Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Wouter Van Vooren

Zeer warme en natte maand achter de rug met twee vernietigende tornado’s: “Deze maand laat echt zomerweer zeker tot half juli op zich wachten”

De maand juni was heel warm en nat, en er was weinig wind. Er werd één absoluut record gebroken: dat van de gemiddelde minimumtemperatuur. Dat blijkt uit cijfers van het meteorologisch instituut KMI. “Deze maand laat het echte zomerweer zeker nog op zich wachten tot half juli”, voorspelt VTM-weerman David Dehenauw. 

 1. 2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessante methodes zet je makkelijk geld opzij
  Spaargids.be

  2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessan­te methodes zet je makkelijk geld opzij

  66 procent van de Belgen vrezen dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. De mediaan van alle werknemerspensioenen bedroeg in januari 2020 1.449 euro bruto. Hoeveel dat in de toekomst zal zijn, is onduidelijk. Wie dus na zijn pensionering voldoende financiele armslag wil behouden, bouwt tijdens zijn beroepsloopbaan best een extraatje op. Mogelijkheden zijn er genoeg, en ze krijgen vaak ook fiscale aanmoediging. Spaargids.be zet zeven interessante formules op een rij.
 2. Weerman Dehenauw over noodweer juli: “Twee dagen voordien al duidelijk dat er enorm veel regen zou vallen. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”

  Weerman Dehenauw over noodweer juli: “Twee dagen voordien al duidelijk dat er enorm veel regen zou vallen. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”

  Op maandag 12 juli “voorspelden verschillende modellen enorme hoeveelheden regen voor woensdag 14 juli, met tussen 100 en 150 mm lokaal ten zuiden van Samber en Maas”. Dat verklaarde David Dehenauw, het hoofd van het departement Voorspellingen van het KMI, vandaag in de Waalse onderzoekscommissie naar de overstromingen. Hij pleitte voor een “centrum voor natuurrampen”. “Wat normaal in twee maanden valt, zou in twee dagen vallen. Dat waren zeer duidelijke gegevens voor de specialisten. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”, aldus Dehenauw.
 1. Vlamingen in Canada over (over)leven tijdens uitzonderlijke hittegolf: "Zelfs het water in de meren is te warm om echt af te koelen"
  PREMIUM

  Vlamingen in Canada over (over)leven tijdens uitzonder­lij­ke hittegolf: "Zelfs het water in de meren is te warm om echt af te koelen"

  De westkust van Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten puffen en kreunen onder uitzonderlijke hitte. In de buurt van Vancouver worden recordtemperaturen tot bijna 47 graden gemeten, en het voelt nóg warmer aan. De boosdoener: een 'hittekoepel', een fenomeen dat maar één keer om de duizend jaar voorkomt. Twee Vlamingen in de streek getuigen: "Het is hier óverleven."
 2. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 3. Gevoelstemperaturen tot 50 graden door 'hittekoepel': "Zo'n hitte kan ons ook overkomen”
  PREMIUM

  Gevoelstem­pe­ra­tu­ren tot 50 graden door 'hittekoe­pel': "Zo'n hitte kan ons ook overkomen”

  De westkust van Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten puft en kreunt onder uitzonderlijke hitte. Canadezen in de buurt van Vancouver leven dezer dagen haast letterlijk in een snelkookpan, met recordtemperaturen tot bijna 48 graden. “Een ‘hittekoepel’, zoals het weerfenomeen daar wordt genoemd, kennen wij niet, maar dat betekent niet dat zo’n hitte ons de komende decennia niet kan overkomen”, zegt KMI-weerman David Dehenauw.

Wetenschap & Planeet