Volledig scherm
© Twitter / Noodweer Benelux

Zeldzaam in Europa: Ophelia zwelt aan tot orkaan categorie 3

Dankzij het warme zeewater ten westen van Afrika heeft een tropische storm zich ontwikkeld tot orkaan: Ophelia. Deze orkaan is zonet aangesterkt tot een orkaan van categorie 3. "Met windstoten tot 180 km/u kunnen we spreken van een zeldzame situatie voor Europese normen", aldus weerdienst NoodweerBenelux.

 1. Depressie nabij Denemarken brengt onstabiel weer: wisselvallig met lokaal kans op donderslag

  Depressie nabij Denemarken brengt onstabiel weer: wisselval­lig met lokaal kans op donderslag

  Ons weer wordt bepaald door een depressie nabij Denemarken. Die voert onstabiele en van oorsprong polaire lucht naar onze streken. Daardoor is het zondag wisselvallig met soms opklaringen maar ook buien, eventueel lokaal met een donderslag. Vanochtend vroeg zijn er plaatselijke mistbanken mogelijk, vooral in de Ardennen en over het noordoosten van het land. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 13 graden in Laag-België. De matige westenwind ruimt naar het noordwesten. Aan zee is de wind vrij krachtig, aldus het KMI.
 2. Tornado aan de grond eerder deze middag in Ekeren
  Play

  Tornado aan de grond eerder deze middag in Ekeren

  Deze namiddag heeft een kort en krachtig onweer boven de provincie Antwerpen gezorgd voor imposante wolkenformaties. In Ekeren werden zelfs bovenstaande beelden gemaakt waarbij we duidelijk een trechter naar het aardoppervlak zien gaan. Volgens de gespecialiseerde weerdienst NoodweerBenelux gaat het hier om een zogenaamde “supercell”. Deze buien gaan vaak gepaard met felle windstoten, hagel en overvloedig veel regen. In zeldzame gevallen ontstaat zelfs een windhoos zoals op de beelden duidelijk te herkennen valt.

Wetenschap & Planeet