Op 24 en 25 juli klom het kwik in verschillende plaatsen in ons land tot 41°C, zoals hier in Luik. De 41,8°C in het Vlaams-Brabantse Begijnendijk op 25 juli 2019 geldt als het nieuwe nationale hitterecord.
Volledig scherm
Op 24 en 25 juli klom het kwik in verschillende plaatsen in ons land tot 41°C, zoals hier in Luik. De 41,8°C in het Vlaams-Brabantse Begijnendijk op 25 juli 2019 geldt als het nieuwe nationale hitterecord. © Photo News

Zomer 2019 is de vierde warmste ooit gemeten

UPDATEDe drie zomermaanden juni, juli en augustus hadden één ding gemeen met elkaar: op het einde van elke maand kregen we te maken met een hittegolf. Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht van het KMI voor de zomer van 2019. Enkel in 1947 kwamen er nog meer hittegolven voor (metingen vanaf 1901). Toen registreerden we er vier. De zomer van 2019 was uiteindelijk de vierde warmste ooit gemeten in ons land.

8 reacties

 • Marco Maerten

  4 jaar geleden
  Eric Maier,een thermometer houdt geen rekening met het 'gevoel' over hoe een zomer was..het meet de FEITEN. Het is opvallend hoe snel mensen gewend raken aan seizoenen die deze eeuw reeds bijna 2°c warmer zijn dan begin 20ste eeuw.
 • Peter Janssens

  4 jaar geleden
  @Peter Bonacasa: En die klimaatmodellen kunnen door niemand gecontroleert worden dan diezelfde 'wetenschappers' die ze opstellen. U blijft ziende blind. Er is maar één oplossing voor het probleem, en al de rest zijn druppels op een hete (!) plaat: er moeten 3-4 miljard mensen verdwijnen, maar daar hoort u niemand over spreken want dat is een no-go-zone in de media. Ik zie ook dat mijn vorige post ondertussen verwijderd is, dat alleen zou u al kritisch moeten maken over de macht van de media.
 • Peter Bonacasa

  4 jaar geleden
  Peter Janssens, behoorlijk ignorant om te denken dat je temperatuur alleen kan meten met een thermometer. De wetenschap staat ondertussen al iets verder en is in staat om vrij precies klimaatmodellen te maken voor 1901.
 • eric maier

  4 jaar geleden
  vrij droge kwakkelzomer, en niet eens veel dagen boven de 30 als de zon scheen. 4e warmste het zal wel. Denk dat ze de meting hebben gedaan in een oventje bij het cake-bakken.
 • Peter Janssens

  4 jaar geleden
  Metingen vanaf 1901 en dan nog 'naar beneden aangepast' voor een bepaalde periode. De temperatuur op aarde schommelt al 4.5 miljard jaar en nu zou het ineens verkeerd zijn? Er waren ijstijden en warme periodes lang voor de eerste mens en er zullen ijstijden en warme periodes zijn lang na de laatste mens.
 1. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  5

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.