1. Ziek tijdens je verlof: ben je dan je vakantiedagen kwijt?
  Jobat

  Ziek tijdens je verlof: ben je dan je vakantieda­gen kwijt?

  Stel: je hebt vakantie en wordt ziek. In plaats van lekker te ontspannen, lig je uit te zieken in je bed. Op dit ogenblik heb je brute pech: vakantiedagen waarop je ziek bent, kan je immers niet op een later tijdstip opnemen - voor zover de ziekte niet eerder dan je vakantie begon. Maar binnenkort zou daar verandering in kunnen komen. Jobat.be vroeg Marijke Beelen, expert vakantieregeling bij Acerta, de nieuwe regels te kaderen.
 2. Gemiddeld loon 3.455 euro bruto: in deze logistieke jobs verdien je goed je brood
  Jobat

  Gemiddeld loon 3.455 euro bruto: in deze logistieke jobs verdien je goed je brood

  Is stilzitten niet je sterkste kant, maar verkies je een afwisselende job waarbij je met veel verschillende mensen in contact staat? Wil je bovendien goed je brood verdienen en volop kansen krijgen om jezelf te ontplooien? Misschien zit je dan wel helemaal op je plaats in de logistiek. Om je een (beter) beeld te geven van het werk in deze dynamische sector, stelt Jobat.be vijf goedbetaalde functies voor.
 1. 9 op de 10 willen niet tot 67ste werken: zo kan je vroeger met pensioen
  Jobat

  9 op de 10 willen niet tot 67ste werken: zo kan je vroeger met pensioen

  Om de pensioenen betaalbaar te houden, zullen we langer moeten werken. De overheid kondigde aan de wettelijk pensioenleeftijd in 2025 op te trekken naar 66 jaar. In 2030 komt daar nog een jaartje bij en zullen we pas op ons 67ste met pensioen kunnen. Voor ruim 9 op de 10 werknemers is dit slecht nieuws: een ondervraging van HR-dienstverlener Securex bracht aan het licht dat 91,5 procent het niet ziet zitten om tot hun 67ste actief te blijven. Wat kun je doen als je je fysiek of mentaal niet in staat voelt om tot die leeftijd te werken? Jobat.be schetst de mogelijkheden.
 1. 1 op de 7 werknemers krijgt te maken met pestgedrag: “Met elkaar in gesprek gaan moet altijd de eerste stap blijven”
  Jobat

  1 op de 7 werknemers krijgt te maken met pestgedrag: “Met elkaar in gesprek gaan moet altijd de eerste stap blijven”

  De coronacrisis en het bijhorende thuiswerk hebben pestgedrag op de werkvloer geen halt toegeroepen. Integendeel. Volgens onderzoek van hr-dienstverlener Liantis werd 1 op de 7 werknemers in 2021 geconfronteerd met pestgedrag. Ook IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, ziet amper een vermindering in het aantal pestdossiers. Jobat.be sprak met Peter Decavele, preventieadviseur psychosociale aspecten bij IDEWE, over manieren om met pesterijen om te gaan.
 2. Hoe komt het dat iemand zonder diploma gemiddeld minder vakantiedagen krijgt dan iemand mét hoger diploma?
  Jobat

  Hoe komt het dat iemand zonder diploma gemiddeld minder vakantieda­gen krijgt dan iemand mét hoger diploma?

  De werkende Belg kan rekenen op gemiddeld 27 vakantiedagen per jaar, een aantal dat aardig schommelt naargelang je diploma, statuut én de sector waarin je werkt. Dat blijkt uit de cijfers van het meest recente Salariskompas van Jobat. Hoofdredacteur William Visterin van Jobat.be geeft mee in welke sector je het best aan de slag gaat om vaker met verlof te kunnen, en waar je op dit vlak minder verwachtingen hoeft te koesteren.
 1. Vooral wie tijdelijk werkloos was door corona zoekt nu nieuwe job

  Vooral wie tijdelijk werkloos was door corona zoekt nu nieuwe job

  Vooral wie tijdelijk werkloos was door de coronacrisis zoekt nu een nieuwe job. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en jobsite StepStone bij ruim 1.100 respondenten. Volgens professor Hans De Witte, die het onderzoek opzette, kan er de komende maanden een belangrijke ontslaggolf komen. Werknemers die de afgelopen twee jaar nagedacht hebben of ze nog wel bij hun huidige werkgever willen blijven, gaan volgens de professor de stap zetten van zodra de economische onzekerheid wat wegebt.