8,5 procent. In de categorie van jonge werknemers - tot 25 jaar - is de loonkloof zelfs licht negatief (-0,1 procent) en verdienen vrouwen dus ietsje meer dan hun mannelijke collega’s.
  2. “Voor een leasing die een particulier 121 euro per maand zou kosten, betaalt een werknemer netto niet eens 60 euro”: dit moet je weten over fietsleasing
    PREMIUM

    “Voor een leasing die een particu­lier 121 euro per maand zou kosten, betaalt een werknemer netto niet eens 60 euro”: dit moet je weten over fietslea­sing

    Steeds meer Vlamingen vinden hun weg naar de fiets, en die is steeds vaker elektrisch. Bovendien wordt die fiets ook alsmaar vaker geleased in plaats van aangekocht. Maar wat houdt zo’n fietsleasing eigenlijk in? En is het altijd interessant? “In een perfecte situatie wordt je fiets meer dan de helft goedkoper”, analyseert onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn.
  3. Ruim een op de zeven bedrijven nog niet klaar voor ‘recht om los te koppelen’, volgens Acerta

    Ruim een op de zeven bedrijven nog niet klaar voor ‘recht om los te koppelen’, volgens Acerta

    Meer dan een op de zeven bedrijven – oftewel vijftien procent – heeft nog geen afspraken vastgelegd rond deconnectie, het recht om los te koppelen van het werk buiten de uren. Deconnectie kadert binnen de arbeidsdeal waarover de federale regering het eind vorig jaar eens raakte. Hoewel de deadline dringt, blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta dat verschillende bedrijven er nog niet voldoende op zijn voorbereid.
  1. Op brugpensioen zoals ACV-baas Leemans, wanneer kan het en wat zijn de voorwaarden? Werkexpert: “Dit systeem zou niet meer mogen bestaan”
    PREMIUM

    Op brugpensi­oen zoals ACV-baas Leemans, wanneer kan het en wat zijn de voorwaar­den? Werkexpert: “Dit systeem zou niet meer mogen bestaan”

    Grote commotie vandaag op sociale media over het feit dat ACV-voorzitter Marc Leemans zichzelf laat ontslaan om met brugpensioen te kunnen. Maar hoe zit dat exact anno 2023 met de regels? Wie heeft er recht op en is het überhaupt wel een goed idee? Onze werkexpert Stijn Baert is alvast niet overtuigd. “Wat mij betreft moeten we het brugpensioen geleidelijk overbrengen naar waar het thuishoort: het museum voor historisch slecht Belgisch beleid.”
  2. Je elektrische bedrijfswagen opladen doe je liever niet thuis, en wel om deze 3 redenen
    PREMIUM

    Je elektri­sche bedrijfswa­gen opladen doe je liever niet thuis, en wel om deze 3 redenen

    Meer dan zes op de tien bestelde bedrijfswagens vorig jaar waren elektrisch. Met de almaar strengere wetgeving op fossiele brandstoffen in het achterhoofd zal dat aantal ongetwijfeld jaar na jaar toenemen. Het opladen van zo’n elektrische bedrijfswagen gaat wel gepaard met heel wat financiële en fiscale kluwens. “Er zijn dan ook drie redenen waarom het interessanter kan zijn om hun voertuig op het werk op te laden in plaats van thuis”, zegt mobiliteitsexpert Bart Hollebekkers van hr-dienstverlener SD Worx.
  1. De werklessen van arbeidsexpert Stijn Baert: “Ik ben gestopt met mijn mailbox baas over mij te laten spelen”
    PREMIUM
    4

    De werklessen van arbeidsex­pert Stijn Baert: “Ik ben gestopt met mijn mailbox baas over mij te laten spelen”

    Al bijna drie jaar schrijft onze werkexpert Stijn Baert stukjes die lezers op basis van de wetenschap aan meer loon, meer voldoening en meer focus moeten helpen. Vandaag schrijft hij vanuit zijn eigen overtuiging, over drie werkregels die hij zelf elke dag toepast.Hij krijgt die vraag ook vaak na lezingen: “Heel interessant allemaal, uw onderzoek, maar wat heeft voor uzelf, in uw eigen carrière, het verschil gemaakt?” Zet je schrap voor zijn ultieme werklessen.
  1. Vlaamse vrouw ontslagen nadat baas haar tanden ziet:  wat zijn je rechten bij een onredelijk ontslag? En op welke vergoedingen heb je recht?
    PREMIUM

    Vlaamse vrouw ontslagen nadat baas haar tanden ziet: wat zijn je rechten bij een onredelijk ontslag? En op welke vergoedin­gen heb je recht?

    Wat zijn je rechten wanneer je zoals deze Vlaamse vrouw op je eerste werkdag ontslagen wordt omdat je afgebroken tanden hebt? Arbeidsrechtadvocaat Erik Maes zet op een rijtje op welke vergoedingen je recht hebt én hoe je ervoor zorgt dat je jouw eigen rechten niet dwarsboomt: “Tekenen voor akkoord nadat het ontslag is gegeven, verandert de hele situatie.”
  2. Met een toxische baas krijgen bijna 4 op de 10 werknemers een burn-out: hoe herken je toxisch gedrag op het werk? En wat kan je er zelf tegen doen?
    PREMIUM

    Met een toxische baas krijgen bijna 4 op de 10 werknemers een burn-out: hoe herken je toxisch gedrag op het werk? En wat kan je er zelf tegen doen?

    Goed leiderschap is één van de belangrijkste factoren die een burn-out kunnen voorkomen. Een hecht team en een gevoel van verbondenheid helpen werknemers om zich autonoom en zinvol te voelen, en zichzelf te kunnen zijn. Hoe kan je als werknemer slechte of toxische baas herkennen en hoe ga je daar het best mee om? We vroegen het aan Elisabeth Van Steendam, welzijnsmanager bij Securex.
  3. Hoe belangrijk is een diploma? En welke invloed heeft het op je loonbriefje? Een overzicht per sector
    Jobat

    Hoe belangrijk is een diploma? En welke invloed heeft het op je loonbrief­je? Een overzicht per sector

    Een diploma is één van de beste investeringen die je in het leven kunt maken. Volgens het Salariskompas verschaft een universitair diploma een afgestudeerde gemiddeld 25 procent meer loon dan wie na de middelbare studies met school is gestopt. Hoeveel verdien je per sector volgens welk diploma? En hoe kun je een tekort aan hogere studies compenseren op de arbeidsmarkt? Jobat.be geeft tekst en uitleg.