Zomer 2019 is de vierde warmste ooit gemeten
UPDATEDe drie zomermaanden juni, juli en augustus hadden één ding gemeen met elkaar: op het einde van elke maand kregen we te maken met een hittegolf. Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht van het KMI voor de zomer van 2019. Enkel in 1947 kwamen er nog meer hittegolven voor (metingen vanaf 1901). Toen registreerden we er vier. De zomer van 2019 was uiteindelijk de vierde warmste ooit gemeten in ons land.
2019 was al het vijfde jaar op rij met minstens één hittegolf. Vooral door die hittegolven lagen de gemiddelde temperaturen van elke maand afzonderlijk boven de respectievelijke normalen. Dat resulteerde dan ook in een zomer die warmer was dan gemiddeld (19,1°C, normaal: 17,6°C), goed voor een vierde plaats in het rijtje van warmste zomers sinds het begin van de waarnemingen. Enkel 2018 (19,8°C), 2003 (19,7°C) en 1976 (19,2°C) waren warmer.
Er waren 11 tropische dagen, met maxima boven de 30°C. Met dat aantal komen we uit op een zesde plaats. Het record aantal tropische dagen was in 1947 met negentien etmalen. De temperaturen varieerden in Ukkel tussen 8,8°C en 39,7°C. Die laatste waarde werd geregistreerd tijdens de korte maar zeer intense hittegolf van eind juli en was een nieuw record. Het vorige record bedroeg 36,6°C en dateerde van 1947.
In ons land vielen vooral de maximumtemperaturen van 25 juli op. Een kort overzicht: we beschikken momenteel over de temperatuurmetingen in 129 meetpunten. In al die meetpunten werd het lokale record verbroken, en in 69 werd die dag een temperatuur van minstens 40°C geregistreerd.
De hoogste temperatuur werd dus op 25 juli gemeten (41,8°C in Begijnendijk), de laagste op 8 juli (1,6°C in Elsenborn (Bütgenbach).
Juni was natter dan normaal terwijl juli en augustus eerder droog waren. In totaal viel er in Ukkel de afgelopen zomer minder neerslag dan normaal: 198,8 mm tegenover een normale waarde van 224,6 mm. De grootste dagelijkse hoeveelheid viel op 27 juli (31,8 mm).
26 dagen lang geen neerslag
Vanaf 16 juni tot en met 11 juli, 26 dagen lang, viel er geen neerslag in Ukkel. Het was al van 1995 geleden dat we hier in de zomer een droge periode van minstens 20 opeenvolgende dagen registreerden. Toen viel er geen neerslag vanaf 28 juli tot en met 22 augustus.
De gemiddelde regionale neerslaghoeveelheden in ons land lagen overal onder de normale waarden, soms zelfs zeer ruim. Ze varieerden van ongeveer 60 procent van de normale in de Ardennen tot ongeveer 85 procent van de normale in de Kempen. Enkele zware onweersbuien zorgden ervoor dat de neerslaghoeveelheden zeer lokaal hoger lagen.
De zomer in zijn totaal was veel zonniger dan normaal, goed voor een tweede plaats in het rijtje van zonnigste zomers. In totaal scheen de zon 714u 38min in Ukkel (normaal: 578u 20min).
Vooral het zeer lage aantal zwaar bewolkte tot betrokken dagen viel op. Hiervan registreerden we er maar 10 in Ukkel (normaal: 28 dagen), goed voor een nieuw record (vorig record: 13 dagen in 2009).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WEERBERICHT. Code geel: regenachtige dag met hier en daar een donderslag, lokaal windstoten tot 70 kilometer per uur
Er is vandaag veel regen en op sommige plaatsen kan het onweren. De temperaturen zijn zachter met maxima van 6 tot 13 graden. Lokaal zijn windstoten mogelijk van 50 tot 70 kilometer per uur. Dat zegt het KMI. Tot en met vrijdagmiddag geldt op de meeste plaatsen code geel in ons land. -
Ondanks hitterecords wordt zomer 2019 geen recordzomer
De zomer van 2019 zal de geschiedenis ingaan als een zomer, waarin hitterecords werden gebroken en we de eerste code rood voor hitte ooit mochten noteren. Maar een recordzomer wordt het niet, zegt weerman David Dehenauw, die twee weken voor het einde een voorlopig balans opmaakt. -
WEERBERICHT. KMI waarschuwt voor gladheid: code geel in alle provincies
De buien van afgelopen nacht en vriestemperaturen hebben lokaal voor de vorming van ijs- en rijmplekken gezorgd. In hoger gelegen gebieden kan er zelfs sneeuw liggen. Hierdoor geldt voor het hele land, uitgezonderd de kuststreek, code geel voor gladheid. Tegen de avond bereikt een golvende storing ons land die voor de nodige neerslag zal zorgen tot en met woensdag. -
-
Gouden Formule 15
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
Bijna 100 bosbranden tijdens winters weekend in Griekenland
Hoewel de lente nog niet in zicht is, zijn de brandweerlui in Griekenland het voorbije weekend liefst 96 keer moeten uitrukken om bosbranden te blussen. Gewonden vielen er tot dusver gelukkig niet. -
Waar blijft de lente? Nog zeker tot eind volgende week somber weer, met uitzondering van morgen
We snakken met zijn allen naar een streepje zon. De voorbije week was koud en nat, hier en daar smelten de laatste restjes van een sneeuwpop weg. Hoewel het al even maart is, lijkt de lente nog ver weg. “En dat is niet abnormaal. Gemiddeld gezien duurt het winterweer tot midden maart", legt onze weerman Frank Duboccage uit.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarco Maerten
Peter Janssens
Peter Bonacasa
eric maier
Peter Janssens